Το παράδειγμα του ΠΑΟΚ, η La Fabrica, το μέλημα της Κρίσταλ Πάλας, ο Άγιαξ και το Go Again
Τους παίκτες που θα έχει στη διάθεση του για τα προσεχή παιχνίδια της Εθνικής Ομάδας με το Γιβραλτάρ (24/3) για τα προκριματικά του Εuro 2024 και τη φιλική αναμέτρηση με τη Λιθουανία τρεις ημέρες αργότερα ανακοίνωσε ο Γκουστάβο Πογιέτ. Ανάμεσα στις επιλογές τους βρίσκονται οι Κωνσταντέλιας και Κουλιεράκης.
Η κλήση των δυο πιτσιρικάδων του ΠΑΟΚ δεν αποτέλεσε έκπληξη καθώς και οι δυο έχουν μαγέψει με τις εμφανίσεις τους τόσο τους προπονητές όσο και το φίλαθλο κοινό. Οι δύο νεαροί φρόντισαν να αρπάξουν την ευκαιρία που του έδωσε ο Ραζβάν Λουτσέσκου και ανεβάζουν συνεχώς και όχι άδικα τη χρηματιστηριακή τους αξία.
Εντύπωση δεν προκάλεσαν και οι κλήσεις 10 ποδοσφαιριστών του Δικεφάλου για τα παιχνίδια της Εθνικής Ομάδας Νέων. Η δουλειά που γίνεται στις ακαδημίες των «ασπρόμαυρων» αρχίζει να αποφέρει καρπούς.
Πόσο εύκολο είναι για ένα παιδί των ακαδημιών να πάρει την ευκαιρία;
Η πίεση για διάκριση, οι πολυάριθμοι ξένοι και η αδιαφορία πολλές φορές του εκάστοτε προπονητή, φράζουν το δρόμο. Ο Τζόλης αποκαλύφθηκε στο φίλαθλο κοινό από την έμπνευση του Αμπέλ Φερέιρα να τον βάλει στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Πόσοι αναρωτήθηκαν ή ακόμη έβρισαν τον Πορτογάλο όταν είδαν την αλλαγή που έκανε;
Ο Λύρατζης θα μπορούσε να βρει θέση αν ο Σάστρε συνέχιζε τις καλές του αρχικές εμφανίσεις; Αν ο Βιεϊρίνια δεν ταλαιπωρούνταν από τραυματισμούς και ο Σοάρες ήταν η σούπερ μεταγραφή, ο Τσαούσης θα έπαιρνε την ευκαιρία; Ο Τσιγγάρας; Ο Μαρτίνς δοκίμασε Σουρλή και Κίτσο ελάχιστες φορές.
Η μοναδική ομάδα που εμπιστεύτηκε παιδιά των ακαδημιών της για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν ο Παναθηναϊκός και αυτό έγινε, κυρίως, λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε. Ειδάλλως, μπορεί και να μην γνωρίζαμε Μπουζούκη, Χατζηγιοβάννη και Αλεξανδρόπουλο. Το ίδιο ισχύει και για παίκτες όπως ο Ρέτσος, ο Μανθάτης, ο Ανδρούτσος και ο Νικολάου που μας συστήθηκαν λόγω της επιμονής του Πάουλο Μπέντο να ρίχνει ματιές και στα μικρότερα τμήματα.
Με αφορμή την ανάδειξη των παικτών από τα τμήματα υποδομής του ΠΑΟΚ, το Metrosport.gr χτύπησε την πόρτα ακαδημιών στη Βόρεια Ελλάδα για να μάθει το πλάνο λειτουργίας τους. Ο ρόλος τους είναι διττός καθώς στοχεύουν στην ανάδειξη νέων ταλέντων και παράλληλα, στη δημιουργία χαρακτήρων σωστών, ανθεκτικών και μορφωμένων.
Βασική προϋπόθεση είναι η κατανόηση ότι το επαγγελματικό συμβόλαιο δεν είναι αυτοσκοπός, αφού στο τέλος μπορεί και κανένα παιδί να μην υπογράψει. Ο μαζικός αθλητισμός προκρίνεται μέχρι τα 14, όπου τα παιδιά μαθαίνουν τα βασικά και δεν απορρίπτεται κανείς.
Αφού ξεπεράσουν την ηλικία αυτή, γίνεται αξιολόγηση. Τότε, ξεχωρίζουν όσοι έχουν ισχυρή προσωπικότητα, καλή φυσική κατάσταση και τεχνική, ταλέντο, θάρρος, θράσος, ικανότητα αφομοίωσης των οδηγιών και επιθυμία για συνεχής βελτίωση. Όσοι δεν τα καταφέρουν, δεν χάνονται. Επιλέγουν κάποιον από τους συνεργαζόμενους συλλόγους.
