Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την παράδοση του πρώτου μαχητικού αεροσκάφους 4++ γενιάς Rafale με τα «χρώματα» της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και η Τουρκία γνωρίζει πολύ καλά ότι οι γαλλικές «ριπές ανέμου» θα δώσουν τρομερά πλεονεκτήματα για τους Έλληνες πιλότους στους αιθέρες, γι’αυτό προσπαθεί να πάρει μια γεύση και να προετοιμαστεί χρησιμοποιώντας τα μαχητικά Rafale του…Κατάρ.
Στην πολυεθνική αεροπορική άσκηση «Anatolian Eagle 2021» που ξεκίνησε χθες, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία έχει έναν πολύ συγκεκριμένο στόχο, μεταξύ άλλων και αυτός είναι να «τεστάρει» τα μαχητικά αεροσκάφη που θα προμηθευτεί η Ελλάδα, κάτι που θέλουν επίσης και οι σύμμαχοί τους Πακιστανοί, καθώς η Ινδία διαθέτει και αυτή τα αεροσκάφη της Dassault.
Ειδικότερα, στην κοινή άσκηση συμμετέχουν η Τουρκία, το Πακιστάν, το Κατάρ και το Αζερμπαϊτζάν, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε η τουρκική Πολεμική Αεροπορία, ο σκοπός της άσκησης είναι «ανταλλαγή γνώσεων, δεξιοτήτων και εμπειριών όλων των συμμετεχόντων σε ένα πραγματικό πολεμικό περιβάλλον και αύξηση των επιπέδων εκπαίδευσης για σε κοινές επιχειρήσεις».
Ο σκοπός είναι σαφής και ξεκάθαρος
Τόσο η Τουρκία όσο και το Πακιστάν θέλουν να δουν από κοντά τις δυνατότητες των μαχητικών Rafale που έχουν και αναμένεται να αποκτήσουν οι μεγάλοι αντίπαλοί τους Ελλάδα και Ινδία αντίστοιχα.Εξάλλου, αυτή θα είναι η πρώτη φορά που και οι Τούρκοι αλλά και οι Πακιστανοί πιλότοι θα έρθουν αντιμέτωποι με τα γαλλικά μαχητικά, σε συνθήκες επιχειρήσεων και αερομαχίας.
Σημειώνεται ότι στην άσκηση «Anatolian Eagle 2021» η Πολεμική Αεροπορία του Κατάρ συμμετέχει με τέσσερα αεροσκάφη Rafale, η Πολεμική Αεροπορία του Πακιστάν συμμετέχει με πέντε μαχητικά αεροσκάφη τύπου JF-17 και το Αζερμπαϊτζάν με δύο MiG-29 και δύο Su-25.
Από την πλευρά της, η Τουρκία συμμετέχει με 38 μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-16C / D, ένα αεροσκάφος εναερίου ανεφοδιασμού τύπου KC-135R, ενώ την πρώτη του παρουσία σε άσκηση θα έχει το μη επανδρωμένο εναέριο όχημα τύπου ANKA-S.