Η Thales παρουσιάζει το πιο πρόσφατο μέλος της οικογένειας ραντάρ Ground Master, το GM400 Alpha. Ένα καινοτόμο 3D ραντάρ εναέριας επιτήρησης μεγάλης εμβέλειας, με πέντε φορές μεγαλύτερη ισχύ επεξεργασίας, αυξημένη εμβέλεια κατά 10% (έως 515 km), επερχόμενους προηγμένους αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης και βελτιωμένες δυνατότητες κυβερνοασφάλειας, προσφέρει το πιο αξιόπιστο ραντάρ στην αγορά για εναέρια επιτήρηση μεγάλης εμβέλειας.
Δεδομένου του πλήθους των συνεχώς εξελισσόμενων απειλών, η δημιουργία μιας αξιόπιστης και ενημερωμένης Εικόνας Αναγνώρισης του Εναέριου Χώρου (Recognized Air Picture RAP) γίνεται όλο και δυσκολότερη. Για να διατηρήσουν την κυριαρχία του εναέριου χώρου, οι ένοπλες δυνάμεις πρέπει να βασίζονται σε μέσα που παρέχουν την καλύτερη επίγνωση της κατάστασης ανά πάσα στιγμή.
Αξιοποιώντας την πολυετή εμπειρία του GM400 στο πεδίο, την τεχνολογία GaN και τις δυνατότητες επιτήρησης, το GM400 Alpha της Thales επιτρέπει στους χειριστές του να εντοπίζουν όλες τις απειλές σε μικρή και μεγάλη απόσταση – ανά πάσα στιγμή και σε όλα τα επίπεδα. Διαθέτοντας ψηφιακής τεχνολογίας στοιβαγμένης δέσμης (stacked beam), το GM400 Alpha ανιχνεύει στόχους – από γρήγορα jet και πυραύλους, έως ελικόπτερα και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV).
Ένα μοναδικό χαρακτηριστικό του GM400 Alpha είναι η ανίχνευση και η παρακολούθηση απειλών, όπως τακτικά UAV που πετούν κοντά στο έδαφος και κρύβονται κοντά στο ραντάρ (clutter), ενώ ταυτόχρονα εντοπίζει και παρακολουθεί στόχους μεγαλύτερου ύψους – όπως μαχητικά βομβαρδιστικά – σε βεληνεκές έως 515 χλμ. Εφαρμόζοντας την πιο πρόσφατη τεχνολογία επεξεργασίας, πέντε φορές πιο ισχυρή, καθώς και προηγμένους αλγόριθμους ανίχνευσης, το ραντάρ μπορεί να επεξεργαστεί μεγάλες ποσότητες πολύπλοκων δεδομένων.
Το αποτέλεσμα είναι μια άμεση βελτίωση στην εμβέλεια ανίχνευσης, έως και 515 χιλιόμετρα – ή 278 ναυτικά μίλια – που αντιπροσωπεύει αύξηση της επιφάνειας κάλυψης πάνω από 20% σε σύγκριση με το GM400, χωρίς αλλαγή στην ενέργεια που απαιτείται από τα μέρη του πομπού ή του δέκτη του ραντάρ. Η αύξηση της ικανότητας επεξεργασίας παρέχει επίσης την δυνατότητα να συμπεριληφθούν νέες λειτουργίες στο μέλλον, χρησιμοποιώντας προηγμένους αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης καθώς και βελτιωμένες δυνατότητες κυβερνοασφάλειας.
«Παρέχοντας ήδη υποστήριξη σε 17 κράτη ανά τον κόσμο, η οικογένεια ραντάρ Ground Master 400 είναι ένας αξιόπιστος και αποδεδειγμένος συνεργάτης για την εναέρια επιτήρηση. Η αρχιτεκτονική σχεδίασης και επεξεργασίας του λογισμικού του GM400 Alpha διευκολύνει την αναβάθμιση των σημερινών συστημάτων GM400, διασφαλίζοντας την ανθεκτικότητα των ραντάρ σε αναδυόμενες απειλές. Ορισμένοι από τους πελάτες μας έχουν ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία αναβάθμισης του GM400 τους.» Serge Adrian, Senior Vice President Surface Radars activities, Thales.