Θετική εντύπωση άφησαν οι ακαδημίες των ΠΑΟΚ και Μακεδονικού, οι οποίες διαθέτουν ένα πλήρως οργανωμένο πρόγραμμα για τα παιδιά με συμβουλές για τη διατροφή και τη στήριξη ψυχολόγου με συνεδρίες σε τακτά χρονικά διαστήματα και του Ηρακλή που στοχεύει τα επόμενα χρόνια να στελεχώσει την πρώτη ομάδα εξ ολοκλήρου με παιδιά «δικά» του.
Επιπλέον, μελετήθηκε και το σχέδιο δράσης των ακαδημιών σε Ισπανία, Αγγλία και Ολλανδία. Το «εργοστάσιο» της Ρεάλ και ο Άγιαξ που γεννά αστέρια αλλά και η περίπτωση της Κρίσταλ Πάλας που δημιούργησε πρόγραμμα αυτό-φροντίδας για τη μετέπειτα πορεία τους.
Το παράδειγμα του ΠΑΟΚ
Ο ερχομός του Ιβάν Σαββίδη στην Τούμπα έφερε και μια περαιτέρω ανάπτυξη στα μικρότερα τμήματα του Δικεφάλου. Ετησίως δαπανάται ένα σεβαστό ποσό για την «καλλιέργεια» των επόμενων ηγετών. Πέλκας, Σταφυλίδης, Τζόλης, Λύρατζης, Μιχαηλίδης, Τσαούσης, Κούτσιας, Τσιγγάρας είναι μερικά παραδείγματα που αναδείχθηκαν από τα σπλάχνα της ομάδας.
Ο τρόπος λειτουργίας των ακαδημιών είναι σαφής και ευνοϊκός για τα νέα ταλέντα. Ετησίως προστίθενται στο κάθε τμήμα 30-40 άτομα ενώ 20 αποχωρούν συνολικά, σύμφωνα με όσα είπε ο συντονιστής προπονητής όλων των ηλικιών από 12 και κάτω, Γιώργος Γκούρτσας. Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να αναπτύξουν το ταλέντο τους, να εξελιχθούν κάνοντας ποιοτικές προπονήσεις και να ζήσουν και εμπειρίες εκτός Ελλάδας καθώς συμμετέχουν σε τουρνουά με αντιπάλους όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Σίτι, η Γιουβέντους και η Μπάγερν.
Oι «ασπρόμαυροι» δεν περιορίζονται σε ταλέντα μόνο του Νομού αλλά συνεργάζονται και με διάφορες τοπικές ακαδημίες. Έχουν δημιουργήσει 11 προπονητικά κέντρα ποδοσφαιριστών ηλικίας 8 έως 12 ετών ανά την Ελλάδα. Ετησίως γίνεται ένα σκανάρισμα και επιλογή 20-40 παιδιών.
«Δημιουργούνται κατά τόπους επίλεκτα κλιμάκια, όπου οι αθλητές που επιλέχθηκαν προπονούνται μια φορά την εβδομάδα από δικούς μας προπονητές που ταξιδεύουν στα μέρη τους με σκοπό την αξιολόγηση της δουλειάς και της εξέλιξης τους» τονίζει ο Γκούρτσας. Η επιλογή ενός παιδιού εξαρτάται από το ταλέντο, τα τεχνικά του χαρακτηριστικά, την αφομοίωση των όσων γίνονται στις προπονήσεις και τις φυσικές του ικανότητες. Παράλληλα, σημαντικό ρόλο παίζουν και το ψυχικό σθένος, ο χαρακτήρας και η αυτοπεποίθηση.
Ο Δικέφαλος φροντίζει να υπάρχει ένας φάκελος για τον εκάστοτε αθλητή που περιλαμβάνει στοιχεία ιατρικά και προσωπικότητας. Κάτι που βοηθά τον προπονητή στο έργο του αλλά και τα ίδια τα παιδιά και τους γονείς να γνωρίζουν την εξέλιξη τους. Κάθε χρόνο το παιδί περνά από τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις ενώ δύο φορές το χρόνο, μια το χειμώνα και μια τέλη Ιουνίου, γίνεται αξιολόγηση του καθενός, όπου γονείς και οι αθλητές μπορούν να ενημερωθούν αναλυτικά.
Βαρύτητα στη διατροφή και στην ψυχική ενδυνάμωση
Τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να μάθουν να τρέφονται σωστά. Κάθε δύο μήνες υπάρχουν συνεδρίες με ειδική διατροφολόγο, όπου μετρά το βάρος και το ύψος τους ενώ με το «Ημερολόγιο Εβδομαδιαίας Καταγραφής Τροφίμων» γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τι έχουν καταναλώσει και εντοπίζονται αστοχίες.
