Τα τεμαχισμένα οικόπεδα ανατολικά της Κρήτης, της Ρόδου, της Καρπάθου και της Κάσου, στα οποία η Τουρκία θέλει να διεξάγει έρευνες και γεωτρήσεις παρουσίασε –επισήμως- για πρώτη φορά ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας. Σε χάρτη που έδειξε κατά τη συνέντευξή του στο κρατικό κανάλι της Τουρκίας TRT, φανέρωσε τις επτά περιοχές για τις οποίες την προηγούμενη εβδομάδα τα Τουρκικά Πετρέλαια υπέβαλαν αίτηση για άδεια έρευνας και γεώτρησης.
«Στο πλαίσιο του μνημονίου με τη Λιβύη αυτές οι επτά περιοχές, που βλέπετε εδώ με το ροζ, μία είναι πιο μικρή, είναι αυτές που ορίσαμε και για τις οποίες τα Τουρκικά Πετρέλαια ζήτησαν την περασμένη εβδομάδα άδειες για έρευνα και εξόρυξη από τη Γενική Διεύθυνση Μεταλλευτικών και Πετρελαϊκών Υποθέσεων», εξήγησε ο Φατίχ Ντονμέζ, παρουσιάζοντας το χάρτη με τις νέες τουρκικές διεκδικήσεις που «ακουμπούν» τα ελληνικά νησιά.
3-4 μήνες θα διαρκέσουν οι σεισμικές έρευνες
Μάλιστα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας ανέπτυξε το πρόγραμμα των ερευνών στις επίμαχες 7 περιοχές ανατολικά των ελληνικών νησιών, κάνοντας λόγο για μία περίοδο 3-4 μηνών. «Υπάρχει μία νομική διαδικασία 3 μηνών για την παροχή της άδειας και την ανακοίνωσή της. Κι έπειτα, αν δεν υπάρχει κάποια άλλη αίτηση (για άδεια), τα Τουρκικά Πετρέλαια θα ξεκινήσουν τις έρευνές τους σε αυτή εδώ την περιοχή. Ίσως χρειαστεί κι ένας μήνας ακόμη για να γίνει μία αξιολόγηση και μετά –πιθανολογώ ότι- οι σεισμικές έρευνες θα διαρκέσουν 3-4 μήνες. Έπειτα θα αναλύσουμε τα στοιχεία που θα συλλέξουμε και στο τέλος θα καθορίσουμε την περιοχή (της γεώτρησης)», ανέφερε ο Φατίχ Ντονμέζ, διευκρινίζοντας ότι οι περιοχές αυτές περιλαμβάνονται στο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο.
Όσον αφορά τη Λιβύη, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας υπενθύμισε ότι η Τουρκία εμπλέκεται με την έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου στη Λιβύη εδώ και περίπου 20 χρόνια. Μόνο το 2011, λόγω του εμφυλίου πολέμου αναγκάστηκε να σταματήσει τις δραστηριότητες, ωστόσο τα Τουρκικά Πετρέλαια –όπως υποστήριξε- έχουν καταστεί ένας ισχυρός παίκτης στην περιοχή στον τομέα των ερευνών και των γεωτρήσεων.
Συνομιλίες με Αλγερία
Ο Φατίχ Ντονμέζ αποκάλυψε επίσης ότι πριν από τον κορωνοϊό η Τουρκία είχε συμφωνήσει στη διενέργεια κοινής προγραμματισμένης δραστηριότητας με την Αλγερία –την οποία δεν αναφέρει- στην ανατ. Μεσόγειο και ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται. Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας αναφέρθηκε και στις δραστηριότητες του γεωτρύπανου Γιαβούζ, το οποίο συνεχίζει τη γεώτρησή του στο τεμάχιο Σελτσούκος-1, δυτικά της Κύπρου.
Ο χάρτης με τις επτά νέες επίμαχες περιοχές που διεκδικεί η Τουρκία στη Μεσόγειο: