Η Άγκυρα φαίνεται να είναι ιδιαίτερα προβληματισμένη με τους τουλάχιστον 15.300 σεισμούς που έχουν καταγραφεί στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού, με τον Τούρκο καθηγητή και σεισμολόγο Naci Görür να αναλύει τη σεισμικότητα του Τσανάκκαλε.
«Το έδαφος του Τσανάκκαλε είναι σάπιο. [...] Κάθε μία από τις γραμμές ρηγμάτων στην πόλη θα μπορούσε να προκαλέσει σεισμούς μεγέθους 7 Ρίχτερ και άνω. Αν όμως προκαλέσει πολύ μεγάλους σεισμούς, θα προκαλέσει την καταστροφή σάπιων κτιρίων και ένα τσουνάμι στις ακτές μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος δε στο μπαράζ σεισμών στο Αιγαίο ο Τούρκος σεισμολόγος υποστήριξε ότι η αιτία της καταιγίδας του σεισμού ήταν η αφρικανική πλάκα που βυθίστηκε κάτω από την πλάκα Ανατολίας-Αιγαίου.
«Το σύννεφο σκόνης που θα σχηματιζόταν σε περίπτωση ηφαιστειακής έκρηξης θα μπορούσε ακόμη και να μπλοκάρει το ηλιακό φως στην ατμόσφαιρα και θα ήταν επιβλαβές για την ανθρώπινη υγεία λόγω των χημικών του ιδιοτήτων, αν και δεν παρατηρήθηκαν σημάδια ηφαιστειακής έκρηξης», πρόσθεσε ο ίδιος.