Επιπλέον, κάθε μήνα γίνονται ομαδικές ή και ατομικές συναντήσεις ενός ψυχολόγου με τους μικρούς αθλητές, όπου στόχος είναι με διάφορες τεχνικές (αυτοδιάλογος, χαλάρωση, διαχείριση άγχους, ήττας, απογοήτευσης) να μεγιστοποιήσουν την απόδοση τους και να δυναμώσουν ψυχολογικά. Φυσικά, γίνονται ημερίδες και για τους γονείς, όπου μαθαίνουν πως να αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους και να εκφράζουν τις προσδοκίες τους χωρίς να προσθέτουν βάρος στους ώμους των αθλητών.
Δυνατότητα φιλοξενίας και εκπαίδευσης
Ο ΠΑΟΚ έχει τη δυνατότητα να προσφέρει στέγη και εκπαίδευση σε παιδιά που θέλουν να ενταχθούν στις ακαδημίες του αλλά είναι εκτός Θεσσαλονίκης. Στο «Σπίτι των Ακαδημιών», το οποίο βρίσκεται στη οδό Βασιλίσσης Όλγας, φιλοξενεί 45 παιδιά, στα οποία παρέχονται, σύμφωνα με τον Γιώργο Γκούρτσα, πρόγραμμα, σωστή διατροφή, ιατρική φροντίδα, ψυχολογική υποστήριξη, εκπαίδευση, φροντιστηριακά μαθήματα, γυμναστήριο και η μεταφορά τους στο γήπεδο.
Ηρακλής: «Να έχουμε παιδιά δικά μας»
Aφού πέρασε τη μεγάλη τρικυμία, η ακαδημία άνοιξε ξανά τις πόρτες της. Χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια για να σταθεί ξανά και πλέον, το επίπεδο είναι καλό και η βάση υγιής. Ο σύλλογος αποτελεί και ένα επιπλέον κίνητρο λόγω του brand name που έχει και της κατηγορίας που αγωνίζεται (Super League 2).
Ετησίως εισέρχονται 150 με 160 παιδιά. Οι προπονητές δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στη διαμόρφωση του χαρακτήρα, την υπακοή, τον σεβασμό και την εκμάθηση των βασικών αρχών του αθλήματος. Το σημαντικότερο μάθημα που δίνουν στα παιδιά είναι ότι τους ξεκαθαρίζουν ότι μπορεί και να μην γίνουν ποτέ επαγγελματίες ή ακόμη, και να μην παίξουν ποδόσφαιρο. Σημασία έχει να αγαπήσουν τον αθλητισμό.
Στόχος του Γηραιού είναι τα επόμενα χρόνια η ομάδα να αποτελείται από παιδιά που μεγάλωσαν στα σπλάχνα του, ξέρουν την ιστορία και τιμούν τη φανέλα αυτή. «Θα προτιμάμε να έχουμε παιδιά δικά μας που θα έχουμε επιλέξει να τα δημιουργήσουμε εμείς. Να μην έρχονται από άλλες ομάδες. Θέλουμε να χτίσουμε ομάδα με παιδιά που έμαθαν από εμάς και τα ξέρουμε. Στόχος είναι να αξιοποιήσουμε τα παιδιά μας όσο το δυνατόν γίνεται περισσότερα» όπως μας τόνισε ο υπεύθυνος των ακαδημιών, Ηλίας Ευθυμιάδης.
Βέροια: «Να μην πάρουν τα μυαλά τους αέρα»
Tέσσερα χρόνια λειτουργεί η ακαδημία του συλλόγου και δύο παιδιά έχουν προωθεί στην πρώτη ομάδα. Στόχος είναι η ανάπτυξη του μικρού αθλητή κοινωνικά και ποδοσφαιρικά. Ετησίως εισέρχονται 180 με 200 παιδιά, τα οποία εκτός από τα απαραίτητα εφόδια (ρούχα, μπάλες, εκπαίδευση), έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν και μέρη της Ευρώπης και να αγωνιστούν σε διάφορα τουρνουά (φέτος, συμμετείχαν σε τουρνουά στη Βουδαπέστη). Οι προπονητές παροτρύνουν τα παιδιά να προσπαθούν να βελτιώνονται καθημερινά και σε περίπτωση που δεν μπορέσουν να γίνουν επαγγελματίες, να συνεχίσουν να ασχολούνται ερασιτεχνικά. «Προσπαθούμε να μην πάρουν τα μυαλά τους αέρα και να ξέρουν την πραγματικότητα», τόνισε ο υπεύθυνος ακαδημιών της Βέροιας, Τάσος Ανθυμιάδης.
