Τα ηνία από τη διαβόητη Γιακούζα φαίνεται πως έχουν πάρει μέλη της Tokuryū, στην Ιαπωνία, με την εγκληματική τους δράση να έχει ήδη ξεκινήσει από τις αριστοκρατικές συνοικίες του Τόκιο.
Ενδεικτικό παράδειγμα είναι η ληστεία που σημειώθηκε πριν από έναν χρόνο στη συνοικία Ginza της ιαπωνικής πρωτεύουσας, όταν τρεις μασκοφόροι εισέβαλαν σε πολυτελές κατάστημα ρολογιών.
Μάλιστα, οι δράστες, ηλικίας μεταξύ 16 και 19 ετών, φέρεται να στρατολογήθηκαν μέσω διαδικτύου, υπό το νέο εγκληματικό καθεστώς που ακούει στο όνομα Tokuryū, οι οποίοι θεωρούνται πλέον συνεχιστές της Γιακούζα.
Ο όρος Tokuryū προέρχεται από τους αντίστοιχους ιαπωνικούς όρους για τις αγγλικές λέξεις «anonymous» (tokumei) και «fluid» (ryūdo), προκειμένου να αναφερθεί κανείς σε ομάδες που - χωρίς να γνωρίζονται μεταξύ τους - σχηματίζονται για τη διάπραξη εγκλημάτων.
Σε αντίθεση με τη Γιακούζα, οι οργανώσεις αυτές είναι λιγότερο ιεραρχικές και έχουν χαλαρές οργανωτικές δομές, που αποφασίζουν τις περιοχές που θα «χτυπήσουν» είτε διαπράττοντας ληστείες είτε επιθέσεις και δολοφονίες.
Σύμφωνα με τα ιαπωνικά ΜΜΕ, πολλοί από τους συλληφθέντες δεν έχουν ιστορικό παραβάσεων, με τις Αρχές αρκετές φορές να καταφέρνουν να επιστρέψουν στους νόμιμους κατόχους τα κλοπιμαία.
«Πίσω από τους νεαρούς δεν υπήρχε μια καθορισμένη ομάδα Γιακούζα, αλλά ένα κύκλωμα απάτης αποτελούμενο από μέλη ομάδων οργανωμένου εγκλήματος και οιονεί γκάνγκστερ από την περιοχή Κάντο», είπε αποκαλύψει αξιωματούχος της αστυνομίας του Τόκιο για τη ληστεία που σημειώθηκε τον Μάρτιο του 2023.
Κατά την Εθνική Αστυνομική Υπηρεσία (NPA) της Ιαπωνίας, περισσότερα από 10.000 άτομα που συνελήφθησαν μεταξύ Σεπτεμβρίου 2021 και Φεβρουαρίου 2023 έχουν ταυτοποιηθεί ως Τokuryū.
Πού βρίσκεται η Γιακούζα;
Φυσικά, τα συνδιακάτα της Γιακούζα δεν έχουν πάψει να υφίστανται, αλλά λόγω των συνεχών καταστολών που σημειώθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες, τα μέλη της μειώθηκαν σε 20.400 το 2023, από 180.000 που ήταν στα τέλη του 1960.
Σημαντικό ρόλο στον περιορισμό της δράσης της Γιακούζα φέρεται να έπαιξαν οι αυστηρότεροι νόμοι, μεταξύ των οποίων και όσοι στοχεύουν σε επιχειρήσεις που σχετίζονται με συμμορίες που κάποτε λειτουργούσαν σχεδόν ατιμώρητες.
«Η γήρανση του πληθυσμού της Ιαπωνίας είναι ένας παράγοντας, φυσικά, αλλά η σκηνή της γιακούζα δεν είναι πλέον μια ελκυστική πρόταση για νέους άνδρες.
Πρέπει να θυσιάσουν πολλά για να ζήσουν τη ζωή ενός γκάνγκστερ, αλλά για ολοένα και λιγότερες απολαβές», είχε δηλώσει στην εφημερίδα «Guardian», το 2020, ο Τομοχίκο Σουζούκι, συγγραφέας και ειδικός στη Γιακούζα.