Ο ΠΑΟΚ έκλεισε δύο μέρες παρουσίας στο Απελντοορν της Ολλανδίας και το πρώτο που επιβεβαιώνεται σε αυτό το διάστημα είναι ότι φέτος ο Δικέφαλος προσπαθεί να εφαρμόσει μία διαφορετική συνταγή για να πορευτεί στην νέα σεζόν και στα επόμενα χρόνια. Αυτή αφορά στην εξέλιξη ταλαντούχων παικτών που πρώτη φορά καλούνται να πάρουν πολύ ενεργό ρόλο σε ομάδα που κάνει σταθερά πρωταθλητισμό.
Ο Κοτάρσκι, ο Ντάντας, ο Κουαλιάτα και Αντρέ Ρικάρντο ανήκουν σ’ αυτή την κατηγορία, με κάποιες διαφορές, βέβαια, ο καθένας. Ο Κοτάρκσι και ο Ντάντας κουβαλάνε την στάμπα των μεγάλων ταλέντων που ο ένας πέρασε από τον Αγιαξ και ο δεύτερος από Μπενφίκα και την Μπάγερν και έχουν ήδη και μία γεμάτη σεζόν σε Γκόριτσα και Τοντέλα αντίστοιχα, ο Κουαλιάτα ήταν βασικός σε μία από τις καλές ομάδες της Ουρουγουάης και προσπαθεί να προσαρμοστεί στον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής και ποδοσφαίρου και ο Ρικάρντο είναι ακόμη στην κατηγορία του άγουρου ταλέντου και μπορούσε να το διαπιστώσει κανείς χθες και από τις συνεχείς παρατηρήσεις του Λουτσέσκου στην απογευματινή προπόνηση.
Φυσικά, υπάρχουν και δύο παίκτες έτοιμοι, με παραστάσεις είτε από το ελληνικό πρωτάθλημα (Κάργας), είτε από άλλα υψηλού επιπέδου (Πορτογαλία, Τσάμπιονσιπ), όπως είναι ο Ράφα Σοάρες και περιμένουμε και τον Νάσμπεργκ.
Το πρώτο συμπέρασμα, λοιπόν, είναι ότι ο Λουτσέσκου έχει φέτος έναν ρόλο που δεν διέθετε πέρυσι και είναι αυτός του εκπαιδευτή, του προπονητή που προσπαθεί να δουλέψει σε τακτική και νοοτροπία παιδιών που πλάθονται ακόμη ποδοσφαιρικά. Μπορεί να τον έχουμε συνηθίσει στον ΠΑΟΚ να δουλεύει με έτοιμους παίκτες, αλλά αν θυμηθεί κανείς την δουλειά του στην Ξάνθη, θα δει ότι είχε αναδείξει και νεαρούς. Η διαφορά είναι ότι ο ΠΑΟΚ δεν είναι Ξάνθη (με όλο το συμπάθιο) και ο 53χρονος κόουτς γνωρίζει ότι δεν έχει την πολυτέλεια να διαθέτει άπλετο χρόνο περιμένοντας τους πιτσιρικάδες να ωριμάσουν.
Κατά συνέπεια, έχει μεγάλη σημασία, για την ακρίβεια, καθοριστική σημασία, το πώς θα λειτουργήσει ο Λουτσέσκου σ’ αυτό τον ρόλο του. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, άλλωστε, ότι αυτός ο ΠΑΟΚ είναι ομάδα του προπονητή και πορεύεται πολύ και από τα δικά του κέφια. Δύο μέρες που ο Λουτσέσκου είναι ταλαιπωρημένος κάπως από μία ίωση που τον ταλαιπωρεί και αυτό μπορεί κανείς να το νιώσει στην ατμόσφαιρα πάνω από την ομάδα.
Δεν είναι τυχαίο που επέλεξε να κρατήσει κάποιους από τους έμπειρους
Έχοντας, λοιπόν, όλα τα παραπάνω κατά νου, μπορεί εύκολα να κατανοήσει κανείς, γιατί ο Λουτσέσου επέλεξε να κρατήσει και κάποιον από τους έμπειρους παίκτες της ομάδας και ειδικά σε συγκεκριμένες θέσεις. Ο Σβαμπ προσθέτει σε πείρα στην μεσαία γραμμή και παράλληλα και σε σιγουριά, για το ενδεχόμενο ο Αουγκούστο να χρειαστεί να πουληθεί, ο Μπίσεβαρ μία σταθερή λύση έστω και ως αλλαγή για να αποτελεί αντίβαρο στην απειρία και τον χρόνο προσαρμογής που χρειάζεται ο Κουαλιάτα, αλλά και την απειρία του Αντρέ Ρικάρντο, ειδικά στο διάστημα που ο Μπότο παλεύει να κλείσει την μεταγραφή του Κάλεντ Νάρεϊ.
Ο Λουτσέσκου είναι αυτός που επιλέγει και την στρατηγική για το νέο εγχείρημα
Όσο, λοιπόν, και ψάξει κανείς άλλο πρόσωπο στο να καταλήξει κανείς, από την στιγμή που εκείνος καλείται να βάλει στην σειρά τα κομμάτια του παζλ που του έφερε ο Ζοσέ Μπότο, ο Ρουμάνος τεχνικός είναι ο άνθρωπος κλειδί στο νέο πρότζεκτ του ΠΑΟΚ. Ακόμη και η στρατηγική για την επίτευξη των στόχων θα είναι δικής του έμπνευσης και από την πρώτη ομιλία του στην ομάδα πριν την πρώτη προπόνηση, αντιλήφθηκαν όλοι ότι δεν θα επιλέξει τους υψηλούς τόνους της πίεσης για τον πρωταθλητισμό. Θα πάει βήμα-βήμα, βάζοντας βραχυπρόθεσμους στόχους. Ο πρώτος είναι η είσοδος στους ομίλους του Conference League που θα δώσουν στην ομάδα εκ νέου ένα σημαντικό έσοδο για την νέα σεζόν και θα εγγυηθούν μία ηρεμία στο πρώτο διάστημα της σεζόν στους εγχώριους στόχους.
Προφανώς, βέβαια, και είναι νωρίς να βγάλουμε ένα οριστικό πόρισμα για το ποιος είναι ο ΠΑΟΚ που θα δούμε την φετινή σεζόν, αφού, μάλλον θα πρέπει -έχοντας και την εμπειρία των προηγούμενων ετών-να θεωρούμε ότι κάποιες μεταγραφές θα γίνουν και στις τελευταίες εβδομάδες των μεταγραφών, όμως, είναι σαφές, ότι φέτος ο τρόπος που θα «πολεμήσει» ο Δικέφαλος θα είναι άλλος και ο «στρατηγός Ραζβάν», θα πρέπει να δείξει ότι είναι το ίδιο ικανός και σε άλλο τρόπο μάχης.
Περισσότερα μετά και το πρώτο φιλικό με τους Γκόου Αχέντ Ιγκλς που προσφέρεται κυρίως για σκανάρισμα των νέων μεταγραφικών αποκτημάτων σε ατομικό επίπεδο και όχι τόσο για συμπεράσματα για την ίδια την ομάδα.