Απόλλων Καλαμαρίας: «Σε πρώτο πλάνο η ανάπτυξη του παιδιού»
Ο Απόλλων Καλαμαριάς υποδέχεται ετησίως περίπου 170 παιδιά. Μέλημα των ανθρώπων είναι τα παιδιά να γίνουν καλοί αθλητές και, κυρίως, καλοί άνθρωποι. Η ανάπτυξη του παιδιού τόσο νοητικά όσο και αγωνιστικά μπαίνει σε πρώτο πλάνο και οι προπονητές κάνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα αξιολογήσεις και τους αναλύουν σωστά και λάθη μέσω βίντεο. Η ακαδημία προσπαθεί να κρατήσει τα παιδιά στην αγκαλιά της και να δώσει την ευκαιρία σε όσους πληρούν τα κριτήρια να ανέβουν στην πρώτη ομάδα. Σε αντίθετη περίπτωση, προτείνουν στα παιδιά εναλλακτικές λύσεις, όπως κάποιες άλλες ομάδες περιφερειακά.
Μακεδονικός: «Η ακαδημία προθάλαμος της Α ομάδας»
Ο σύλλογος ανοίγει την πόρτα του και υποδέχεται ετησίως 80 εν δυνάμει ποδοσφαιριστές. Στις μικρές ηλικίες ο τρόπος προσέγγισης έχει παιδαγωγικό χαρακτήρα ενώ όσο μεγαλώνει το παιδί του παρέχονται ολοένα και περισσότερες υπηρεσίες ανάπτυξης και εξέλιξης του.
Στον εκάστοτε παίκτη δίνεται η ευκαιρία να βελτιώσει τη φυσική του κατάσταση στο γυμναστήριο που διαθέτει η ομάδα, να βλέπει τον εαυτό του σε βίντεο στο τέλος κάθε εβδομάδας και με τη βοήθεια των προπονητών να εντοπίζει τα λάθη του και να συμμετέχει σε τουρνουά και δράσεις. Επιπλέον, έχει τη δική του καρτέλα διατροφής, η οποία διαμορφώνεται από τη διατροφολόγο του συλλόγου ανάλογα με τις ανάγκες του, ενώ μπορεί να καλλιεργήσει την πνευματική του ανθεκτικότητα μέσα από τις συζητήσεις που γίνονται με την παιδοψυχολόγο κάθε μήνα.
Από την Κ17 ετησίως προωθούνται 20 με 30 ποδοσφαιριστές είτε στην πρώτη είτε στη δεύτερη ομάδα του συλλόγου. Όπως μας εξήγησε η Μαρία Εξαδακτύλου, «Η Α ομάδα αποτελεί δρόμο για τους πνευματικά και ποδοσφαιρικά αρτιότερους παίκτες ενώ η Β ομάδα αποτελεί δρόμο εναλλακτικό για όλους εκείνους που χρειάζονται αγωνιστικές παραστάσεις και χρόνο συμμετοχής. Η ακαδημία αποτελεί τον προθάλαμο της Α ομάδας ενώ ταυτόχρονα είναι και το ποδοσφαιρικό στέγαστρο των ποδοσφαιριστών που αποφοιτούν όντας σπλάχνα της ακαδημίας πολλά έτη».
Οι υπόλοιπους παίκτες προωθούνται είτε σε άλλους συλλόγους είτε επιλέγουν την καλύτερη δυνατή λύση για εκείνους με τη βοήθεια των προπονητών, που έχουν το ρόλο του ποδοσφαιρικού «μπαμπά» και τους καθοδηγούν αναλόγως.
Πανθρακικός: «Το ποδόσφαιρο είναι γιορτή»
Εδώ και τέσσερα χρόνια άρχισε να λειτουργεί η ακαδημία του Πανθρακικού ξανά. Στην πόρτα της καταφθάνουν ετησίως περίπου 100 παιδιά και οι προπονητές έχουν την ευθύνη να τους μάθουν τα βασικά του ποδοσφαίρου, να αγαπήσουν τον αθλητισμό και να τους δώσουν εφόδια για την πιο ομαλή κοινωνικοποίηση τους.
Το μότο της ακαδημίας είναι ότι το ποδόσφαιρο είναι γιορτή. Δίνεται η ευκαιρία σε κάθε παιδί να δοκιμάσει τις δυνατότητες του και να βελτιωθεί με τη βοήθεια των αρμοδίων. Εφόσον, δεν καταφέρει να ανέβει στην πρώτη ομάδα, τότε του δίνονται επιλογές και για το ερασιτεχνικό επίπεδο.
«Δεν μπορείς να απορρίψεις ένα παιδί. Το θέμα είναι να καταφέρεις να βελτιώσεις ένα παιδί. Είναι σαν το σχολείο. Τους μέτριους μαθητές τους βοηθάς, κοιτάς να τους βελτιώσεις. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι όποιος θέλει να παίξει ποδόσφαιρο, θα παίξει υποχρεωτικά σε κάποια ομάδα μεγάλη. Το θέμα είναι να βελτιώσεις τις αδυναμίες του παιδιού και να αγαπήσει τον αθλητισμό. Δεν είναι αυτοσκοπός να γίνει μεγάλος ποδοσφαιριστής», είπε χαρακτηριστικά ο υπεύθυνος των ακαδημιών, Φώτης Κωνσταντινίδης.
