Δύο είναι οι καθοριστικές κινήσεις που θα πρέπει να ακολουθήσουμε, εάν θέλουμε να ζήσουμε περισσότερο: να κατανάλωσουμε όλα τα ημερήσια γεύματα μέσα στο χρονικό πλαίσιο 12 ωρών κατά τη διάρκεια της ημέρας και να μειώσουμε κατά 40% τις θερμίδες των αντίστοιχων γευμάτων. Εν ολίγοις, ο συνδυασμός της διατροφής χαμηλών θερμίδων και της διαλειμματικής νηστείας ανοίγουν το δρόμο προς τη μακροζωία.
Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Science με επικεφαλής τον μοριακό βιολόγο του Ιατρικού Ινστιτούτου Howard Hughes στο Μέριλαντ των ΗΠΑ, δρ. Joseph Takahashi, τα πειραματικά ποντίκια που τρέφονταν λιγότερο τις ώρες που ήταν πιο δραστήρια επέκτεινε τη διάρκεια ζωής τους κατά ένα τρίτο, ενώ ο διατροφικός αποκλεισμός τους βοήθησε να ζήσουν κατά 10% περισσότερο, κατά μέσο όρο.
Η ερευνητική διαδικασία των μελετητών
Η ερευνητική ομάδα εξέτασε 500 ποντίκια σε βάθος χρόνου τεσσάρων ετών. Τα πειραματόζωα χωρίστηκαν σε ομάδες ανάλογα με τις προσλαμβάνουσες θερμίδες και τον χρόνο σίτισης: η μία ομάδα έτρωγε όσο ήθελε, ενώ η άλλη ομάδα κατανάλωνε 30 με 40% λιγότερες θερμίδες. Αντιστοίχως, η μία ομάδα είχε και χρονικά απεριόριστη πρόσβαση στο φαγητό, ενώ άλλες αρχικά σιτίζονταν μέσα σε μια περίοδο δύο ωρών -είτε πρωί, είτε βράδυ- και τελικά σε μια περίοδο 12 ωρών κατά τη διάρκεια της ημέρας ή της νύχτας.
Οι ερευνητές ζύγιζαν τα ποντίκια κάθε λίγες εβδομάδες, ενώ παράλληλα παρακολούθησαν και τα επίπεδα της άσκησης αναφορικά με τα σημάδια της γήρανσης. Μόλις τα ποντίκια άρχισαν να τρέφονται λιγότερο ή να μειώνουν τα επίπεδα της άσκησης, παρακολουθήθηκαν ακόμα πιο στενά για ενδεχόμενα σημάδια παθήσεων που σχετίζονται με την ηλικία.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που έζησαν περισσότερα ήταν όσα ακολούθησαν μια διατροφή χαμηλών θερμίδων τη νύχτα, με τον χρονικό περιορισμό είτε των δύο ωρών είτε των 12 ώρων.
Η έρευνα έδειξε ότι η φλεγμονή τείνει να γίνεται πιο ενεργή όσο τα ποντίκια γερνούν, ενώ τα γονίδια που ρυθμίζουν το μεταβολισμό γίνονται λιγότερο ενεργά, συμβάλλοντας σε μια σειρά από διαταραχές που σχετίζονται με την ηλικία.
Από την ανάλυσή τους, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι τα ποντίκια που ακολουθούσαν τη νυχτερινή διατροφή περιορισμένων θερμίδων, εμφάνισαν λιγότερες από αυτές τις αλλαγές που σχετίζονται με το γήρας. Έχοντας ως δεδομένο ότι τα ποντίκια είναι νυχτόβια ζώα και πιο δραστήρια τις βραδινές ώρες, οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα αποτελέσματα αντιστοίχως θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και στους ανθρώπους, επισημαίνοντας τη σημασία του κιρκαδικού ρυθμού στην υγεία και τη μακροβιότητα.
ygeiamou.gr