Ο πρώην στρατιωτικός των ειδικών δυνάμεων της Τουρκίας, Νούρι Γκιοκχάν Μποζκίρ, καταγγέλλει ότι προμήθευε με όπλα τζιχαντιστές σε διάφορες χώρες για λογαριασμό της Υπηρεσίας Πληροφοριών, χρησιμοποιώντας χρήματα από το Κατάρ.
Σύμφωνα με άρθρο του αυτοεξόριστου στη Σουηδία, δημοσιογράφου Αμντουλάχ Μποζκούρτ στο Nordic Μonitor, ο Νούρι Γκιοκχάν Μποζκίρ, πρώην συνεργάτης της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Τουρκίας (MIT), ο οποίος είχε αναγνωριστεί από το Nordic Monitor για λαθρεμπόριο όπλων σε τζιχαντιστές κατήγγειλε τις μυστικές επιχειρήσεις της τουρκικής κυβέρνησης όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με την έκδοσή του από την Ουκρανία όπου συνελήφθη, στην πατρίδα του.
Μιλώντας στο ουκρανικό μέσο Strana, ο Μποζκίρ αποκάλυψε ότι είχε εμπλακεί στη μεταφορά όπλων και στρατιωτικών εξοπλισμών σε ένοπλες ομάδες σε αρκετές χώρες στο πλαίσιο μίας μυστικής επιχείρησης την οποία διεξήγαγε η Υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας. Κάποια από τα όπλα είχαν αγοραστεί με χρήματα από το Κατάρ, προσέθεσε, ενώ έδειξε και φωτογραφίες με κάποια από τα όπλα και τα χρήματα.
Το παρελθόν του Νούρι Γκιοκχάν Μποζκίρ
Ο Μποζκίρ, ειδικός στις μυστικές αποστολές, είχε αποπεμφθεί από την MIT εξαιτίας επαφών του με μαφιόζικες συμμορίες, οι οποίες είχαν παρεισφρήσει στις δυνάμεις ασφαλείας της Τουρκίας. Ο Μποζκίρ ήταν μέλος της ομάδας ΜΑΚ (ομάδα έρευνας και διάσωσης κατά τη μάχη), ενός επίλεκτου σώματος των ειδικών δυνάμεων (ÖKK) του τουρκικού στρατού.
Το 2007 είχε καταδικαστεί σε έξι χρόνια φυλάκιση από στρατοδικείο, εξαιτίας της εμπλοκής του στην υπόθεση «Sauna Gang», η οποία περιλάμβανε τον εκβιασμό γραφειοκρατών και πολιτικών. Επιπλέον είχε κατηγορηθεί από άλλο στρατοδικείο για απόπειρα κλοπής διαβαθμισμένων εγγράφων από στρατιωτική βάση. Επίσης είχε περάσει από δίκη σε ποινικό δικαστήριο για συμμετοχή σε παράνομες επιχειρήσεις για λογαριασμό της MIT, υπόθεση όμως για την οποία αθωώθηκε στις 14 Νοεμβρίου του 2016 μετά και τη διαμεσολάβηση της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Από το 2007 έχει εμπλακεί για μεταφορά όπλων σε διάφορες χώρες όπως η Γεωργία, το Ιράν, το Αφγανιστάν η Βοσνία, το Αζερμπαϊτζάν και η Συρία.
Όταν το λαθρεμπόριο όπλων στο οποίο συμμετείχε αποκαλύφθηκε στα τέλη του 2015 και στις αρχές του 2016, η Υπηρεσία Πληροφοριών της Τουρκίας του εξασφάλισε ένα ασφαλές πέρασμα προς την Ουκρανία όπου υποτίθεται ότι θα διατηρούσε ένα χαμηλό προφίλ, ωστόσο υπήρξε διαμάχη συμφερόντων μεταξύ του Μποζκίρ και την MIT, ενώ ταυτόχρονα είχε εμπλακεί και σε εμπόριο όπλων και στην Ουκρανία. Η Τουρκία είχε κάνει αίτημα στις ουκρανικές αρχές για έκδοσή του στη χώρα, παραθέτοντας τις παλιές κατηγορίες εναντίον του, ωστόσο ποτέ δεν μεταβίβασε τον φάκελο που χρειαζόταν για να ολοκληρωθεί η διαδικασία και για να δικαιολογηθεί η επιστροφή του.