Αγροτικός Αστέρας: «Η λογική είναι η πρώτη ομάδα να αποτελεί από δικά μας παιδιά»
Υπάρχει η λογική η πρώτη ομάδα να απαρτίζεται από παιδιά που έχουν μεγαλώσει μέσα στην αγκαλιά της ομάδας, έχουν μάθει την ιστορία και την αξία του να είσαι παίκτης της. Ετησίως εισέρχονται περίπου 160 παιδιά, τα οποία μαθαίνουν πρωτίστως να αγαπούν τον αθλητισμό, μαθαίνουν τα μυστικά του ποδοσφαίρου και τον τρόπο να ενταχθούν πιο ομαλά στην κοινωνία.
Αξιολογούνται στο τέλος κάθε χρόνου από τον εκάστοτε προπονητή και όσοι πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια, παίρνουν τη θέση τους στο ρόστερ της πρώτης ομάδας. Οι υπόλοιποι απορροφούνται από ομάδες που συνεργάζεται η ομάδα ή μένουν ελεύθεροι να αναζητήσουν τον επόμενο σταθμό της καριέρας τους.
Το μοντέλο της Ισπανίας – Το εργοστάσιο της Ρεάλ Μαδρίτης
Στην Ισπανία οι ακαδημίες είναι ένα νέο σχολείο. Το κάθε παιδί που εισέρχεται σε αυτές μαθαίνει αξίες ζωής, τα μυστικά του ποδοσφαίρου και τα αναγκαία χαρακτηριστικά για να προχωρήσει στο χώρο αυτό. Φυσικά, σε περίπτωση που δε διαθέτει τα απαραίτητα προσόντα, του δίνονται επιλογές να αγωνισθεί σε άλλες ομάδες.
Μπαρτσελόνα
H ακαδημία είναι ανοιχτή σε αγόρια και κορίτσια ηλικίας 6 έως 18 ετών. Στόχος είναι η προώθηση αξιών όπως ο σεβασμός, η προσπάθεια, η φιλοδοξία, η ομαδική εργασία και η ταπεινότητα και παράλληλα, η εκμάθηση ενός δημιουργικού και επιθετικού ποδοσφαίρου. Οι Καταλανοί διαθέτουν ακαδημίες σε πέντε ηπείρους.
Κάθε μία διευθύνεται από έναν άνθρωπο που έχει λάβει τις απαραίτητες γνώσεις και συνεχίσει να λαμβάνει βοήθεια από τη Βαρκελώνη με σκοπό να εφαρμόσει την επιτυχημένη μεθοδολογία και να την προσαρμόσει στις ιδιαιτερότητες της εκάστοτε περιοχής διασφαλίζοντας ότι το ποδόσφαιρο θα γίνει παγκόσμιο. Οι νέοι εκπαιδεύονται με στόχο να στελεχώσουν μετέπειτα την ανδρική ομάδα. Σε περίπτωση που δεν κριθούν αρκετοί για αυτή, διοχετεύονται σε άλλες κατευθύνσεις.
Ατλέτικο Μαδρίτης
O σύλλογος εργάζεται καθημερινά για να κάνει την ακαδημία του ένα από τα καλύτερα προπονητικά κέντρα ποδοσφαίρου και αξιών στον κόσμο. Βασίζεται σε εσωτερική επιλογή, δηλαδή στοχεύει στη δημιουργία του μεγαλύτερου αριθμού αναδυόμενων παικτών, εγχώριων ποδοσφαιριστών, που έχουν μεγαλώσει ακολουθώντας τις αξίες της οντότητας και που συνυπάρχουν με διεθνούς φήμης παίκτες.
Σε περίπτωση που δεν προαχθούν στη μεγάλη ομάδα, οι παίκτες προσφέρονται σε χαμηλότερες κατηγορίες εθνικών και διεθνών κατηγοριών. Παράλληλα, ευρύτερος στόχος είναι η διάδοση της αγάπης για τις αξίες του αθλητισμού και η συνεισφορά σε ευάλωτα μέρη του κόσμου από κοινωνική και ανθρωπιστική άποψη.
Ρεάλ Μαδρίτης
«Το Εργοστάσιο» (La Fabrica), όπως ονομάζει η Ρεάλ Μαδρίτης τις ακαδημίες της, είναι ένα από τα καλύτερα προπονητικά κέντρα ανάπτυξης παικτών στον κόσμο. Οι Μαδριλένοι δαπανούν ένα σοβαρό ποσό κάθε χρόνο για να μπορέσουν να στελεχώσουν την πρώτη ομάδα με δικά τους παιδιά.
