Μια ιδιαίτερη κατηγορία φυτών που παράγουν σπόρους, μπορούν να μας χαρίσουν αλεύρι και να καταναλωθούν ως δημητριακά χωρίς όμως να ανήκουν στα αγρωστώδη, κερδίζουν συνεχώς έδαφος στις «εναλλακτικές» διατροφικές συνήθειες του κόσμου, χαίροντας παράλληλα ιδιαίτερης εκτίμησης από τους επιστήμονες. Τα ψευδοδημητριακά και τα αποστάγματά τους έχουν σημαντικές ευεργετικές ιδιότητες για την ανθρώπινη υγεία.
Προσφάτως, στο «μικροσκόπιο» ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Οσάκα βρέθηκε το φαγόπυρο και, συγκεκριμένα, ένα λικέρ που παρασκευάζεται από αυτό στην Κίνα και στο οποίο περιέχεται πλήθος από φυτικά εκχυλίσματα με φαρμακευτικές ιδιότητες που προωθούν την καλή λειτουργία των κυττάρων.
Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο Antioxidants, το λικέρ από φαγόπυρο φάνηκε να προωθεί την αυτοφαγία, τον μηχανισμού «αυτοκαθαρισμού» των κυττάρων από κατεστραμμένες ή άχρηστες πρωτεΐνες ο οποίος διαδραματίζει κομβικό ρόλο σε ασθένειες όπως ο καρκίνος και η νόσος Αλτσχάιμερ. Εξ ού και κάθε δυνητική θεραπεία από φυτικές ουσίες που προάγουν την παραπάνω διαδικασία κεντρίζει το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας.
«Γνωρίζαμε ότι το λικέρ από ταταρικό φαγόπυρο (Fagopyrum tataricum), ευρείας χρήσης προϊόν στην παραδοσιακή ιατρική της Κίνας, μπορεί να μειώσει τα τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό ποντικιών καθώς και ότι φέρει αντιβακτηριακές ιδιότητες», ανέφερε η επικεφαλής ερευνήτρια Sumiko Ikari σχετικά με το ποτό που εν προκειμένω μελετήθηκε για την πιθανή σύνδεσή του με την κυτταρική αυτοφαγία, όπως εν τέλει επιβεβαιώθηκε από τα πειράματα.
«Διαπιστώσαμε ότι η ”θεραπεία” των κυττάρων με το εκχύλισμα διεγείρει τον σχηματισμό των ειδικών δομών αυτοφαγίας και άλλαξε τη θέση των πρωτεϊνών που εμπλέκονται στην εν λόγω διαδικασία», σχολίασε από την πλευρά του ο ερευνητής Takeshi Noda για τα αποτελέσματα των μετρήσεων απόκρισης σε διάφορους φθορίζοντες δείκτες αυτοφαγίας σε κύτταρα του επιθηλιακού ιστού και του ήπατος που τους χορηγήθηκε το απόσταγμα φαγόπυρου.
Ελπίδα για θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ
Η πιο «κοντινή ματιά» των επιστημόνων στο ευεργετικό απόσταγμα από ταταρικό φαγόπυρο, έφερε στο φως τη δραστική ουσία που προάγει την κυτταρική αυτοφαγία, την κερκετίνη. Μάλιστα, τόσο η κερκετίνη όσο και το απόσταγμα φάνηκε ότι ενεργοποιούν μια μορφή συγκεντρωτικής αυτοφαγίας που επιτρέπει στο κύτταρο να απομακρύνει συσσωµατώματα πρωτεϊνών που αδυνατούν να αποδομήσουν τα υπεύθυνα για τον «αυτοκαθαρισμό» πρωτεΐνικά συμπλέγματα πρωτεασώματα.
Δεδομένου ότι τα συσσωματώματα πρωτεϊνών στα ηπατικά κύτταρα συνδέονται άμεσα με την αλκοολική νόσο του ήπατος, ενισχύεται η υπόθεση ότι η κερκετίνη θα μπορούσε να αποτελέσει μια ισχυρή δυνητική θεραπεία για άτομα με την πάθηση όπως και για άλλα νοσήματα που σχετίζονται με τη συσσώρευση πρωτεϊνών, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.