Θεωρείται ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ της Ρωσίας, όμως ο 37χρονος δισεκατομμυριούχος Παβέλ Ντουρόφ έφυγε από τη Ρωσία αφότου συγκρούστηκε με το Κρεμλίνο. Σήμερα, η εφαρμογή την οποία δημιούργησε, το Telegram, παίζει σχεδόν πρωταγωνιστικό ρόλο στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Εξαιρετικά δημοφιλές τόσο στη Ρωσία όσο και στην Ουκρανία, το Telegram αναδεικνύεται σε απαραίτητο εργαλείο επικοινωνίας εν μέσω της εισβολής, αλλά και πεδίο μάχης για τον πόλεμο των πληροφοριών μεταξύ των δύο χωρών.
Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι χρησιμοποιούν το Telegram τόσο για να εκδώσουν τις κυβερνητικές ανακοινώσεις τους όσο και για να αποκρούσουν την εκστρατεία παραπληροφόρησης της ρωσικής πλευράς, η οποία επίσης κάνει εκτεταμένη χρήση καναλιών της πλατφόρμας που στηρίζουν το Κρεμλίνο.
Για τους Ουκρανούς -τόσο για εκείνους που παραμένουν στη χώρα όσο και για τους πρόσφυγες- έχει γίνει ένα απαραίτητο εργαλείο, το οποίο γρήγορα έμαθαν και όλοι οι ξένοι δημοσιογράφοι που βρίσκονται στη χώρα ή καλύπτουν τον πόλεμο. Τα βίντεο από κάθε επίθεση των Ρώσων κυκλοφορούν στο Telegram πολύ πριν φτάσουν στα δυτικά media. Αλλά και στη Ρωσία, είναι μία από τις λίγες διεξόδους που έχουν όσοι θέλουν να μάθουν τι πραγματικά συμβαίνει στην Ουκρανία, πέραν της προπαγάνδας του Κρεμλίνου.
Η προ ημερών ανακοίνωση των New York Times ότι δημιουργούν το δικό τους κανάλι στο Telegram με νέα για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ακολουθώντας τα βήματα του Guardian και του BBC, δείχνει ότι ο πόλεμος αποτελεί την ευκαιρία του Telegram να γίνει mainstream.
Ουσιαστικά, είναι και μια ευκαιρία για το Telegram να απομακρυνθεί από το σκοτεινό παρελθόν του, όταν σχετίστηκε με τον ISIS, τρομοκράτες, ακροδεξιές οργανώσεις, ομάδες αντιεμβολιαστών και θεωρίες συνωμοσίας όπως των QAnon.
Ο Ντουρόφ και η έξοδος από τη Ρωσία
Το Telegram ιδρύθηκε το 2013 από τον Παβέλ και τον Νικολάι Ντουρόφ, τα δύο αδέρφια πίσω από το «ρωσικό Facebook», VKontakte (VK) (σημαίνει «σε επαφή» στα ρώσικα).
Ουσιαστικά, το Telegram μοιάζει με το WhatsApp, όμως προσφέρει ανοικτά κανάλια που επιτρέπουν σε άτομα και άλλα γκρουπ να επικοινωνούν με μεγάλους αριθμούς αποδεκτών, όπως άλλα mainstream social media.
Διαθέτει πάνω από 550 εκατ. μηνιαίους χρήστες στον κόσμο και ήταν η δημοφιλέστερη εφαρμογή μηνυμάτων στην Ουκρανία πριν από τον πόλεμο. Μετά τη ρωσική εισβολή, έγινε ο βασικός τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση διανέμει πληροφορίες, τόσο προς τους πολίτες όσο και προς τους στρατιώτες.
Με την άνοδο της δημοτικότητας του Telegram στη Ρωσία, ο Παβέλ Ντουρόφ βρέθηκε σε ευθεία σύγκρουση με το Κρεμλίνο, όταν αρνήθηκε να δώσει στις ρωσικές αρχές πρόσβαση στα κρυπτογραφημένα δεδομένα των χρηστών του. Είχε προηγηθεί η έξοδός του από το VK, όπου λέγεται ότι αντιστάθηκε στις πιέσεις που δεχόταν να καταστείλει σελίδες με επικριτικό για την κυβέρνηση περιεχόμενο. Η σύγκρουση αυτή τον οδήγησε στην απόφαση να φύγει από τη Ρωσία, λέγοντας ότι η χώρα «δεν είναι συμβατή με τις business του ίντερνετ αυτή τη στιγμή».
Σε πρόσφατο μήνυμά του στο κανάλι του στο Telegram, ο Ντουρόφ έγραψε: «Έχασα την εταιρεία μου και το σπίτι μου, αλλά θα το έκανα ξανά – χωρίς δισταγμό».
Σήμερα, τα δύο αδέρφια «τρέχουν» το Telegram από το Ντουμπάι και η απαγόρευση στην εφαρμογή που είχε επιβληθεί στην Ρωσία το 2018 έχει πλέον αρθεί.
Λέγεται ότι παρότι αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές πλατφόρμες του κόσμου, το Telegram έχει μόλις 30 υπαλλήλους, οι οποίοι απευθύνονται στον Ντουρόφ για τις μεγαλύτερες αποφάσεις. Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, που ντύνεται πάντα με μαύρα και συχνά παρομοιάζεται με τον πρωταγωνιστή του Matrix, είναι ένας φιλελεύθερος ακτιβιστής που πιστεύει ότι στόχος της τεχνολογίας είναι να ελευθερώσει τον κόσμο.
Ο ίδιος, άλλωστε, κατάγεται από την πλευρά της γιαγιάς του από την Ουκρανία και έχει ακόμα συγγενείς στη χώρα. «Για αυτό αυτή η τραγική σύγκρουση είναι τόσο προσωπική για εμένα και το Telegram», έγραψε.
Πηγή: moneyreview.gr