“Γονατογράφημα” χαρακτήρισε ο ΠΑΟΚ το σκεπτικό της ΕΕΑ, στην πρώτη του αντίδραση αφότου έλαβε το σχετικό έγγραφο.
Το αν είναι ή δεν είναι “γονατογράφημα”, θα το γνωρίζουμε σύντομα. Διότι, από δω και πέρα η κατάσταση πηγαίνει σε ένα άλλο επίπεδο, το οποίο σίγουρα είναι πιο σοβαρό από το προηγούμενο.
Η υπόθεση πηγαίνει, πλέον, σε τακτικό δικαστή, ο οποίος, κι εδώ νομίζω ότι είναι όλο το ζουμί της υπόθεσης, θα κληθεί να αποφασίσει επί δύο πολύ σοβαρών θεμάτων και όχι επί ενός.
Το πρώτο, φυσικά, το οποίο θα κληθεί να αποφασίσει, είναι αν υπάρχουν στοιχεία τα οποία να αποδεικνύουν την ενοχή του ΠΑΟΚ, να αποδεικνύουν ότι υπάρχει θέμα πολυϊδιοκτησίας.
Το δεύτερο, εφόσον αποδειχθεί ενοχή του ΠΑΟΚ, είναι ποια ποινή θα του επιβληθεί. Αυτή που προβλέπει η τροπολογία που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση στην Βουλή πριν από λίγες μέρες, δηλαδή αφαίρεση βαθμών, ή αυτή που προβλέπεται από τους κανονισμούς της ΕΠΟ, δηλαδή, υποβιβασμός;
Είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα ακροβατούμε μεταξύ νόμων και κανονισμών στο ποδόσφαιρο. Γνωστό, επίσης, είναι ότι δεν μας βοήθησε καθόλου η επιτροπεία των υπερεθνικών ομοσπονδιών να τα λύσουμε αυτά τα θέματα.
Είναι πολύ χαρακτηριστικό αυτό που ζούμε το τελευταίο χρονικό διάστημα με την ΕΕΑ, ένα δικαιοδοτικό όργανο το οποίο βρίσκεται εκτός ποδοσφαίρου και δεν επιτρέπεται, σύμφωνα με το άρθρο 59 του καταστατικού της ΦΙΦΑ, να επιλαμβάνεται ποδοσφαιρικών διαφορών παρά μόνο αν υπάρχουν ζητήματα δημόσιας τάξης ή αναγκαστικού δικαίου.
Αν είχαμε καταφέρει ως Πολιτεία και ως ποδόσφαιρο να συμφωνήσουμε στα όρια, μέχρι που φτάνει, δηλαδή, η αρμοδιότητα του καθενός, σίγουρα δεν θα είχε επιληφθεί των καταγγελιών του Ολυμπιακού η ΕΕΑ, μια επιτροπή που διορίζεται από τον υπουργό.
Θα είχαμε κι εμείς στην Ελλάδα ένα όργανο όπως, για παράδειγμα, το Σώμα Οικονομικού Ελέγχου των Ομάδων, το οποίο σχετίζεται με την αδειοδότηση των ομάδων και ήταν αυτό που έκρινε την γνωστή υπόθεση πολυϊδιοκτησίας Red Bull-Σάλτσμπουργκ-Λειψία.
Αλλο θα ήταν και το κλίμα αν εξαρχής είχε επιληφθεί ένα όργανο αξιόπιστο και σοβαρό κι όχι ένα που κάποια μέλη του με τις συνεχείς δηλώσεις τους έδωσαν... καφενειακές διαστάσεις στην υπόθεση.
Είπαμε, όμως, η ζημιά έγινε και αυτό δεν αλλάζει. Το ζήτημα είναι, πλέον, να μάθουμε τι λέει το σκεπτικό, πώς θα το αξιολογήσει ο αθλητικός δικαστής και, όταν τελειώσουν όλα αυτά, να συμφωνήσουμε στην Ελλάδα ότι δεν γίνεται άλλα να λένε οι νόμοι και άλλα οι κανονισμοί στο ποδόσφαιρο...