Το αλκοόλ συνοδεύει διάφορες φάσεις στη ζωή των ανθρώπων, η κατανάλωσή του σε μη επιτρεπτές ποσότητες όμως, αποτελεί τον μεγαλύτερο εχθρό του συκωτιού.
Υπολογίζεται πως το 10% των περιπτώσεων καρκίνου του ήπατος, οφείλονται στη κατάχρηση αλκοόλ, ενώ ευθύνεται και για το 15%-20% των ασθενών που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο με κίρρωση.
Υπάρχει, σύμφωνα με το onmed, ωστόσο ένα αλκοολούχο ποτό που όχι μόνο δρα ευεργετικά στις αρτηρίες, αλλά προστατεύει το στομάχι και το συκώτι.
Μάλιστα, το ποτό αυτό είναι ταυτισμένο με τα ελληνικά καλοκαίρια, και για πολλούς είναι απαραίτητη συνήθεια.
Πρόκειται βέβαια για το ούζο, το οποίο αποτελεί βιομηχανικό μίγμα καθαρής αλκοόλης, νερού και αρωματικών ουσιών με κύριο το γλυκάνισο.
Λέγεται ότι η ονομασία «ούζο» προέρχεται από το εξής περιστατικό: Μια Ιταλική (ή Επτανησιώτικη) εμπορική εταιρεία είχε συσκευάσει μια παρτίδα τσίπουρου εξαιρετικής ποιότητας και πολύ πλούσιου σε γλυκάνισο. Στα κιβώτια αναγράφονταν η ένδειξη "USO MASSALIA" δηλ. «για χρήση στη Μασσαλία».
Αυτό έγινε "σλόγκαν" και για αρκετό καιρό σήμαινε το πολύ καλό τσίπουρο. Το σλόγκαν γρήγορα συντμήθηκε (έφυγε το "Μασσαλία").
Αρκετά αργότερα το ούζο τυποποιήθηκε σαν άλλο, ξεχωριστό ποτό.