Νέα επιστημονικά ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο Journal of Alzheimer’s Disease έρχονται να ενισχύσουν την υποψηφιότητα της σιλδεναφίλης για θεραπεία κατά της νόσου Αλτσχάιμερ. Σε συνέχεια της μελέτης τους (2021) για το φάρμακο κατά της στυτικής δυσλειτουργίας και της πνευμονικής υπέρτασης, οι ερευνητές με επικεφαλής ομάδα από την κλινική ομάδα του Κλίβελαντ κομίζουν νέα ελπιδοφόρα στοιχεία από υπολογιστικά μοντέλα, ασφαλιστικές αξιώσεις και παρατηρήσεις σε εγκεφαλικά κύτταρα ατόμων με νόσο Αλτσχάιμερ.
«Τα ευρήματά μας πλειοδοτούν στην επανεξέταση αυτού του διαθέσιμου εγκεκριμένου από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) φαρμάκου ως μια νέα θεραπεία για τη νόσο Αλτσχάιμερ, που χρήζει περαιτέρω θεραπευτικών επιλογών» δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Feixiong Cheng, Ph.D. διευθυντής του Κέντρου Γονιδιωματικής της Κλινικής του Κλίβελαντ. «Χρησιμοποιήσαμε τεχνητή νοημοσύνη για να ενσωματώσουμε δεδομένα από διάφορους τομείς, που έδειχναν ομοφώνως τη δυναμική της σιλδεναφίλης για την αντιμετώπιση της ολέθριας νευρολογικής πάθησης»
Η επανατοποθέτηση φαρμάκων -η χρήση ενός υπάρχοντος φαρμάκου για νέους θεραπευτικούς στόχους- προσφέρει μια πρακτική εναλλακτική λύση στην δαπανηρή και χρονοβόρα παραδοσιακή διαδικασία ανακάλυψης φαρμακευτικών ουσιών.
Στη νέα μελέτη, ο Δρ Τσενγκ και η ομάδα του ανέλυσαν εκατομμύρια ασφαλιστικές αποζημιώσεις από δύο ανεξάρτητες βάσεις δεδομένων ασθενών, οι οποίες αποκάλυψαν κατά 30-54% λιγότερες διαγνώσεις νόσου Αλτσχάιμερ μεταξύ των ατόμων που λάμβαναν σιλδεναφίλη συγκριτικά με όσους δεν ακολουθούσαν αντίστοιχη αγωγή, αφού συνεκτίμησαν πιθανούς συγχυτικούς παράγοντες.
Η ανασκόπηση των στοιχείων έδειξε επίσης ότι, σε εγκεφαλικά κύτταρα ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ, η σιλδεναφίλη πέτυχε μείωση στα επίπεδα των νευροτοξικών πρωτεϊνών tau, βασικής αιτίας για την εκδήλωση της νόσου. Διαπίστωσαν επίσης ότι οι νευρώνες σε άτομα που λάμβαναν σιλδεναφίλη, εξέφραζαν γονίδια που σχετίζονται με την κυτταρική ανάπτυξη, τη βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας, τη μείωση της φλεγμονής και άλλες διαδικασίες γνωστές για τις προστατευτικές τους ιδιότητες έναντι της σχετιζόμενης με τη νόσο Αλτσχάιμερ νευροεκφύλισης.
Τα ευρήματα του Δρ Τσενγκ αποδεικνύουν τη δυνατότητα χρήσης υπολογιστικών μοντέλων για τον εντοπισμό πιθανών νέων υποψήφιων φαρμάκων με γρήγορο και αξιόπιστο τρόπο, αποτελώντας ένα σημαντικό βήμα στην ανακάλυψη φαρμάκων για τη νόσο Αλτσχάιμερ. «Πιστεύουμε ότι τα ευρήματά μας παρέχουν τα απαιτούμενα στοιχεία για κλινικές δοκιμές με στόχο την περαιτέρω εξέταση της πιθανής αποτελεσματικότητας της σιλδεναφίλης σε ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ» δήλωσε.
πηγή: ygeiamou