Το νέο «εθνικό τυφέκιο», όπως όλα δείχνουν έως τώρα, δεν θα μπορέσει να παρελάσει και να παρουσιαστεί στην επετειακή και πανηγυρική παρέλαση των 200 ετών από την Επανάσταση, την 25η Μαρτίου, αφού ο κορωνοϊός «φρέναρε» τις διαδικασίες έρευνας και αξιολόγησης των υποψηφίων «μνηστήρων» για την αντικατάσταση του θρυλικού G3 του Ελληνικού Στρατού.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», τα χρονοδιαγράμματα τηρήθηκαν όμως η πανδημία τα ανέτρεψε μερικώς. Ο σχεδιασμός ήταν η επιτροπή από το «Πεντάγωνο» που είχε την αρμοδιότητα να κάνει την έρευνα αγοράς και να αξιολογήσει τα υποψήφια τυφέκια να τα βλέπει και να τα τεστάρει από κοντά. Δηλαδή είτε έπρεπε να ταξιδεύει στις χώρες όπου βρίσκονται οι εταιρείες που παράγουν όπλα είτε οι εταιρείες θα έπρεπε να ταξιδέψουν στην Ελλάδα. Όμως οι περιορισμοί στα ταξίδια και τις μετακινήσεις λόγω του Covid-19 προκάλεσαν κάποιες καθυστερήσεις.
Παρ’ όλα αυτά η διαδικασία της αξιολόγησης βρίσκεται στο τελικό στάδιο και όλο το πρότζεκτ του νέου εθνικού τυφεκίου «τρέχει» υπό την επίβλεψη του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, που γνωρίζει καλά το αντικείμενο με θητεία 40 ετών στις Ένοπλες Δυνάμεις. Το υπουργείο Άμυνας καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε 6 τυφέκια - «μνηστήρες» προκειμένου να αντικαταστήσει τα περίπου 180.000 τυφέκια του Ελληνικού Στρατού. Η απόφαση ήταν εξ αρχής να επιλέξουμε ένα από τα 5-6 τυφέκια που χρησιμοποιούν άλλοι στρατοί του ΝΑΤΟ και είναι εγνωσμένης αξίας αλλά και διεθνώς αναγνωρίσιμα. Πρόκειται λοιπόν για όπλα με μακρά ιστορία, με επιχειρησιακή δράση, ανάμεσά τους ακριβά και πιο οικονομικά.
ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ. Ποια είναι όμως τα 6 όπλα που διεκδικούν να γίνουν ο αντικαταστάτης του G3; Όπλα από έξι χώρες έχει δει και αξιολογεί το «Πεντάγωνο». Στη διαδικασία συμμετέχει:
• Η αμερικανική εταιρεία, Sig Sauer - αρκετοί θεωρούν τα τυφέκιά της από τα πιο αποτελεσματικά στον κόσμο και πρόσφατα η εταιρεία ήταν εκ των φιναλίστ για την αντικατάσταση και του αμερικανικού τυφεκίου,
• Η ιταλική Beretta, με το ιστορικό άνομα,
• Η ισραηλινή IWI με το τυφέκιο Tavor,
• Η βελγική Fabrique National με το Scar - σημειώνεται ότι τυφέκιο FΝ έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν ο Στρατός σε παραμεθόριες περιοχές,
• Η τσεχική Ceska Zbrojovka με το τυφέκιο Bren,
• Η γερμανική Heckler and Koch που είναι αυτή που έχει σχεδιάσει το G3.
Η αξιολόγηση και οι δοκιμές είναι ενδελεχείς καθώς το νέο εθνικό τυφέκιο θα χρησιμοποιείται και από τους τρεις κλάδους για τα επόμενα 40 έτη. Πάντως στην τελική επιλογή δεν αποκλείεται να παίξουν ρόλο οι στρατηγικές - στρατιωτικές συμμαχίες της χώρα μας, καθώς η συμφωνία θα είναι Government to Government.
ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ. Η ελληνική πλευρά πάντως έχει επισημάνει σε όλους τους υποψήφιους «μνηστήρες» ότι οι προτάσεις τους πρέπει να πληρούν 4 προϋποθέσεις:
• Η κατασκευή του νέου όπλου να γίνει στην Ελλάδα (στις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων στο Αίγιο).
• Να γίνει συμπαραγωγή με την Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία.
• Η Ελλάδα να έχει δικαίωμα μεταπώλησης του όπλου.
• Σημαντικό είναι επίσης μέσα στο «πακέτο» της συμφωνίας να περιλαμβάνεται και η αναβάθμιση του G3. Όπως επισημαίνεται σχετικά άμεσα με μία μικρή αναβάθμιση θα μπορέσουμε να πουλήσουμε περίπου 200.000 G3 σε χώρες που τα χρειάζονται από Αφρική και Ασία.
ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ. Στο μεταξύ αγώνας δρόμου γίνεται και για να βρεθούν στην καλύτερη δυνατή κατάσταση από πλευράς εγκαταστάσεων και προσωπικού τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. Υποψήφιες χώρες επισκέφθηκαν προσφάτως τα εργοστάσια και τις εγκαταστάσεις των Αμυντικών Συστημάτων στο Αίγιο και τις βρήκαν σε άριστο επίπεδο. Προσπάθειες όμως γίνονται και για την αύξηση του προσωπικού με στόχο όταν γίνει η επιλογή, να τρέξει γρήγορα η παραγωγή του νέου όπλου.
ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