Εγραψαν ιστορία οι Bucks με την απόφαση τους να μην κατέβουν στο παρκέ, διαμαρτυρόμενοι για την ένταση της αστυνομικής βίας μετά τον βαρύ τραυματισμό ενός ακόμα αφροαμερικανού στο Ουισκόνσιν.
Ο αθλητισμός ιστορικά είναι το μέσο διάδοσης μηνυμάτων στις κοινωνίες. Η δημοφιλία των σπορ, η αναγνωσιμότητα των αθλητών και οι μεγάλη τηλεθέαση των αθλητικών γεγονότων αποτελούν το καλύτερο πεδίο προβολής κοινωνικών και πολιτικών μηνυμάτων. Το χορτάρι, το παρκέ, το ταρτάν και κάθε άλλος αθλητικός χώρος ήταν ανέκαθεν πεδία αναμετρήσεων που ξέφευγαν από το αθλητικό επίπεδο και ανήκαν στον χώρο της πολιτικής, σε κρατικό, συλλογικό ή και ατομικό επίπεδο.
Από τους Ολυμπιακούς του Χίτλερ το 1936 μέχρι τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς του Σότσι το 2014 και από το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου του 1934 στην Ιταλία του Μουσολίνι μέχρι τα μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών το 1980 και το 1984, η πολιτική αναμείχθηκε έντονα σε κρατικό επίπεδο με τον αθλητισμό. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ το 1976 απείχαν 22 χώρες της Αφρικής σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις φυλετικές διακρίσεις. Στους αγώνες του Μεξικό το 1968 (οι Αμερικανοί δρομείς Τόμι Σμιθ και Τζον Κάρλος ύψωσαν τη γαντοφορεμένη τους γροθιά στην ανάκρουση του ύμνου των ΗΠΑ) και του Μονάχου το 1972 είχαμε επίσης διαμαρτυρία μαύρων αθλητών.
Πριν από τρία χρόνια στις ΗΠΑ είχε αρχίσει ένα κύμα αντίδρασης από έγχρωμους επαγγελματίες αθλητές του αμερικανικού ποδοσφαίρου κατά των φαινομένων ρατσισμού, που εκφράσθηκε με το γονάτισμα κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου. Εκατοντάδες ακριβοπληρωμένοι αθλητές στις ΗΠΑ πήραν μέρος σ’ αυτή τη συμβολική κίνηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του ρατσισμού και του περιορισμού στην έκφραση, ενώ χιλιάδες κιτρινοκόκκινες σημαίες με ένα αστέρι ανέμιζαν στο Καμπ Νου της Βαρκελώνης σε ένδειξη αντίστασης στην κεντρική εξουσία.
Πλέον πρωταγωνιστικό ρόλο στην άσκηση πολιτικής έχουν οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές, οι αθλητές και οι σύλλογοι, έχοντας ευρύτερο, νεότερο, πολυσυλλεκτικό και διαφορετικό κοινό από εκείνο που μια πολιτική κίνηση θα διέθετε.
Το κύμα αντιδράσεων από έγχρωμους επαγγελματίες αθλητές του αμερικανικού ποδοσφαίρου κατά των φαινομένων ρατσισμού, που εκφράζεται με το γονάτισμα κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ, άρχισε από το 2017. Και δεν αναχαιτίστηκε ούτε ο πρόεδρος Τραμπ απαίτησε από τους συλλόγους να τιμωρήσουν όποιον αθλητή συμμετέχει σε τέτοιες αντιδράσεις.
Οι αντιδράσεις για τον ρατσισμό ήταν η αρχή. Στη συνέχεια μπήκαν θέματα ελευθερίας του λόγου και στις συμβολικές κινήσεις συμμετείχαν πλέον και λευκοί παράγοντες, προπονητές, αθλητές από πολλά αθλήματα στις ΗΠΑ.
Άλλο παράδειγμα: Οι παίκτες της Μπαρτσελόνα συμμετείχαν σε αγώνα του πρωταθλήματος της Ισπανίας με συμβολική δράση υπέρ του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση της Καταλανίας.
Η ιστορία του αθλητισμού έχει δεκάδες συμβολικές αντιδράσεις με πολιτικό χαρακτήρα. Η απόφαση όμως των Bucks ήταν ξεχωριστή γιατί διακινδύνευσαν πολλά κι αυτό φανερώνει τη γενναιότητα των εμπνευστών της.
FOCUS
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας που έφερε Ολυμπιακά μετάλλια στη χώρα ψάχνει διάδοχο της επιρροής του, αλλά οι δύο επιλογές του έχουν κώλυμα, ενώ η κόρη του πρώην υφυπουργού δε έχει την ευλογία του Λευτέρη Αυγενάκη κι αυτός δεν είναι καλός οιωνός.