Το ήθελε, το πίστευε και το πήρε. Ο Αρης έφυγε νικητής από την Τούμπα σε ένα παιχνίδι το οποίο οδήγησε στα μέτρα του μέσα από την έξυπνη διαχείριση και την τακτική συνέπεια στο πλάνο που είχε καταστρώσει ο Άκης Μάντζιος. Ενα πλάνο θριάμβου δομημένο στα δυνατά σημεία της ομάδας του και με στόχο να χτυπήσει τον αντίπαλο στις αδυναμίες του, το οποίο, ακόμη και σε καταστάσεις πίεσης, λειτούργησε άρτια.
Ο Αρης δεν ήταν μόνο καλύτερος, ήταν διαβασμένος και άριστα στημένος στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας εγκλωβίζοντας τα ατού του ΠΑΟΚ .Κι αυτό αποδείχθηκε στην πράξη. Το metrosport.gr εξηγεί σήμερα τους βασικούς λόγους που οι Κιτρινόμαυροι έφυγαν νικητές...
1) Η επιλογή του Μάντζιου να δώσει στον Ντιαγέ τον ρόλο συνδετικού κρίκου μεταξύ της μεσαίας γραμμής και της επίθεσης, βάζοντας τον Σάσα αμυντικό χαφ μαζί με τον Τζέγκο, και ταυτόχρονα η παρουσία του Μαντσίνι (αντί του Γκάμα) στα άκρα της επίθεσης, έκανε τον Αρη περισσότερο ευέλικτο. Παίρνοντας τη μάχη του κέντρου διατήρησε τον απόλυτο έλεγχο, κράτησε τον ΠΑΟΚ μακριά από την περιοχή του και έδωσε τη δυνατότητα στην τριάδα της επίθεσης να εκμεταλλευτεί το τρανζίσιον παιχνίδι. Ο Αρης ήταν πιο γρήγορος, περισσότερο πιεστικός στον νευραλγικό χώρο και μέσα από τα κλεψίματα απείλησε στο ανοιχτό γήπεδο, έχοντας τις πιο κλασσικές ευκαιρίες στο ντέρμπι.
2) Μαντσίνι και Ματέο Γκαρσία ανταποκρίθηκαν με άριστα στον ρόλο τους. Όχι μόνο επιθετικά, αλλά και αμυντικά είχαν μεγάλη προσφορά ολοκληρώνοντας το παιχνίδι με τέσσερα και έξι κλεψίματα αντίστοιχα. Οι επιστροφές τους και η συνεργασία τους με τα μπακ λειτούργησαν αποτελεσματικά μειώνοντας το πεδίο δράσης των αντιπάλων, ειδικά στην περίπτωση του Ζίβκοβιτς.
3) Η πίεση που άσκησε ο Αρης πάνω στην μπάλα ήταν ένα από τα κλειδιά του ντέρμπι. Οι Κιτρινόμαυροι τελείωσαν το παιχνίδι με 51 κλεψίματα (!), αριθμός διπλάσιος από του αντιπάλου ο οποίος είχε μόλις 25. Το στοιχείο που κάνει τη διαφορά όμως δεν είναι τόσο ο αριθμός, αλλά ότι έγινε συνολική δουλειά. Με εξαίρεση τον Καμαρά, οι υπόλοιποι κατέγραψαν από δύο κλεψίματα και πάνω. Με αποκορύφωμα τα οκτώ του Φαμπιάνο και τα επτά των Σούντγκρεν, Γκάνεα, Τζέγκο ενώ πέντε είχε ο Σάσα. Οπερ σημαίνει πως η μεσοαμυντική γραμμή έκανε συνολικά τα 34 από τα 51 κλεψίματα.
4) Ακόμα κι όταν ο ΠΑΟΚ τα έδωσε όλα για να επιστρέψει στο ματς, ο Αρης διαχειρίστηκε την πίεση σχετικά άνετα. Στο β’ ημίχρονο η ομάδα παραχώρησε γήπεδο. Παρότι ο Μάντζιος συνεχώς φώναζε στους παίκτες του να ισορροπήσουν και να κρατήσουν μπάλα, εκείνοι λειτούργησαν περισσότερο με το ένστικτο της επιβίωσης παρά με τη λογική. Ο προπονητής του Αρη βλέποντας να χάνονται οι ισορροπίες λειτούργησε γρήγορα και κυρίως έξυπνα. Εντόπισε την αδυναμία στο κράτημα μπάλας και με την είσοδο των Γκάμα, Ματίγια επανέφερε (ως έναν βαθμό) τις ισορροπίες περιορίζοντας στο διάστημα κατοχής του αντιπάλου και επαναφέροντας την ηρεμία που έλειπε από την ομάδα. Η είσοδος του Μάνου επίσης λειτούργησε αποτελεσματικά, αφού κέρδισε μονομαχίες στο κέντρο. Τις περισσότερες και πιο καθοριστικές τις κέρδισε βέβαια η άμυνα, με τους Φαμπιάνο, Μπράμπετς ειδικά να είναι… αλάνθαστοι.