Το κεντρικό σύνθημα που υπάρχει στους διαδρόμους είναι το «ποτέ μην τα παρατάς». Η φράση αυτή θα πρέπει να συνοδεύει κάθε μέλος των ακαδημιών και να του υπενθυμίζει ότι μόνο όσο αξίζουν, θα επιβιώσουν. Χρειάζεται να είναι ανταγωνιστικοί, να μοχθούν καθημερινά για να βελτιωθούν, να προσέχουν τον εαυτό τους και να προσπαθούν να τον κάνουν καλύτερο τόσο στο χορτάρι όσο και εκτός.
Καλά εκπαιδευμένοι σκάουτερ οργώνουν την Ισπανία και τον κόσμο αναζητώντας αγόρια με εξαιρετικά προικισμένα τεχνικά προσόντα, ευέλικτα και με ευκολία προσαρμογής τακτικά και στρατηγικά. Φυσικά, εφόσον, τα παιδιά ενταχθούν στην ακαδημία τους προσφέρεται στέγη, φαγητό και εκπαίδευση.
Οι εγκαταστάσεις είναι γεμάτες από φωτογραφίες των επιτυχιών της «Βασίλισσας» ώστε οι μικροί να καταλάβουν από νωρίς την αξία του συλλόγου. Δίνονται μια σειρά από αξίες που σημαδεύουν τη ζωή τόσο εντός όσο και εκτός αγωνιστικού χώρου. Τα παιδιά μυούνται στις αξίες της ζωής, μαθαίνουν τι εστί να είσαι μέλος αυτής της ομάδας και μυρίζουν τη Ρεάλ σε κάθε γωνιά.
Η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει επτά παίκτες από την ακαδημία, ενώ άλλοι 48 συμμετέχουν σε άλλους συλλόγους της La Liga και 55 αγωνίζονται στη Segunda Division. Επιπλέον, περίπου 25 παίκτες νέων αγωνίζονται στο υψηλότερο επίπεδο στις κορυφαίες κατηγορίες της Ευρώπης και άλλοι 20 σε άλλα μέρη του κόσμου.
Φυσικά, «το εργοστάσιο» δεν φροντίζει μόνο για την παραγωγή νέων παικτών αλλά και για τη δημιουργία προπονητών. Επίσης, εκμεταλλεύεται στο έπακρον τους παλιούς παίκτες τοποθετώντας τους σε διάφορα πόστα. Αυτό βοηθά την ομάδα να έχει ανθρώπους που την πονούν και μπορούν να εξηγήσουν με απλό αλλά πλήρως κατανοητό τρόπο τι σημαίνει να φοράς τη φανέλα αυτή.
Premier League: Η τραγική κατάληξη του Τζέρεμι και το 70% που απορρίπτεται
Τον Μάιο του 2019, δυο εβδομάδες μετά τα 18α γενέθλια του, ο Τζέρεμι αφέθηκε ελεύθερος από τη Μάντσεστερ Σίτι. Ήταν ένα αγόρι γνωστό στους συμπαίκτες του στην ακαδημία ως «άσος» αλλά μετά την απόρριψη έγινε σκιά του εαυτού του και τον Οκτώβριο του επόμενου έτους έβαλε τέλος στη ζωή του.
Οι γονείς του δεν παραπονέθηκαν ούτε κατηγόρησαν το ποδόσφαιρο για αυτό, θέλησαν απλά να θέσουν ένα καίριο ερώτημα, κατά πόσο το ποδόσφαιρο κάνει αρκετά για να προετοιμάσει τα νεαρά παιδιά των ακαδημιών να δεχθούν την απόρριψη.
Το ερώτημα τους ήταν εύλογο καθώς το 70% των παιδιών στις ακαδημίες δεν κερδίζουν ποτέ επαγγελματικό συμβόλαιο! Τα στοιχεία που προκύπτουν από το αγγλικό πρωτάθλημα δείχνουν ότι το 97% των 4,109 πρώην παικτών των ακαδημιών, ηλικίας μεταξύ 21 και 26, δεν κατάφεραν ποτέ να κάνουν ούτε μία εμφάνιση στην κορυφαία κατηγορία!
Οι αριθμοί σόκαραν και ανάγκασαν την Premier League να αναθεωρήσει το σύστημα των ακαδημιών της και να δώσει βαρύτητα στη μετέπειτα φροντίδα και όχι στον αριθμό των παιδιών που εισάγονται στις ακαδημίες. Η βουλευτής Τρέισι Κράουτς ανέφερε τους αριθμούς προσλήψεων ως τη βασική ανησυχία της στην ανασκόπηση της διακυβέρνησης του ποδοσφαίρου που δημοσιεύθηκε το Νοέμβριο. Εκεί περιγράφεται ότι το 99% από τα 10.000 έως 12.000 αγόρια στο σύστημα των ακαδημιών ανά πάσα στιγμή «αποφυλακίζονται» πριν καν τους δοθεί υποτροφία.
