Οταν πριν από χρόνια μπήκε το «καπέλο» των ξένων διαιτητών στο ελληνικό ποδόσφαιρο η στόχευση είχε δύο άξονες: Ο πρώτος να ηρεμήσουν οι ποδοσφαιροπαράγοντες οι οποίοι βρισκόταν στα… κάγκελα, γιατί οι εγχώριοι διαιτητές με τις αποφάσεις τους έπειθαν ότι δε σφυρίζουν ισόνομα. Ο δεύτερος προκειμένου οι ξένοι αρχιδιαιτητές να εκπαιδεύσουν τους Ελληνες, ώστε να γίνουν καλύτεροι.
Το θέμα της έλευσης ξένων διαιτητών, συζητούνταν από τις αρχές της αγωνιστικής περιόδου 2017-‘18 και φούντωσε μετά το σόου του Κομίνη στον αγώνα ΠΑΟΚ-ΑΕΚ και το ακυρωθέν γκολ του «Δικεφάλου» στο 90ο λεπτό. «Βάλτωνε» όμως και το πρώτο βήμα έγινε από τον επικεφαλή της Επιτροπής Διαιτησίας, Μέλο Περέιρα. Αφορμή ο αγώνας Κυπέλου ΑΕΚ-ΠΑΟΚ την άνοιξη του 2018. Οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των δύο ομάδων λόγω των όσων προηγήθηκαν στον αγώνα Πρωταθλήματος συνεχίζονταν οπότε η αμφισβήτηση οποιουδήποτε Ελληνα διαιτητή ήταν δεδομένη. Ο Περέϊρα όρισε τον Νταβίδ Φερνάντεθ Μπορμπαλάν και ο τελικός διαιτητικά κύλησε χωρίς παράπονα από τις δύο ομάδες.
Ετσι έγινε η αρχή. Στη συνέχεια υποβλήθηκε αίτημα στην ΕΠΟ/ΚΕΔ. "Δύναται να χρησιμοποιούνται διαιτητές από το εξωτερικό σε αγώνες Α’ Εθνικής κατηγορίας και σε αγώνες του Κυπέλλου Ελλάδος όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο από την ΚΕΔ" ήταν το άρθρο που προστέθηκε στον νέο Κανονισμό Διαιτησίας, κι έτσι για την ΚΕΔ άναψε «πράσινο φως» από το καλοκαίρι του 2018 για τον ορισμό ξένων διαιτητών. Αυτή άλλωστε ήταν και η επιθυμία της ΦΙΦΑ/ΟΥΕΦΑ προκειμένου να εξομαλυνθούν οι συνθήκες στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Από τότε πέρασαν πέντε χρόνια. Στην αρχή υπήρχε σεβασμός στις επιλογές των ξένων διαιτητών και καθόλου γκρίνια για τις αποφάσεις τους. Με το πέρασμα των χρόνων οι παράγοντες σιγομουρμούριζαν, με αποκορύφωμα τα φετινά πλέι οφ, όπου φούντωσε ο καβγάς. Αιτία ο μεγάλος ανταγωνισμός που υπάρχει για την πρώτη θέση και το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός βλέπει την πλάτη δύο ομάδων.
Μέχρι το ξεκίνημα της φετινής χρονιάς η λύση των ξένων, όσο κι αν προσβάλει τους Ελληνες διαιτητές, έμοιαζε ως η μοναδική για να υπάρχει έστω ένα minimum ηρεμίας μετά τους αγώνες ντέρμπι ή αυτών που είχαν υψηλό βαθμολογικό ενδιαφέρον. Πλέον κι αυτό το «κάστρο» έπεσε, όχι τόσο γιατί οι διαιτησίες είναι προκλητικές καθώς υπάρχουν και κακές, αλλά γιατί θα πρέπει να δημιουργείται ένα κλίμα το οποίο να έχει πολλαπλά οφέλη για τον Ολυμπιακό. Το κυριότερο να αποτελέσει ασπίδα της κριτικής που θα δεχθεί η διοίκηση στην περίπτωση απώλειας του Πρωταθλήματος.
Το ζήτημα είναι όμως πότε το ελληνικό ποδόσφαιρο θα δείξει εμπιστοσύνη στους εγχώριους διαιτητές, οι οποίοι θεωρητικά στα τελευταία πέντε χρόνια έχουν εκπαιδευτεί και έχει ανέβει το επίπεδο τους. Από τη στιγμή όμως που αμφισβητούνται οι ξένοι, πόσο εύκολο είναι οι Ελληνες να στηριχθούν από τους παράγοντες και να μη χαλούν τον κόσμο για ψύλλου πήδημα; Μάλλον ακατόρθωτο.