Μέσα σε λίγα λεπτά κατέρρευσε ολόκληρο το κυβερνητικό αφήγημα για τον τουρισμό και για τους εμβολιασμούς.
Ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, έδωσε συνέντευξη στο BBC την οποία θα θυμάται για καιρό γιατί ο δημοσιογράφος Στίβεν Σακούρ τον στρίμωξε για τα καλά, προκαλώντας στον υπουργό αμηχανία.
Ο δημοσιογράφος κατά την εισαγωγή του παρατήρησε ότι ο Χάρης Θεοχάρης βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση ενώ διερωτήθηκε αν είναι πολύ νωρίς για να επιστρέψουν οι τουρίστες στην Ελλάδα.
Μάλιστα σχολίασε τους αργούς ρυθμούς με τους οποίους γίνονται οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα, προκαλώντας την αμηχανία του Χάρη Θεοχάρη. «Με τους πιο αργούς ρυθμούς της Ευρώπης εμβολιάζετε τους πολίτες. Όλοι στον κόσμο θα το δουν και θα αναρωτηθούν» σημείωσε και ακολούθησε ο εξής διάλογος:
Χάρης Θεοχάρης: «Δεν είμαστε…» Στίβεν Σακούρ: «Είστε στις 5 χειρότερες χώρες» Χάρης Θεοχάρης: «Όχι δεν είμαστε» Στίβεν Σακούρ: «Φοβάμαι ότι αυτό λένε τα νούμερα»
Στη συνέχεια ο Χάρης Θεοχάρης παραδέχτηκε εμμέσως τους αργούς ρυθμούς λέγοντας πως το σύστημα είναι περίπλοκο και πως δεν προχωρούν οι εμβολιασμοί αν δεν υπάρχουν εμβόλια, καθώς διαφυλάττουν και τη δεύτερη δόση.
Ο δημοσιογράφος υπενθύμισε επίσης το άνοιγμα του τουρισμού το 2020 και το υψηλό δεύτερο κύμα κορωνοϊού που αντιμετώπισε η Ελλάδα.
«Ο ελληνικός λαός –σύμφωνα με τις έρευνες- συνδέει την έξαρση με την απόφαση να ανοίξουν τα σύνορα για τους τουρίστες. Δε φοβάστε μήπως γίνει το ίδιο;».
Από την πλευρά του ο Χάρης Θεοχάρης αρνήθηκε πως ο τουρισμός είχε κάποια σχέση.
«Κάνατε υπερβολικά πολλές υποσχέσεις χωρίς να τις τηρήσετε» συνέχισε ο Στίβεν Σακούρ και αναφέρθηκε στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για εμβολιασμούς έως το τέλος του Απριλίου. «Βρισκόμαστε στον Μάϊο και ούτε καν ο σχεδιασμός πλησιάζει τους στόχους» λέει ο δημοσιογράφος. Ο Χάρης Θεοχάρης από την πλευρά του αρνήθηκε πως τα νησιά θα εμβολιάζονταν έως το τέλος Απριλίου.
Ο δημοσιογράφος αναφέρθηκε και στην υπόθεση της Καλύμνου που πέρασε ξαφνικά σε σκληρό lockdown. «Διαβάζουμε όλοι τις εφημερίδες, υπουργέ. Ο κόσμος τα διαβάζει και θα νομίζει πως η Ελλάδα δεν είναι καλή ιδέα για ταξίδι» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο Χάρης Θεοχάρης ισχυρίστηκε πως η κυβέρνηση δε φοβάται να πάρει δύσκολες αποφάσεις. «Αυτό δείχνει πως είμαστε έτοιμοι να πάρουμε κάθε τοπικό μέτρο χωρίς να κρύψουμε κάτι».
Ο δημοσιογράφος συνεχίζει την σκληρή κριτική λέγοντας πως η 14η Μαΐου ίσως είναι ίσως μια ατυχής ημερομηνία αφού και από τις ΗΠΑ καθώς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τοποθέτησε την Ελλάδα στο επίπεδο 4 που σημαίνει «μην ταξιδέψετε».
Ο δημοσιογράφος αναφέρει επίσης πως η Ελλάδα δεν είναι ούτε στην πράσινη λίστα της Βρετανίας. Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, αν ήταν λάθος η απόφαση της Βρετανίας ο Χάρης Θεοχάρης πρότεινε για το Λονδίνο ένα διαχωρισμό των περιοχών της Ελλάδας, προτείνοντας τα νησιά που είναι σε καλύτερη κατάσταση να μπουν στην πράσινη λίστα.
Ο ίδιος παραδέχτηκε πως με την καραντίνα που επιβάλλεται στους τουρίστες από την Βρετανία που θα ήθελαν να επισκεφθούν την Ελλάδα, δεν είναι ρεαλιστικό να έρθουν και πρόσθεσε ότι γι’ αυτό το λόγο βρίσκεται στο Λονδίνο μήπως αναθεωρήσουν στη Βρετανία την απόφασή τους.
«Βάζετε την οικονομία μπροστά από τη δημόσια υγεία;», ρώτησε τότε χωρίς περιστροφές ο δημοσιογράφος:
«Όχι» απαντά ο αρχικά ο Χάρης Θεοχάρης και στη συνέχεια σημειώνει ότι η κυβέρνηση βρίσκει μια ισορροπία μεταξύ της οικονομίας και της δημόσιας υγείας.
Από την πλευρά του ο δημοσιογράφος επισήμανε πως δεν μπορεί να υπάρχει ισορροπία όταν η οικονομία εξαρτάται τόσο πολύ από τον τουρισμό.