Η έρευνα των 186 σελίδων αποκαλύπτει την κλίμακα των επιτρεπόμενων προσλήψεων, οι οποίοι συνολικά ανέρχονται στις 250. 30 παιδιά για καθεμία από τις ηλικιακές ομάδες κάτω των 9,10,11,12,13,14, 20 για κάτω των 15,16, 30 για κάτω των 16,17.
Το παράδειγμα της Κρίσταλ Πάλας
Η Κρίσταλ Πάλας αφήνει ελεύθερους λίγους παίκτες των ακαδημιών της. Στηρίζεται στη λογική ότι η δουλειά που γίνεται για χρόνια, τα ατομικά ακαδημαϊκά φροντιστήρια, το σχολείο, οι σχέσεις με τους προπονητές και η «καθημερινή» ρουτίνα γαλουχούν χαρακτήρες που είτε μπορούν να εξελιχθούν σε επαγγελματίες ποδοσφαιριστές είτε να ακολουθήσουν άλλο μονοπάτι στηριζόμενοι σε άλλα τους ταλέντα.
Ο πρόεδρος της Κρίσταλ Πάλας, Στιβ Πάρις, γνωρίζει καλά ότι οι παίκτες των ακαδημιών μπορούν να εξελιχθούν σε αστέρια αλλά χρειάζονται χρόνο, υπομονή και εμπιστοσύνη. Είναι δύσκολο να προβλέψεις αν ένας 16χρονος μπορεί να σου κάνει. Φαινόταν απίθανο για τον Γουίλφριντ Ζάχα, μέχρι που ένας αγώνας κόντρα στη Νιούκαστλ έδειξε στον προπονητή του ότι κάτι καλό κρύβει. Κάτι παρόμοιο συνέβη και με τον Άαρον Γουάν-Μπισάκα αλλά και τον Τζέισον Πουντσέον, που οι υπεύθυνοι των ακαδημιών προέτρεψαν το σύλλογο να τους κρατήσει και να τους δοκιμάσει.
Έτσι, ο αγγλικός σύλλογος έγινε η πρώτη ομάδα που δημιούργησε ένα ειδικό πρόγραμμα μετέπειτα φροντίδας για τους παίκτες που αποδεσμεύει. Μένει δίπλα τους για τα επόμενα τρία χρόνια. Κανένας άλλος σύλλογος δεν προσφέρει κάτι τόσο μακροπρόθεσμο, αν και η Λίβερπουλ και η Σαουθάμπτον φροντίζουν να διατηρούν μια επαφή με τους παίκτες.
AJAX for the future
Η ακαδημία των Ολλανδών έχει χαρίσει σπουδαίες προσωπικότητες στο ποδοσφαιρικό κοινό. Όσοι περάσουν την πόρτα της γνωρίζουν ότι το μονοπάτι είναι μακρύ και πρέπει να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό για να πετύχουν. Μόνο ένας ή δύο ποδοσφαιριστές ανεβαίνουν κάθε χρόνο στην πρώτη ομάδα.
Ο Άγιαξ προσπαθεί να διατηρήσει τον τρόπο παιχνιδιού αναγνωρίσιμο, ελκυστικό, επιθετικό, δημιουργικό, γρήγορο, δίκαιο και κατά προτίμηση μακριά από το αυτογκόλ. Οι παίκτες μαθαίνουν το σύστημα των μεγάλων, δηλαδή το 4-3-3. Προπονούνται με τον ίδιο τρόπο ώστε να συνηθίσουν το στυλ παιχνιδιού, μαθαίνουν να φέρονται σωστά και να σέβονται τον αντίπαλο.
Έχει αναπτυχθεί το λεγόμενο μοντέλο TIPS, που σημαίνει Technique, Insight, Personality και Speed. Για κάθε μέρος υπάρχουν 10 κριτήρια. Η προσωπικότητα και η ταχύτητα είναι έμφυτες ιδιότητες αλλά και η τεχνική μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω. Οι παίκτες έχουν ένα ειδικό διαβατήριο, στο οποίο σημειώνονται όλα τα επιτεύγματα. Η ακαδημία εκδίδει προσκλήσεις μόνο μετά από μακρά και σκόπιμη διαδικασία σκάουτινγκ. Αιτήσεις μέσω ταχυδρομείου ή email δεν θα λαμβάνονται υπόψη.
Υπάρχουν δύο τμήματα, οι Juniors, που είναι η τελική φάση στην ανάπτυξη νέων και οι Youngers που ειναι το σκαλοπάτι που οδηγεί στην πρώτη ή στη δεύτερη ομάδα. Το κάθε παιδί αξιολογείται σε τακτά χρονικά διαστήματα και δίνεται έμφαση στα σημεία που πρέπει να βελτιώσει και να ενισχύσει.
Η απόρριψη και η αποδοχή της
Το επαγγελματικό συμβόλαιο δεν έρχεται για όλους.Yπάρχουν ταλέντα που μένουν στη σκιά ακολουθώντας την ερασιτεχνική λύση ή σταματώντας οριστικά το ποδόσφαιρο. Πόσο εύκολο είναι για ένα παιδί να δεχθεί την απόρριψη; Να αλλάξει στόχο στη ζωή του; Να καταλάβει ότι δεν θα γίνει επαγγελματίας;
Συζητώντας με την αθλητική ψυχολόγο, Φρόσω Πατσού, έγινε κατανοητό ότι ο τρόπος που θα «απορρίψεις» έναν αθλητή είναι καθοριστικός: «Δεν πρέπει να προστατεύουμε τα παιδιά από την απόρριψη, είναι κομμάτι της ζωής μας. Το θέμα είναι πώς θα το κάνουμε. Μπορεί να το κάνω προσβάλλοντας το και τονίζοντας τα αρνητικά του στοιχεία. Κάτι που δεν πρέπει να γίνεται. Αν ενισχύω το παιδί και του πω ότι σε αυτό το κομμάτι θέλεις λίγη δουλίτσα και τονίσω τα θετικά, τότε τα παιδιά δεν πληγώνονται, προσπαθούν να γίνουν καλύτερα, εστιάζουν στα θετικά τους και προχωρούν».
Σημαντική είναι και η ύπαρξη ενός ψυχολόγου στις ακαδημίες «ώστε να ενημερώνονται τα παιδιά και οι γονείς ότι οι ηλικίες από τα 10-18 είναι μια δοκιμαστική περίοδος που θα κάνουν την προσπάθεια τους, θα δουλέψουν για το όνειρο τους αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα έρθει ένα επαγγελματικό συμβόλαιο. Επιμένουμε να υπάρχει εκπαίδευση και να γίνεται αποδεκτό ότι ένα συμβόλαιο δεν είναι αυτοσκοπός».
Η κατανόηση από το παιδί της προοπτικής να μην γίνει ο νέος Μέσι ή ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι σημαντική καθώς αποφεύγονται φαινόμενα όπως του Τζέρεμι στο Νησί που αυτοκτόνησε μετά την απόρριψη από τη Σίτι.
Το Go Again του Τζερεμάια Γκιέμπι
Ο Τζερεμάια άφησε πίσω την οικογένεια του για να κυνηγήσει το όνειρο του. Ξαφνικά μια μέρα είδε την «καθημερινότητα» του να τον πετά έξω. Έμεινε ελεύθερος και δεν ήξερε τι να κάνει.«Ήμουν σε κατάσταση σοκ. Ήμουν συνηθισμένος στη ρουτίνα, προπόνηση, σπίτι, διάβασμα. Όλα είχαν φύγει. Σηκώνομαι και προπονούμαι; Να πάω για τρέξιμο;. Αναρωτιόμουν αν υπήρχε λόγος. Υπήρξε τεράστια σύγχυση».
Άκουγε ότι πρέπει να θυσιάσει τα πάντα για το ποδόσφαιρο και από τη μια στιγμή στην άλλη, κλήθηκε να σκεφτεί ένα εναλλακτικό πλάνο για τη ζωή του. Το ποδόσφαιρο είχε κάνει φτερά. Ήταν μια πρόκληση που τον βύθισε στον πάτο. Μετά από καιρό στάθηκε στα πόδια του και δημιούργησε τον οργανισμό Go Again ώστε να βοηθήσει στην προετοιμασία των νεαρών παικτών να δεχθούν μια πιθανή απόρριψη και να μην διαλυθεί ο κόσμος τους.
* Να ευχαριστήσω για τη συνεργασία τους/τις: Φρόσω Πατσου (Αθλητική Ψυχολόγος), Γιώργος Γκούρτσας (ΠΑΟΚ), Μαρία Εξαδακτύλου (Μακεδονικός), Ηλίας Ευθυμιάδης (Ηρακλής), Τάσος Ανθυμιάδης (Βέροια), Τάκης Ξανθόπουλος (Απόλλων Καλαμαριάς), Ανέστης Τσιτενίδης (Αγροτικός Αστέρας), Φώτης Κωνσταντινίδης (Πανθρακικός).
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook
Διαβάστε σχετικά
- Ο Λούκυ Λουκ ήρθε στο... Κολοσσαίον σε ένα εντυπωσιακό υπερθέαμα!
- Θύρα στο όνομά του, προτομή, φιλικό: Οι 4 κινήσεις για να τιμάται η μνήμη του Μάκη Μανάβη
- Ο Παλίκουτσα ενημερώθηκε για τις ακαδημίες
- Κωνσταντέλιας, Κουλιεράκης, αυτό που δεν έχουν οι αντίπαλοι του ΠΑΟΚ