Σχέδιο ενσωμάτωσης στο ήδη υπάρχον σύστημα αεράμυνας της Τουρκίας των μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων, με κορυφή το γνωστό στρατηγικό UCAV AKINCI και το TB-2, έχει στα σκαριά το τουρκικό γενικό επιτελείο, λόγω της προμήθειας από την Ελλάδα αιωρουμένων πυρομαχικών, πολύ σύντομα.
Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το ΥΠΕΘΑ, είχαμε πρόσφατα παρουσίαση από εκπροσώπους της εταιρείας Paramount Group LTD, σε επιτελείς του ΓΕΣ, σχετικά με επικείμενη αγορά αιωρούμενων πυρομαχικών, σε μια κίνηση που προκαλεί χαρά για τον εξοπλισμό των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και με αυτά τα σύγχρονα όπλα πολύ σύντομα.
“Την Δευτέρα 28 Νοε 22, πραγματοποιήθηκε σε επιτελείς του ΓΕΣ παρουσίαση από εκπρόσωπο της εταιρείας Paramount Group LTD, σχετικά με αιωρούμενα πυρομαχικά (Loitering Munitions)’, ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.
Τα αιωρούμενα πυρομαχικά μοιάζουν με μη επανδρωμένο όχημα, εκτοξεύονται από το έδαφος με όλες τις συνθήκες με τον χειριστή να τα κατευθύνει στον στόχο.
Ανάλογα με τον τύπου τους επιχειρούν σε ακτίνα 200χλμ, και έχουν αυτονομία έως και 9 ώρες πετώντας στο 15.000 πόδια.
Το πλάνο αφορά την τοποθέτηση συστημάτων ραντάρ AESA και πυραύλων αέρος-αέρος GÖKDOĞAN και BOZDOĞAN, SUNGUR σε UCAV AKINCI, και Bayraktar TB2.
Όπως έγινε γνωστό υπογράφηκε σύμβαση για την ενσωμάτωση των πυραύλων αεράμυνας SUNGUR στα Bayraktar TB2 και AKINCI στην γνωστή αμυντική έκθεση SAHA EXPO 2022.
Στις 17 Δεκεμβρίου 2022, ο Τεχνικός Διευθυντής Τεχνολογίας της Baykar Selçuk Bayraktar ανακοίνωσε ότι οι δοκιμές στο Bayraktar TB2 είχαν ξεκινήσει στο πλαίσιο αυτού του έργου.
“Το κύριο πλεονέκτημα της χρήσης των τουρκικών μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων εξοπλισμένων με πυραύλους αέρος-αέρος και ραντάρ ως στοιχείου αεράμυνας, μπορεί να θεωρηθεί η ικανότητα διεξαγωγής μακροχρόνιων αεροπορικών περιπολιών, έναντι απειλών χαμηλού ύψους με εξαιρετικά χαμηλό κόστος σε σύγκριση με ένα επανδρωμένο μαχητικό αεροσκάφος.
Επιπλέον, οι αισθητήρες που σαρώνουν από ψηλά, θα επηρεαστούν λιγότερο από τις μορφές εδάφους σε σχέση με τους επίγειους αισθητήρες”, αναφέρει Τούρκος ειδικός.
Ο σταθμός ελέγχου εδάφους των τουρκικών μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων, θα συνδέεται με το τουρκικό Κέντρο Επιχειρήσεων (TAFICS), παρέχοντας ευέλικτη περιφερειακή αεράμυνα, με χρήση TB2 ή AKINCI, με ενσωματωμένα και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.
Ενώ τα τουρκικά συστήματα EH/ET ανιχνεύουν παθητικά απειλές στην περιοχή και μοιράζονται πληροφορίες με το σύστημα διοίκησης και ελέγχου, τώρα, θα εκτελούν και αποστολές αντιμετώπισης εναέριων απειλών έναντι συστημάτων όπως τα αιωρούμενα πυρομαχικά, τα οποία παρεμπιπτόντως ετοιμάζεται να προμηθευτεί η χώρα μας.