Το ραντάρ
-Με πέντε φορές μεγαλύτερη επεξεργαστική ισχύ, αύξηση της εμβέλειας πάνω από 10% (515 χλμ.) και προηγμένες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης, η Thales λανσάρει το τελευταίο μέλος της οικογένειας Ground Master – το Ground Master 400 Alpha (GM400α).
-Αλλάζει τα δεδομένα στην εναέρια επιτήρηση – το GM400 Alpha, ένα ραντάρ 3D μεγάλης εμβέλειας, παρέχει τον υψηλότερο ρυθμό ενημέρωσης στην αγορά για αποστολές πλήρους επιτήρησης.
-Χάρη στην υψηλή κινητικότητα, την υψηλή διαθεσιμότητα, την δυνατότητα εύκολης αναβάθμισης και την απρόσκοπτη ενσωμάτωσή του, το GM400 Alpha προσφέρει στις ένοπλες δυνάμεις ένα πολύτιμο εργαλείο για να αποκτήσουν τακτικό πλεονέκτημα, εντοπίζοντας έγκαιρα όλους τους τύπους απειλών, παρέχοντας παράλληλα πολύτιμο χρόνο για τη λήψη αποφάσεων και ενεργειών.
Σχετικά με την Thales
Η Thales είναι o παγκόσμιος τεχνολογικός ηγέτης που επενδύει στις ψηφιακές και «deep tech» καινοτομίες – δηλαδή στην διασυνδεσιμότητα , τα big data, την τεχνητή νοημοσύνη, την κυβερνοασφάλεια και την κβαντική τεχνολογία – με στόχο να ανοικοδομήσει ένα μέλλον εμπιστοσύνης, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των κοινωνιών μας. Η εταιρεία παρέχει λύσεις, υπηρεσίες και προϊόντα που βοηθούν τους πελάτες της – επιχειρήσεις, οργανισμούς και κράτη – στους τομείς της άμυνας, της αεροναυτικής, του διαστήματος, των επίγειων μεταφορών καθώς και της ψηφιακής ταυτότητας και ασφάλειας για να εκπληρώσει τη βασική αποστολή της, να τοποθετήσει τον άνθρωπο στο επίκεντρο της διαδικασίας λήψης αποφάσεων. Με 83.000 υπαλλήλους σε 68 χώρες, η Thales παρουσίασε το 2019 ενοποιημένα έσοδα ύψους περίπου 19 δις. ευρώ (συμπεριλαμβανομένης της Gemalto κατά τη διάρκεια 12 μηνών.)
H Thales στην Ελλάδα
Η Thales δραστηριοποιείται στην Ελλάδα για πάνω από 45 χρόνια, παρέχοντας μια σειρά σημαντικών συστημάτων στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Αυτά περιλαμβάνουν συστήματα avionics και συστήματα αποστολών για μαχητικά αεροσκάφη, όπως και συστήματα αεράμυνας μεγάλης κλίμακας για την πολεμική αεροπορία και το ναυτικό.
Τα συστήματα διαχείρισης μάχης Thales χρησιμοποιούνται σε πλοία του Ελληνικού Ναυτικού, ενώ οι ασύρματοι Thales PR4G Tactical Radios, τα ηλεκτρο-οπτικά συστήματα και τα ραντάρ επιτήρησης τα χρησιμοποιεί ο Ελληνικός Στρατός.
Εκτός των ενόπλων δυνάμεων, η Thales έχει προμηθεύσει μεγάλο μέρος των συστημάτων ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας της χώρας, καθώς και συστήματα σηματοδότησης για το σιδηροδρομικό δίκτυο, αλλά και συστήματα εποπτείας και επικοινωνίας για το μετρό της Αθήνας.
Η Thales διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας μέσω ενός δικτύου τοπικών ΜΜΕ.
Συμμετέχει σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα σε συνεργασία με τα Ελληνικά Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα και είναι ενεργό μέλος σε αρκετούς εγχώριους οργανισμούς, όπως ο ΣΕΒ, η Ένωση Ελληνικών Εταιριών Αεροδιαστημικής Ασφάλειας & Άμυνας (HASDIG) , η Ένωση Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ) και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) και το si-Cluster (cluster για το διάστημα).