Ο Μποζκίρ φοβάται ότι αν επιστρέψει στην Τουρκία θα τον σκοτώσουν
Πλέον ο Μποζκίρ ζει μαζί με τη γυναίκα του στην Ουκρανία παλεύοντας ν’ αποφύγει την έκδοσή του στην Τουρκία, καθώς φοβάται ότι σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα τον σκοτώσουν. Έτσι αποφάσισε να αποκαλύψει στα media πληροφορίες για την τουρκική κυβέρνηση και την περιβόητη Υπηρεσία Πληροφοριών της Τουρκίας. Παρόλο που οι πληροφορίες τις οποίες έδωσε αποσκοπούσαν στο να δείξει μία πιο ωραία εικόνα του εαυτού του, τα στοιχεία που έδωσε έδειξαν τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενισχύει τζιχαντιστές σε όλον τον κόσμο.
Όμως ο Μποζκίρ είχε μπει στη λίστα των συνεργατών της MIT πολύ προτού αρχίσει να κάνει δουλειές μαζί της στη Συρία, όπου όπως υποστήριξε έγινε γνωστός στην υπηρεσία από τον Σύρο συνεργάτη του, Καλίλ Χαρμίντ το 2012. Τα όπλα παράγονταν από την υπηρεσία πληροφοριών και ο Μποζκίρ λειτουργούσε σαν αγοραστής που έψαχνε για προμηθευτές όπλων στην κεντρική Ασία και την ανατολική Ευρώπη. Τα χρήματα παρέχονταν από το Κατάρ και μεταφέρονταν στην Τουρκία με αεροπλάνα.
Όπλα που προορίζονταν για την ενίσχυση τζιχαντιστών
«Εάν δεν το είχα δει με τα ίδια μου τα μάτια, δεν θα μπορούσα να πιστέψω ότι κάτι τέτοιο είναι πιθανό. Επτά κοντέινερ με δολάρια των ΗΠΑ έφτασαν από το Κατάρ. Άδειασαν μπροστά μου με μυστικότητα και όλα ελέγχονταν από την Υπηρεσία Πληροφοριών», είπε ο Μποζκίρ στο Strana, προσθέτοντας ότι έπαιρνε όσα χρήματα χρειαζόταν για τις προσφορές των επόμενων μεταφορών όπλων. Συνέχισε την αγορά και τη μεταφορά όπλων από το 2012 μέχρι το 2015. Οι αγορές στα χαρτιά γίνονταν για λογαριασμό του τουρκικού στρατού αλλά στην πραγματικότητα προορίζονταν για ομάδες τζιχαντιστών.
Μία αποστολή κόστιζε από 2-4 δισεκατομμύρια δολάρια ανάλογα και με τον τύπο των όπλων και ο Μποζκίρ μετέφερε βαλίτσες με λεφτά στο εξωτερικό υπό τον έλεγχο της MIT, προκειμένου να πληρώσει τους κατασκευαστές. Στη συνέχεια τα όπλα κρύβονταν πίσω από προϊόντα φαγητού και σούπερ μάρκετ, όπως είχε αποκαλυφθεί σε μία υπόθεση λαθρεμπορίου όπλων όπου εκρηκτικά τα οποία προορίζονταν για τζιχαντιστές είχαν βρεθεί στοιβαγμένα κάτω από σάκους με κρεμμύδια σε πίσω μέρος φορτηγού.
Ο πρώην στρατιωτικός επίσης αποκάλυψε ότι οι τιμές των όπλων ήταν υψηλές με σκοπό να υπάρξει κάποιο «μαγείρεμα» στα χρήματα που έρχονταν από το Κατάρ με στόχο το κέρδος. «Κατά τη διάρκεια της αγοράς και της μεταφοράς των όπλων κάθε παρτίδα αυξανόταν κατά μ.ο. 2-3 εκατομμύρια». Τα χρήματα κερδίζονταν από τα «φουσκωμένα» νούμερα της MIT.
Δεδομένου ότι αρχηγός της Υπηρεσίας Πληροφοριών, Χακάν Φιντάν, είχε παραδεχθεί τον Μάρτιο του 2014 σε μία συνομιλία η οποία διέρρευσε ότι η Τουρκία είχε στείλει 2.000 φορτηγά γεμάτα με όπλα σε ένοπλες ομάδες στη Συρία, είναι πιθανό το κέρδος να έφτανε στα 4 δισεκατομμύρια από τα φαινομενικά «φουσκωμένα» νούμερα. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο ποσό και αρκετοί πιστεύουν ότι ο πρόεδρος Ερντογάν και η οικογένεια του έχουν εκμεταλλευτεί προσωπικά αυτό το προσοδοφόρο λαθρεμπόριο όπλων στους τζιχαντιστές.
Ο Ερντογάν έχει ζητήσει προσωπικά την έκδοσή του Μποζκίρ
Μάλιστα ο ίδιος ο Ερντογάν ζήτησε προσωπικά την έκδοση του Μποζκίρ κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολόντιμιρ Ζελένσκι στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη χώρα, ενώ τον είχε απειλήσει ακόμα με συνέπειες στις διμερείς σχέσεις της Άγκυρας με το Κίεβο εάν δεν συνέβαινε κάτι τέτοιο. Μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας στις 4 Φεβρουαρίου, ο Ερντογάν είχε πει: «Ζήτησα συγκεκριμένα από τον Ουκρανό πρόεδρο την έκδοση του Μποζκίρ του είπα, "είναι πολύ σημαντικό για εμάς. Προσπαθεί να πάρει πολιτικό άσυλο, για αυτόν τον λόγο εάν κάνετε αυτό το λάθος και ανοίξετε την πόρτα σε κάτι τέτοιο, αυτό θα μπορούσε να είναι πρόβλημα στις σχέσεις μας"».
Ο Μποζκίρ πιστεύει ότι εάν γυρίσει στην Τουρκία θα τον σκοτώσουν επειδή γνωρίζει πολλά για τη βρώμικη σχέση ανάμεσα στην Υπηρεσία Πληροφοριών και τον πρόεδρο της Τουρκίας.
Σύμφωνα με τον Μποζκίρ, ο Ρετζέπ Σαντζάκ, ένας Τούρκος επιχειρηματίας, ο οποίος βρίσκεται κοντά στον Ερντογάν τον προσέγγισε το 2018 για να προμηθευτεί όπλα από την Ουκρανία με προορισμό χώρες που έχουν εμπάργκο όπλων από τον ΟΗΕ, με αντάλλαγμα την τακτοποίηση των νομικών προβλημάτων του Μποζκίρ στην Τουρκία. Ωστόσο η συγκεκριμένη συμφωνία ποτέ δεν ολοκληρώθηκε. Ο θείος του Σαντζάκ, Ετχέμ Σαντσάκ, εδώ και πολλά χρόνια συνεργάζεται με τον Ερντογάν και έχει αποκτήσει προσοδοφόρες κυβερνητικές επαφές. Η εταιρία του παράγει στρατιωτικό και αμυντικό εξοπλισμό για τον τουρκικό στρατό, ενώ κάνει και εξαγωγές σε άλλες χώρες.
Ο Μποζκίρ είχε συλληφθεί στις 10 Ιουλίου του 2019 στην Ουκρανία, για μία υπόθεση σε συνεργασία της τουρκικής κυβέρνησης με την Interpol, καθώς σύμφωνα με ισχυρισμούς εμπλεκόταν στην υπόθεση της δολοφονίας του ιστορικού Νετζίπ Χαμπλεμίτογλου το 2002. Αφέθηκε ελεύθερος μετά από τρεις μήνες καθώς η τουρκική κυβέρνηση δεν κατάφερε να στείλει τα έγγραφα που να δικαιολογούν την προσωρινή του κράτηση και τελικά την έκδοση του. Η αίτηση ασύλου του βρίσκεται σε εκκρεμότητα.
Στις 30 Νοεμβρίου ρου 2020 ο Ερντογάν είχε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας Ντένις Σμίχα, με την έκδοση να είναι από τα θέματα που συζητήθηκαν.