Ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλά και οι συγκρούσεις στον Καύκασο και τη Μέση Ανατολή απέδειξαν ότι το πυραυλικό πυροβολικό παραμένει κυρίαρχο στο σύγχρονο πεδίο επιχειρήσεων. Το οπλοστάσιο της Ελλάδας και οι προτάσεις στο «τραπέζι»
Νέο κύκλο επαφών πραγματοποιεί το Γενικό Επιτελείο Στρατού με στόχο την ενίσχυση του πυραυλικού πυροβολικού, μια από τις άμεσες εξοπλιστικές προτεραιότητες για το 2025, σύμφωνα με αρμόδιες στρατιωτικές πηγές. Η Ελλάδα διαθέτει σήμερα 36 συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων (MLRS) με τα οποία μπορεί να προσβάλλει στόχους σε αποστάσεις που φτάνουν τα 165 χιλιόμετρα.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλά και οι συγκρούσεις στον Καύκασο και τη Μέση Ανατολή απέδειξαν ότι το πυραυλικό πυροβολικό παραμένει κυρίαρχο στο σύγχρονο πεδίο επιχειρήσεων και με τα κατάλληλα πυρομαχικά μπορεί να επιφέρει καταστροφικά πλήγματα κατά προσωπικού, μέσων και στρατηγικών υποδομών. Στον αμυντικό σχεδιασμό που υλοποιεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας βάσει των εισηγήσεων των γενικών επιτελείων, ο ελληνικός στρατός πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον 40 πυραυλικά συστήματα με βλήματα μεγάλου βεληνεκούς, ικανά να προκαλέσουν καίρια χτυπήματα παραλύοντας βασικές υποδομές, ώστε η ύπαρξη τους και μόνο να λειτουργεί αποτρεπτικά απέναντι σε κάθε πιθανή απειλή.
Στο πλαίσιο της αναβάθμισης του ελληνικού πυραυλικού πυροβολικού το ΓΕΣ εξετάζει όλες τις πιθανές επιλογές, με αρμόδιες στρατιωτικές πηγές να μεταφέρουν στην «Κ» ότι «μας ενδιαφέρουν όλες οι προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι». Οι δύο βασικές προτάσεις που διερευνά το επιτελείο περιλαμβάνουν είτε την απόκτηση των ισραηλινών Puls ή την αναβάθμιση και παράλληλη αγορά επιπλέον αμερικανικών M270, τα οποία υπάρχουν ήδη στον ελληνικό στρατό, διατηρώντας σε κάθε περίπτωση το τελικό κόστος αρκετά κάτω από το ένα δισεκατομμύριο ευρώ.
Νέα πρόταση
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» πριν από λίγες ημέρες, στο στρατιωτικό επιτελείο πραγματοποιήθηκε μια νέα συνάντηση όπου τέθηκε στο επίκεντρο η ανανεωμένη πρόταση της αμερικανικής Lockheed Martin. Σε αυτή περιγράφεται ένα υβριδικό σχήμα με την αναβάθμιση ενός αριθμού πολλαπλών εκτοξευτών M270 από τα αποθέματα του ελληνικού στρατού, από τη βασική έκδοση Α0 στη νεότερη Α2, συνδυαστικά με την αγορά αριθμού M142 HIMARS ώστε να συμπληρωθεί η «οροφή» που θέτει το ΓΕΣ. Μάλιστα, εξαιτίας του αποθέματος HIMARS, τα πρώτα συστήματα, σε περίπτωση παραγγελίας, εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να παραδοθούν εντός δύο ετών. Παράλληλα, η νέα πρόταση προβλέπει την πώληση στην κατασκευάστρια εταιρεία των ελληνικών συστημάτων MLRSπου δεν θα αναβαθμιστούν και θα παραμείνουν στην έκδοση Α0, ώστε να μειωθεί το τελικό κόστος της συμφωνίας.
Οι δύο τύποι συστημάτων (Μ270 Α2 και Μ142) έχουν αρκετές ομοιότητες αλλά και ορισμένες διαφορές. Είναι πιστοποιημένοι να χρησιμοποιούν τα ίδια πυρομαχικά, συμπεριλαμβανομένων όσων υπάρχουν ήδη στο οπλοστάσιο του στρατού ξηράς αλλά και νέου τύπου πυραύλους, όπως οι τα βλήματα ακριβείας μεγάλων αποστάσεων PrSM που ενδιαφέρουν τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις. Αλλάζει ωστόσο η θωράκιση, καθώς τα Μ270 είναι ερπυστριοφόρα και έχουν μεγαλύτερη προστασία σε σχέση με τα εποχούμενα HIMARS, ενώ, διαθέτουν και περισσότερους εκτοξευτές. Αμφότερα συστήματα έχουν τη δυνατότητα διασύνδεσης με τα F-35 και τα αναβαθμισμένα F-16 ώστε να μοιράζονται πληροφορίες για στόχους και στοιχεία βολής και είναι πιστοποιημένα στο ΝΑΤΟ.
Οι αποφάσεις
Προς το παρόν, οι επιτελείς του ΓΕΣ ζυγίζουν τις επιλογές τους, ενώ αρμόδιες πηγές αναφέρουν στην «Κ» ότι και οι δύο προτάσεις που υπάρχουν στο τραπέζι έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα. Το κόστος για το ισραηλινό Puls αναμένεται να αγγίξει τις 700.000.000 ευρώ, την ώρα που ο συνδυασμός των αμερικανικών συστημάτων εκτιμάται σε περίπου 800.000.000 ευρώ. Στην περίπτωση των M270/HIMARSυπάρχει η δυνατότητα FMS (Foreign Military Sales) με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την παροχή ανταλλακτικών και εν συνεχεία υποστήριξης, ενώ, από την πλευρά τους οι ισραηλινοί προσφέρουν δεκαετή follow on support.
Οι αποφάσεις δεν αναμένεται να ληφθούν πριν το πρώτο τρίμηνο του έτους και αφού το ΓΕΣ καταλήξει στο σύστημα ή τον συνδυασμό συστημάτων που θα επιλέξει, το πρόγραμμα θα πρέπει να λάβει την έγκριση της Βουλής και του ΚΥΣΕΑ.
kathimerini.gr/-Σταύρος Ιωαννίδης
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news
Μπείτε στην παρέα μας στο instagram
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook
Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube