Στην Κύπρο εστιάζεται τώρα η προσπάθεια των ΗΠΑ να περιορίσουν έως εκμηδενισμού τη ρωσική παρουσία και επιρροή στην ανατολική Μεσόγειο, αποδυναμώνοντας παράλληλα το ρόλο της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή, καθώς η Άγκυρα υπό το καθεστώς Ερντογάν δεν αποτελεί πλέον σταθερό και προβλέψιμο σύμμαχο.
Μετά την εδραίωση στρατηγικής συνεργασίας με την Ελλάδα και την ενίσχυση της αμερικανοΝΑΤΟϊκής στρατιωτικής παρουσίας στη χώρα μας, η Ουάσιγκτον επιδιώκει τώρα να προσδέσει σταδιακά στο άρμα της την Κύπρο, αποκτώντας ισχυρότερα πολιτικά και στρατιωτικά ερείσματα στη Μεγαλόνησο, όπου η Μόσχα διαθέτει ακόμη πολιτικές προσβάσεις και μεγάλη οικονομική επιρροή.
Στόχος είναι να αποτελέσει η Κύπρος το δεύτερο σκέλος ενός διπόλου με την Ελλάδα, που μπορεί να υποκαταστήσει την Τουρκία στους γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και να χρησιμοποιηθεί παράλληλα ως μέσο πίεσης και εκβιασμών προς την Άγκυρα, προκειμένου να παραμείνει εντός της “κοίτης” του ΝΑΤΟ
. Αναλυτές εκτιμούν ότι η στρατηγική που ακολουθεί η Ουάσιγκτον, θα καταστήσει τους επόμενους μήνες/χρόνια απόλυτα καθοριστικό τον ρόλο των ΗΠΑ στην εξέλιξη της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης, αναδεικνύοντας παράλληλα την γεωστρατηγική σημασία της Κύπρου.
Σ αυτόν τον στρατηγικό σχεδιασμό εντάσσονται:
- Η πρόσφατη άρση του εμπάργκο στις πωλήσεις αμερικανικών όπλων προς την Κύπρο
- Η ανακοινωθείσα το Σάββατο ένταξη της Κύπρου στο πρόγραμμα State Partnership, που συνδυάζεται με στρατιωτική συνεργασία (της Εθνικής Φρουράς Κύπρου και της Εθνικής Φρουράς των ΗΠΑ)
Η προσπάθεια της Ουάσιγκτον έχει ήδη αρχίσει να αποφέρει καρπούς, καθώς η Κύπρος απομακρύνεται από τη Μόσχα, συμμετέχει στις οικονομικές κυρώσεις της Δύσης, κλείνει ουσιαστικά τα λιμάνια της στο ρωσικό στόλο και ετοιμάζεται να παράσχει στρατιωτικές “διευκολύνσεις” στους Αμερικανούς.
Λίγες μέρες μετά την άρση του εμπάργκο όπλων, οι ΗΠΑ και η Κύπρος υπέγραψαν «Συμφωνία στρατιωτικών προμηθειών και διακλαδικής συνεργασίας». Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας, πολεμικά πλοία των ΗΠΑ θα μπορούν να ελλιμενίζονται και να ανεφοδιάζονται στα ελληνοκυπριακά λιμάνια. Παράλληλα η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορεί να αγοράζει από τις ΗΠΑ υπηρεσίες εκπαίδευσης και οπλικά συστήματα για τις ένοπλες δυνάμεις της.
Είναι ένα ακόμη ουσιαστικό βήμα για την εδραίωση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη Μεγαλόνησο και την απομάκρυνση των Ρώσων.
Επισημαίνεται ότι η Λευκωσία – ανεπισήμως αλλά ουσιαστικά - έχει ήδη “ανάψει κόκκινο φως” στους Ρώσους, αρνούμενη με διάφορα προσχήματα να χορηγήσει άδειες ελλιμενισμού πλοίων του ρωσικού στόλου στα λιμάνια της. Τέτοιες άδειες δίνονταν χωρίς περιορισμούς στο παρελθόν, τώρα δεν έχει δοθεί καμία από τον περασμένο Μάρτιο.
Πηγή: sofokleousin.gr
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook