Η απόφαση της Τουρκίας να μεταφέρει πολλά από τα επιθετικά της drones στην αεροπορική βάση Geçitkale στη βόρεια Κύπρο, σημαίνει ότι η επιθετικότητα και οι εδαφικές παραβιάσεις της στην περιοχή θα γίνουν πολύ χειρότερες, αναφέρει ο Μάικλ Ρούμπιν, μελετητής στο Αμερικανικό Ινστιτούτο Επιχειρήσεων, σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο National Interest την Κυριακή.
Ο Ρούμπιν ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η μετακίνηση των drones στην Κύπρο είναι τόσο απειλητική για τη Δυτική συμμαχία, όσο και η αγορά πυραύλων αντιαεροπορικής άμυνας από τη Ρωσία το 2019.
«Οι δράσεις της Τουρκίας με τα UAV είναι τόσο επικίνδυνες για το ΝΑΤΟ όσο και η χρήση του ρωσικού αμυντικού συστήματος S-400», είπε επί λέξει ο Ρούμπιν.
Οι τουρκικές αρχές μετέτρεψαν ένα αχρησιμοποίητο στρατιωτικό αεροδρόμιο στην αποσχισμένη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)» σε αεροπορική βάση για τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV). Η βάση θα ανοίξει επίσημα στις 20 Ιουλίου, την 47η επέτειο της εισβολής της Τουρκίας στη βόρεια Κύπρο, την οποία η Τουρκία αποκαλεί «Κυπριακή Ειρηνευτική Επιχείρηση», ανέφερε η τηλεόραση του CNN Türk στις 29 Μαΐου.
Η Τουρκία χρησιμοποιεί την αεροπορική βάση Dalaman στη νότια επαρχία Muğla για να απογειώνονται τα drones, με το Geçitkale να λειτουργεί μέχρι τώρα ως προσωρινή βάση για προσγειώσεις.
Η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει επιχειρήσεις επιτήρησης των σεισμικών σκαφών που ανέπτυξε γύρω από την Κύπρο από το Geçitkale, αλλά από τότε που αναβάθμισε το αεροδρόμιο, έχει μεταφέρει πολλά από τα επιθετικά drones στη βάση, έγραψε ακόμη ο Ρούμπιν.
«Τα καλά λόγια δεν θα φέρουν ειρήνη στην ανατολική Μεσόγειο. Η μόνη στρατηγική που θα λειτουργήσει στην περιοχή είναι να δείξει κάποιος στον Ερντογάν ότι η Τουρκία έχει πολύ περισσότερα να χάσει από την κατάργηση του status quo από ό,τι μπορεί να κερδίσει », είπε.
Η Τουρκία έχει απειλήσει την περιφερειακή ασφάλεια παραβιάζοντας τα ύδατα όχι μόνο της Κύπρου, αλλά και της Ελλάδας και των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών του Ισραήλ, της Αιγύπτου, του Λιβάνου και της Γάζας, έγραψε ο Ρούμπιν. Αυτές οι περιοχές βρίσκονται τώρα μέσα στην αναβαθμισμένη γκάμα των αεροσκαφών Bayraktar-TB2 της Τουρκίας, είπε.
Η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να αναφέρεται στην Τουρκία ως στρατηγικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ για να επανασυνδέσει του σπασμένους δεσμούς, αλλά κάτι τέτοιο «πείθει τον Ερντογάν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αδύναμες και θα υποκύψουν σε περαιτέρω επιθετικότητα», αναφέρει ακόμη ο μελετητής στο άρθρο του στο National Interest.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει τώρα να σταματήσουν να εξάγουν εξαρτήματα ή τεχνολογία που βοηθά την Τουρκία να κατασκευάσει τα drones, πρότεινε ο ίδιος. «Πολλά τουρκικά αεροσκάφη περιλαμβάνουν είτε τεχνολογία αντίστροφης μηχανικής από αμερικανικά drones είτε εισαγόμενα αμερικανικά εξαρτήματα. Το Κογκρέσο πρέπει να ενεργήσει για να αποτρέψει την περαιτέρω πώληση ή μεταφορά οποιουδήποτε αμερικανικού υπολογιστή ή στρατιωτικών εξαρτημάτων στην Τουρκία», καταλήγει.
Πηγή: ahvalnews