Με τη βοήθεια της INSTAT, της μεγαλύτερης παγκοσμίως πλατφόρμας ανάλυσης και στατιστικής, ο πιστοποιημένος αναλυτής αγώνων ποδοσφαίρου, Τάσος Ματθαίου προχώρησε σε μια ανάλυση των ομάδων του ΠΑΟΚ και του Άρη σύμφωνα με το Summary Report της κανονικής περιόδου 2021-2022.
Δυνατά και αδύνατα χρονικά σημεία των ομάδων σε σχέση με την επίτευξη τερμάτων υπέρ και κατά
Ο ΠΑΟΚ έχοντας 50 γκολ ενεργητικό, πρώτος στη σχετική λίστα, έχει πετύχει 22/50 του γκολ στο διάστημα 60-75 & 75-90 (44%). Στον αντίποδα έχει δεχθεί 11/24 γκολ (46%) μεταξύ των διαστημάτων 30-45 & 45-60.
Ο Άρης από την άλλη πλευρά έχει πετύχει 15/28 γκολ στα διαστήματα 30-45& 45-60 (54%). Όσον αφορά στο παθητικό έχει δεχθεί 13/21 γκολ στο β΄ ημίχρονο (62%) και ιδιαίτερα δέχεται το 33 % των ολικών τερμάτων στο διάστημα 75-90 (7/21).
Η υπεροχή του ΠΑΟΚ στο παιχνίδι υπομονής
Ο ΠΑΟΚ είναι πρώτος σε όλο το πρωτάθλημα στην κατηγορία «διάρκεια επίθεσης με γκολ». Σ' αυτή την κατηγορία η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου έχει μέσο όρο 20,3 δευτερόλεπτα, σε αντίθεση με τον Άρη που ο μέσος όρος επίθεσής του και επίτευξης τέρματος είναι 14,4 δευτερόλεπτα (8ος στη σχετική λίστα).
Επίσης, στην κατηγορία «μέσος όρος πασών σε επιθέσεις με γκολ» ο ΠΑΟΚ είναι και πάλι πρώτος με 6,3 πάσες μέσο όρο, ενώ οι κίτρινοι βρίσκονται εκ νέου στην όγδοη θέση της σχετικής κατάταξης με 4,6 πάσες μέσο όρο.
Αυτές οι 2 κατηγορίες μας πιστοποιούν το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ αρέσκεται να γυρνάει τη μπάλα με υπομονή και με πολλές πάσες, ενώ ο Άρης προτιμά πιο άμεσες επιθέσεις με λιγότερες μεταβιβάσεις.
Η καλή κυκλοφορία των δύο ομάδων
Και οι 2 ομάδες έχουν υψηλά ποσοστά πετυχημένων μεταβιβάσεων. Αυτό μας το δείχνουν οι επόμενες 2 κατηγορίες. Ο ΠΑΟΚ μαζί με τον ΠΑΟ έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό πετυχημένων πασών σε όλο το πρωτάθλημα με 87%. Ο Άρης είναι τέταρτος στην σχετική λίστα με ποσοστό ακριβείας πάσας 84%. Η δεύτερη κατηγορία που συνηγορεί στο συμπέρασμα μας είναι ο αριθμός πετυχημένων μεταβιβάσεων ανά λεπτό κατοχής της μπάλας. Σ' αυτή την κατηγορία ο ΠΑΟΚ είναι πρώτος με 15,8 πάσες ανά λεπτό κατοχής της μπάλας, ενώ ο Άρης έρχεται δεύτερος σε όλο το πρωτάθλημα με 15,6 πάσες ανά λεπτό κατοχής της μπάλας.
Σχεδόν απόλυτη ισορροπία στις μονομαχίες
Στην κατηγορία των μονομαχιών Άρης και ΠΑΟΚ βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους. Ειδικότερα, στο σύνολο των μονομαχιών Άρης και ΠΑΟΚ έχουν συνολικό ποσοστό 51% με την ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό να προπορεύονται στην σχετική λίστα με ποσοστό 52%. Στις αμυντικές μονομαχίες ο ΠΑΟΚ υπερτερεί έχοντας 56% (3ος) έναντι 52% (11ος) του Άρη. Αντίθετα, στις μονομαχίες στην επίθεση ο Άρης έχει 49% (1ος μαζί με τον Αστέρα Τρίπολης) ενώ ο ΠΑΟΚ 47% (9ος). Τέλος, στις εναέριες μονομαχίες οι ομάδες βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τούς με τον ΠΑΟΚ να είναι τέταρτος με 51% και τον Άρη λίγο πιο κάτω με 50% έβδομο στη σχετική κατάταξη.
Τα δυνατά σημεία του Άρη
Ο Άρης κατέχει 2 πρωτιές στις κατηγορίες της πετυχημένης πίεσης στο αντίπαλο μισό και στις κερδισμένες δεύτερες μπάλες. Ειδικότερα, οι κίτρινοι είναι πρωτοπόροι στο πρωτάθλημα στην πετυχημένη πίεση στο αντίπαλο μισό με 47%, ενώ αντίθετα ο Δικέφαλος του Βορρά βρίσκεται στη μέση της κατάταξης με 44%. Επίσης, ο Άρης είναι πρώτος σε όλο το πρωτάθλημα στις κερδισμένες δεύτερες μπάλες μαζί με τον Αστέρα Τρίπολης έχοντας μέσο όρο 62 κερδισμένες. Στην ίδια κατηγορία ο ΠΑΟΚ βρίσκεται στην ένατη θέση με 55 κερδισμένες δεύτερες μπάλες.
Η αποτελεσματικότητα του ΠΑΟΚ και το πρόβλημα σκοραρίσματος του Άρη
Σε αυτή την τελευταία κατηγορία βλέπουμε το πρόβλημα του Άρη στο σκοράρισμα καθ’ όλη την διάρκεια της χρονιάς. Συγκεκριμένα, οι κίτρινοι κατατάσσονται προτελευταίοι σε όλο το πρωτάθλημα στην κατηγορία «πιθανότητα μετατροπής ευκαιρίας σε γκολ». Στη συγκεκριμένη κατηγορία ο Άρης είναι πιο ψηλά μόνο από τον ουραγό Απόλλωνα Σμύρνης έχοντας ποσοστό μόλις 19%. Αντίθετα, ο ΠΑΟΚ είναι τέταρτος στην κατάταξη με 26% και μαζί με το γεγονός ότι είναι η καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος με 50 γκολ, όπως αναφέραμε στην αρχή, επιβεβαιώνει την υψηλή αποτελεσματικότητά του ως ομάδα στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος.
Τάσος Ματθαίου
Πιστοποιημένος αναλυτής αγώνων της εταιρείας INSTAT
Πιστοποιημένος scouter της βρετανικής εταιρείας IPSO
Απόφοιτος γυμναστικής ακαδημίας (ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης)
Κάτοχος διπλώματος UEFA B'
Απόφοιτος του Ινστιτούτου Αθλητικής Ανάλυσης (INSA) .