Η αγορά εργασίας είναι ένας τομέας που αλλάζει μέρα με την μέρα, εξελίσσεται, μεταμορφώνεται. Αλήθεια, ποιος μπορούσε πριν από μερικά χρόνια να προβλέψει την έκρηξη των social media και τον καθοριστικό ρόλο που παίζουν πια στην ζωή μας;
Ένας εξ’ αυτών ήταν σίγουρα ο Ριντ Χόφμαν, ο ιδρυτής του LinkedIn, ο οποίος το μακρινό 1997 είχε διαβλέψει ότι αυτού του είδους η τεχνολογική επανάσταση θα αλλάξει για πάντα την ζωή όλων μας. Ο Χόφμαν ρευστοποίησε τις προβλέψεις του, πουλώντας το LinkedIn έναντι 26 δις δολαρίων και έκτοτε άρχισε να μιλάει για την «οικονομία του διαμοιρασμού», που μετά από λίγα χρόνια είδαμε μπροστά μας με την έκρηξη των Airbnb, αλλά και την εξάπλωση της τεχνητής νοημοσύνης που αρχίζει να εισβάλλει στην καθημερινότητα.
Τέλος τα ωράρια!
Ως εκ τούτου, τις κουβέντες του, μπορεί να τις πει κανείς και προφητικές, με τον Χόφμαν να συνεχίζει να οραματίζεται το μέλλον, τις εργασιακές σχέσεις, αλλά και την αλλαγή που θα συντελεστεί στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την έννοια της εργασίας.
Σε μία από τις πρόσφατες συνεντεύξεις του, ο Χόφμαν πρόβλεψε ότι αυτό που σήμερα ονομάζουμε «δουλειά», η παραδοσιακή εργασία, το καθημερινό ωράριο 9 με 5 πολύ σύντομα θα εξαφανιστεί. Ίσως πολύ γρηγορότερα από ότι περιμένουμε!
Μέχρι το 2034, σχεδόν το 50% του εργατικού δυναμικού στις ΗΠΑ θα είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, θα μπορούν να απασχολούνται σε πολλούς διαφορετικούς εργοδότες και ως εκ τούτου θα έχουν την δυνατότητα να είναι πιο αποδοτικοί και φυσικά να έχουν μεγαλύτερα εισοδήματα από τους σημερινούς παραδοσιακούς εργαζόμενους.
Τέλος τα βιογραφικά!
Ο Χόφμαν αναφέρει ότι η έννοια του βιογραφικού, όπως την ξέρουμε μέχρι σήμερα, θα έχει πολύ σύντομα μηδενική αξία, αφού αυτό που θα χαρακτηρίζει τις δεξιότητες του καθενός θα είναι το ψηφιακό του αποτύπωμα, το online portfolio, όπου καθένας θα μπορεί να αποδείξει τις ικανότητες, την εμπειρία και την προϋπηρεσία του, σε έναν κόσμο όπου οι τίτλοι σπουδών ενδεχομένως να μην παίζουν κανέναν απολύτως ρόλο.
Η τεχνητή νοημοσύνη θα αντικαταστήσει πολλές από τις εργασίες ρουτίνας που απαιτούν επαναλαμβανόμενες κινήσεις και σταδιακά οι παραδοσιακές θέσεις εργασίας θα δώσουν την θέση τους σε πιο ευέλικτες μορφές εργασίες, όπου οι εξειδικευμένες δεξιότητες θα κάνουν την διαφορά, σε μία ακόμα περισσότερο παγκοσμιοποιημένη αγορά εργασίας.
Τέλος τα γραφεία!
Το ίδιο θα συμβεί και με τους επαγγελματικούς χώρους. Σε 10 χρόνια από σήμερα είναι σχεδόν σίγουρο ότι ελάχιστοι θα δουλεύουν σε ένα παραδοσιακό γραφείο, η εξέλιξη της τεχνολογίας, των τηλεπικοινωνιών σταδιακά θα αλλάξουν εντελώς τις συνθήκες της ταυτόχρονης και κοινής παρουσίας των εργαζομένων στον ίδιο χώρο, κάτι που θα επηρεάσει και την αγορά ακινήτων σε ότι αφορά τους επαγγελματικούς χώρους.
Είναι σχεδόν σίγουρο ότι βαδίζουμε προς την γενιά των Freelancers, με νέες μορφές εργασίας, που θα παρέχουν περισσότερη ελευθερία, περισσότερη δημιουργικότητα σε μία εποχή γεμάτη προκλήσεις, αλλά και αβεβαιότητα.
Ένα είναι σίγουρο. Πως όποιος δεν καταφέρει να προσαρμοστεί άμεσα και γρήγορα στα νέα δεδομένα, θα κινδυνεύει να μείνει πίσω από τις εξελίξεις που καλπάζουν πια με εκπληκτικούς ρυθμούς.
πηγή: instanews