Ισραηλινοί επιστήμονες σχεδιάζουν να δοκιμάσουν την καλλιέργεια μιας σειράς από σπόρους και φυτά στο φεγγάρι, στην πιο φιλόδοξη μέχρι τώρα προσπάθεια εξωπλανητικής γεωργίας.
Ελπίζοντας να ανοίξουν το δρόμο για αυτοσυντηρούμενες σεληνιακές βάσεις, ερευνητές από το Jacob Blaustein Institutes for Desert Research του Πανεπιστημίου Ben Gurion που βρίσκεται στην έρημο Negev στο νότο του Ισραήλ, σε μια περιοχή που είναι τελείως αφιλόξενη για τη γεωργία, προετοιμάζονται να εκτοξεύσουν ένα μίνι θερμοκήπιο στο διάστημα.
Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Δρα. Simon Barak που εστιάζουν στην καλλιέργεια εδώδιμων φυτών σε άνυδρες περιοχές της Γης, τώρα κάνουν την πρώτη τους απόπειρα στο διάστημα, στέλνοντας το 2025 ένα μινι θερμοκήπιο βάρους 2 κιλών γεμάτο με σπόρους και φυτά.
Οι αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό καλλιεργούν φυτά, αλλά η γεωργία σε άλλα σημεία του διαστήματος μέχρι στιγμής έχει περιοριστεί σε σπόρους κινέζικου βαμβακιού που φύτρωσαν στο φεγγάρι το 2019.
Το μινι θερμοκήπιο θα ταξιδέψει με την μη επανδρωμένη αποστολή Beresheet 2, κατά τη δεύτερη προσπάθεια της ισραηλινής εταιρείας SpaceIL. Το πρώτο διαστημόπλοιο Beresheet συνετρίβη στην επιφάνεια της Σελήνης τον Απρίλιο του 2019 κατά την προσπάθειά του να προσγειωθεί, διαψεύδοντας τις ελπίδες εκατοντάδων μηχανικών που είχαν εργαστεί στο έργο για χρόνια.
Το μίνι θερμοκήπιο που ετοιμάζεται για το Beresheet 2 θα σφραγιστεί για να διατηρήσει τις συνθήκες της γήινης ατμόσφαιρας αλλά θα παραδοθεί στη μικροβαρύτητα του φεγγαριού, η οποία δεν υπάρχει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
«Οι βάσεις στο φεγγάρι ή οι αποικίες στον Άρη θα μπορούσαν να γίνουν πραγματικότητα αν μάθουμε τον τρόπο να καλλιεργούμε φυτά εκεί», είπε ο καθηγητής Simon Barak στους Times of Israel, προσθέτοντας ότι η προσέγγιση των σφραγισμένων θαλάμων που αποστέλλονται από τη Γη θα ήταν μια πιθανή λύση.
Ο θάλαμος που ετοιμάζει ο ίδιος μαζί με τους συναδέλφους του Aaron Fait και Dr. Tarin Paz-Kagan και την ομάδα του περιέχει αρκετά ατμοσφαιρικά αέρια και έχει τη δυνατότητα να ποτίζει αυτόματα, να θερμαίνει και να φωτογραφίζει τους σπόρους και τα φυτά κατά τη διάρκεια του πειράματος.
Το μινι θερμοκήπιο θα ξεκινήσει αυτόματα να λειτουργεί μόλις προσγειωθεί το Beresheet 2, αλλά μόνο για 72 ώρες, δηλαδή για όσο διαρκεί η μπαταρία του. Επομένως θα περιλαμβάνει ταχέως αναπτυσσόμενα είδη από την οικογένεια που είναι γνωστή ως resurrection plants (αποκαλούμενα ως «φυτά της ανάστασης» που μπορούν να επιβιώσουν σε ανυδρία για μήνες ή χρόνια) και θα ολοκληρώσει γρήγορα τα πειράματα. Μια άλλη πρόκληση είναι η ανθεκτικότητά του αφού θα χρειαστεί να διατηρήσει την ακεραιότητά του σε ένα ταξίδι τεσσεράμισι μηνών στο φεγγάρι, σε ακραίες θερμοκρασίες.
Στο έργο θα υπάρχει και μια ισχυρή συνιστώσα της επιστήμης των πολιτών, καθώς άτομα από όλη τη χώρα, κάθε ηλικίας, μορφωτικού και κοινωνικού επιπέδου θα κληθούν να καλλιεργήσουν τους ίδιους σπόρους και φυτά με αυτούς που αποστέλλονται στο φεγγάρι. Αυτά που θα καλλιεργήσουν στη γη θα αποτελέσουν δείγματα ελέγχου, για σύγκριση με αυτά στο φεγγάρι.
Ο Barak πιστεύει ότι το πείραμα θα μπορούσε ενδεχομένως να συμβάλει στη συζήτηση για την επέκταση της ανθρωπότητας πέρα από τη Γη.
«Οι άνθρωποι με ρωτούν γιατί ξοδεύουμε χρήματα στο διάστημα αφού έχουμε προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν εδώ στη Γη. Απαντάω ότι η Γη είναι πεπερασμένη, οι πόροι της είναι πεπερασμένοι και αν νοιαζόμαστε για το μέλλον, μπορεί να χρειαστούμε τα μέσα για να εγκαταλείψουμε τον πλανήτη και να φτάσουμε στα αστέρια», δηλώνει χαρακτηριστικά.
Dikaiologitika.gr
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.