Πάντα το μικρό κάνει το μεγάλο. Και οι λεπτομέρειες είναι αυτές που αναδεικνύουν το κεντρικό ζήτημα.
Στο «Μαξίμου - gate» υπάρχουν τρία θέματα που δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητα.:
1. Η παρακολούθηση του κινητού του κ. Νίκου Ανδρουλάκη έγινε μετά από αίτημα ξένων αρχών. Το ενδιαφέρον τους είχε να κάνει με τη συμμετοχή του τότε ευρωβουλευτή και μετέπειτα προέδρου του ΠΑΣΟΚ σε επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου με αντικείμενο τις εμπορικές σχέσεις Ε.Ε. – Κίνας. Οι υπηρεσίες πληροφοριών τόσο της Ουκρανίας όσο και της Αρμενίας απευθύνθηκαν στην ΕΥΠ.
2. Το Σεπτέμβριο του 2021 η αρμόδια εισαγγελέας Βασιλική Βλάχου (προήχθη σε εισαγγελέα της ΕΥΠ αμέσως μετά τη συμμετοχή της στη δίκη του Noor One), υπέγραψε τη διάταξη για την άρση απορρήτου του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη. Την ίδια ακριβώς εποχή έγινε προσπάθεια παγίδευσης του κινητού του τηλεφώνου με το παράνομο λογισμικό Predator. Ο κ. Ανδρουλάκης ποτέ δεν πάτησε τον ηλεκτρικό σύνδεσμο που θα παγίδευε το κινητό του. Δηλαδή η απόπειρα της παράνομης παρακολούθησης έγινε ταυτόχρονα με τη νόμιμη!
3. Δύο εικοσιτετράωρα μετά την εκλογή του κ. Ανδρουλάκη στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ, η νόμιμη παρακολούθηση διακόπτεται. Αν πρόκειται για σύμπτωση, πρέπει να εξεταστεί άμεσα ποιο ζήτημα «εθνικής ασφαλείας» προέκυπτε είτε με τη μία είτε με την άλλη ιδιότητά του.
Η παραίτηση του πλέον στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού δεν έγινε αυτοβούλως. Ζητήθηκε το προηγούμενο βράδυ από τον κ. Μητσοτάκη. Ο κ. Δημητριάδης δεν είχε άλλη επιλογή, όπως και ο μέχρι πρότινος διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων.
Οι πολιτικές ευθύνες και για τους δύο είναι σαφείς. Τα ποινικά ζητήματα θα τα βρουν οι τρεις εισαγγελείς που ανέλαβαν τη σχετική διερεύνηση (Σπυρόπουλος, Ελευθεριάνος, Νούλης).
Οσο για το ζήτημα της διαρροής απόρρητων κρατικών εγγράφων, το έχει αναλάβει προσωπικά ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος.
Η στήλη δεν είναι η πλέον ειδική για να διαβλέψει τις πολιτικές εξελίξεις. Όμως οι τρεις λεπτομέρειες που περιγράψαμε αρκούν για να πείσουν τον καθένα ότι υπάρχει πρόβλημα δημοκρατίας στη χώρα.
Η παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου ενός ανθρώπου που βρίσκεται στην αρχηγία του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος, δημιουργεί δικαιολογημένα ερωτήματα. Τις απαντήσεις ελπίζουμε να τις δώσει η Δικαιοσύνη, η οποία αποτελεί -κατά συνταγματική επιταγή- το οχυρό του πολιτεύματος.