Με ενσωματωμένο ραντάρ τύπου AESA στο UCAV AKINCI, οι Τούρκοι θέλουν να πετύχουν στην δημιουργία εικόνας από ψηλά και σε μεγάλη απόσταση, έναντι απειλών που μπορεί να προέρχονται από χαμηλά υψόμετρα, δίνοντας την δυνατότητα εκτέλεση αναχαίτισης απειλών ( όπως τα αιωρούμενα πυρομαχικά) σε μια μεγάλη περιοχή, κάνοντας χρήση πυραύλων αέρος-αέρος εντός ή εκτός οπτικής επαφής.
Σε αυτό το σενάριο, τουρκικά drone TB2 θα μπορούν να αναχαιτίζουν στόχους, οι οποίοι θα ανιχνεύονται από την εικόνα που θα τους δίνει το ραντάρ από ψηλά, και η οποία θα φτάνει στον σταθμό ελέγχου εδάφους.Τότε θα αποφασίζεται αυτόματα η χρήση κατευθυνόμενων πυραύλων Sungur με IIR.
Η διαδικασία υλοποίησης του τουρκικού σχεδίου με χρήση drones στον τομέα της αεράμυνας
Η ενσωμάτωση ραντάρ AESA και πυραύλων GÖKDOĞAN και BOZDOĞAN στο UCAV AKINCI θα απαιτήσει σημαντικό αριθμό δοκιμών, αφού το μη επανδρωμένο εναέριο όχημα έχει πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά πτήσης από ένα μαχητικό αεροσκάφος, εκτός από την χρήση ραντάρ.
Η χρήση του πυραύλου SUNGUR, από την άλλη πλευρά, μπορεί να θεωρηθεί ως πιο εφικτός στόχος στο εγγύς μέλλον, καθώς μπορεί να λάβει επαρκείς πληροφορίες στόχευσης από τα ηλεκτροοπτικά συστήματα του τουρκικού drone TB2, ενώ και η διαδικασία ολοκλήρωσης-δοκιμής θα διαρκέσει μικρότερο χρόνο.
Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της ASELSAN, Haluk Görgün, το ραντάρ MURAD AESA θα τοποθετηθεί στο UCAV AKINCI σε λιγότερο από ένα μήνα.
Τι επιδιώκει η τουρκική πλευρά με την χρήση μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων στο σύστημα αεράμυνας
Η Άγκυρα επιδιώκει με την ευρεία χρήση drones στην αεράμυνα, μια πολυεπίπεδη δομή παρόμοια με τις σύγχρονες αρχιτεκτονικές αεράμυνας άλλων χωρών, καθώς και την ελαχιστοποίηση των απωλειών ανθρώπινου δυναμικού.
Είναι δυνατό να χωριστεί αυτό σύστημα αεράμυνας σε δύο στρώματα:
1. Τουρκικά Bayraktar TB2 εξοπλισμένα με πυραύλους SUNGUR και 2. AKINCI εξοπλισμένα με πυραύλους GÖKDOĞAN και BOZDOĞAN.
Χάρη στο ηλεκτροοπτικό τους σύστημα, τα Bayraktar TB2 μπορούν να ανιχνεύσουν στόχους όπως ελικόπτερα και drone- καμικάζι από τον αέρα με θερμική σάρωση και οπτική σάρωση με αλγόριθμους αυτόματης ανίχνευσης στόχων, χρησιμοποιώντας στην συνέχεια πυραύλους SUNGUR, που έχουν πολύ χαμηλότερο κόστος από τους πυραύλους αέρος-αέρος σε επανδρωμένα μαχητικά αεροσκάφη.
Ο πύραυλος SUNGUR, έχει εμβέλεια 8,5 km, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της ROKETSAN, ο οποίος όμως θα μπορεί να φτάσει σε μεγαλύτερες αποστάσεις και μεγάλα υψόμετρα εάν εκτοξευθεί σε συγκεκριμένο υψόμετρο με ειδική αρχική ταχύτητα.
Οι Τούρκοι θεωρούν ότι με την χρήση μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων στο σύστημα αεράμυνας, τα οφέλη θα είναι πολύ μεγάλα στο σημερινό πολεμικό περιβάλλον, όπου ο δικτυοκεντρικός πόλεμος έχει γίνει πλέον ο ακρογωνιαίος λίθος.
πηγή: pentapostagma.gr
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook