Την υπογραφή της στη Συνθήκη του ΟΗΕ για την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας έβαλε η Τουρκία, αποτελώντας πλέον έναν από τους ενεργούς παράγοντες στις παγκόσμιες περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες.
Με την υπογραφή της συνθήκης, η Άγκυρα φαίνεται να ενισχύει σημαντικά τη θέση της στο διεθνές νομικό πλαίσιο που αφορά την προστασία των θαλασσών, ακόμη και για τις «ανοιχτές θάλασσες», τις περιοχές, δηλαδή, που δεν βρίσκονται υπό την άμεση δικαιοδοσία κρατών.
Μάλιστα, η τουρκική κίνηση αποτιμάται θετικά από τη διεθνή κοινότητα, καθώς η ανακοίνωση των θαλάσσιων πάρκων από την Ελλάδα στο Αιγαίο είχε προκαλέσει μια ήπια «ένταση» ανάμεσα στις δυο χώρες, με τα βλέμματα να είναι πλέον στραμμένα στο πώς η Άγκυρα θα αξιοποιήσει αυτή την υπογραφή, στο πλαίσιο των ευρύτερων στρατηγικών της επιδιώξεων.
Κι αυτό γιατί, με την υπογραφή του εγγράφου, η γειτονική χώρα θα μπορεί να ασχολείται με τη θαλάσσια βιοποικιλότητα σε περιοχές, όπως τα εσωτερικά ύδατα, τα χωρικά ύδατα, η υφαλοκρηπίδα, αλλά και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).
Μεταξύ αυτών των περιοχών είναι και αρκετές βραχονησίδες, όπως η Περγούσα και Κανδελιούσα, περιοχές που βρίσκονται εντός των εθνικών χωρικών υδάτων της Ελλάδας, αλλά συχνά αποτελούν «κόκκινο» πανί για την Τουρκία, η οποία πριν από μερικούς μήνες, με αφορμή τα θαλάσσια πάρκα στο Νότιο Αιγαίο και το Ιόνιο ανέφερε:
«Με την ευκαιρία αυτή, θα θέλαμε να επισημάνουμε ξανά ότι δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα που μπορεί να δημιουργήσει η Ελλάδα σε γεωγραφικούς σχηματισμούς των οποίων το καθεστώς αμφισβητείται».