Μετά από τις ηχηρές αποκαλύψεις από το Documento, τη διπλή μάλιστα αποκάλυψη, αλλά και τα όσα επίσης κατέγραψε το «Βήμα της Κυριακής» ήρθε και η ιστοσελίδα insidestory, με την υπογραφή των δημοσιογράφων Τάσου Τέλλογλου και Ελίζας Τριανταφύλλου, να δώσει συνέχεια στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ για το Predator και τις παρακολουθήσεις.
Τι ακριβώς συνέβη; Στα ύψη βρίσκεται πλέον, η πολιτική κόντρα για την υπόθεση των παρακολουθήσεων.
Εξελίξεις, που ίσως ταρακουνήσουν συθέμελα το πολιτικό σκηνικό ενόψει των εκλογών. Τι αναφέρει, όμως, το νέο δημοσίευμα και ποια είναι η νέα αποκάλυψη;
Κύμα δημοσιευμάτων
Το νέο κύμα δημοσιευμάτων για το θέμα των παρακολουθήσεων-υποκλοπών εντείνει την πολιτική αντιπαράθεση με τον Πρωθυπουργό να αναμένεται το απόγευμα να τοποθετηθεί σε αυστηρούς τόνους για το θέμα, στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ και τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, από τις Βρυξέλλες να μιλά για αμοιβαία εμπιστοσύνη στη σχέση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να μιλά για ενιαίο κέντρο ΕΥΠ και Predator, που συντόνιζε τις συνομιλίες πολιτικών αντιπάλων, δημοσιογράφων, υπουργών της κυβέρνησης και επιχειρηματιών.
Πόσο κόστισε-Η ροή χρήματος και το λογισμικό
Το Inside Story, αναφέρεται σε ένα νέο πρόσωπο τον Σαχάκ Άβνι, τον στενότερο συνεργάτη του Ταλ Ντίλιαν, τουλάχιστον τα τελευταία εννιά χρόνια – αρχικά στην εταιρεία Wispear και στη συνέχεια στην Intellexa, που τη διαδέχτηκε.
Όπως αναφέρει: «Ο Άβνι “ανακαλύπτει” την ελληνική αγορά πριν από τον συνεργάτη του Ταλ Ντίλιαν, λίγες εβδομάδες μετά τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές της 7 Ιουλίου 2019. Ο Άβνι Σαχάκ γίνεται αυτός που θα εισαγάγει το λογισμικό Predator στην Ελλάδα, προτού καν δημιουργηθεί στη χώρα μας η εταιρεία Intellexa (ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2020)».
Το σύστημα παράνομης παρακολούθησης διατίθεται σε χώρο που ελέγχει η ελληνική κυβέρνηση στην Αγία Παρασκευή, όπου δουλεύουν 2-3 Ισραηλινοί, υπάλληλοι του ομίλου Ντίλιαν, καθώς και αστυνομικοί και υπάλληλοι της ΕΥΠ, ενώ στον ίδιο χώρο έχει πρόσβαση και η Κρίκελ.
Το σύστημα χρησιμοποιήθηκε αρχικά δοκιμαστικά κατά «ξένων στόχων». «Για ένα διάστημα αρκετών μηνών γίνονταν δοκιμές μέχρι τη γενική χρήση του συστήματος τον Αύγουστο του 2020», είπε στο inside story μία πηγή που συνεργάσθηκε στενά με τον Ταλ Ντίλιαν και τον επικεφαλής της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα από το φθινόπωρο του 2019.
«Όμως το πράγμα ξέφυγε και άρχισε να χρησιμοποιείται στο εσωτερικό της χώρας, στην αρχή παράλληλα με στόχους του εξωτερικού και μετά όλο και περισσότερο», πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Tον Σεπτέμβριο του 2020 δημιουργούνται τα περισσότερα λινκ (τα οποία στέλνονται σε τηλέφωνα και οδηγούν, εφόσον πατηθούν, σε domains που εισάγουν το παράνομο λογισμικό στο τηλέφωνο) μέσα σε έναν μήνα, 11 τον αριθμό, δίνοντας και το μέτρο των ποσοτικών δυνατοτήτων του συστήματος, που μπορούσε να καταγράφει 10 στόχους ταυτόχρονα.
Μετά την εισαγωγή του λογισμικού στην Ελλάδα, μία αντιπροσωπεία κυβερνητικών αξιωματούχων και ιδιωτών ταξιδεύει στο Ισραήλ, όπου ξεναγείται σε διάφορες κρίσιμες υποδομές συλλογής πληροφοριών της χώρας και αποφασίζεται να εγκατασταθεί η εταιρεία Intellexa στην Αθήνα, κάτι που γίνεται τον Μάρτιο του 2020 – ενώ έχει προηγηθεί η κρίση με το βαν του Ταλ Ντίλιαν στη Λάρνακα, μετά την προβολή σχετικού βίντεο στο Forbes.
Τι αποκαλύπτουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί
Το πιο ενδιαφέρον εύρημα όμως σε αυτές τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών, το οποίο φέρνει σήμερα για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας το inside story, είναι η κίνηση χρήματος μεταξύ Κρίκελ και Intellexa.
Oι δύο εταιρείες είχαν τουλάχιστον μια συναλλαγή τον Ιούλιο του 2020, τον ίδιο μήνα που αγοράζονται τα πρώτα ψευδεπίγραφα domains για την παγίδευση και παρακολούθηση στόχων με Predator εντός Ελλάδας) και συγκεκριμένα:
-Στις 22/7/2020 εμφανίζεται ένα έμβασμα 155.000 ευρώ από την Intellexa μέσω του ευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών (SEPA) στην Κρίκελ και την ίδια μέρα ένα ισόποσο εξερχόμενο από την Κρίκελ στην Intellexa.
Ο επιχειρηματίας και οι κινήσεις
Κάτοχος του 35% της Intellexa ήταν από τον Μάιο του 2020 (μέσω της κυπριακής εταιρείας Santinomo) ο επιχειρηματίας, Φέλιξ Μπίτζιος.
Στο ίδιο ρεπορτάζ, καταγράφονται επίσης οι κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών μεταξύ της εταιρείας Κρίκελ του Γιάννη Λαβράνου, που υπέγραφε απόρρητες συμβάσεις με την ΕΥΠ, αλλά και της Intellexa, που εμπλέκεται με το Predator.
Όπως αναφέρεται, οι δύο εταιρείες είχαν τουλάχιστον μια συναλλαγή τον Ιούλιο του 2020 (τον ίδιο μήνα που αγοράζονται τα πρώτα ψευδεπίγραφα domains για την παγίδευση και παρακολούθηση στόχων με Predator εντός Ελλάδας).
Πιο συγκεκριμένα, στις 22/7/2020 εμφανίζεται ένα έμβασμα 155.000 ευρώ από την Intellexa μέσω του ευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών (SEPA) στην Κρίκελ και την ίδια μέρα ένα ισόποσο εξερχόμενο από την Κρίκελ στην Intellexa.
Να σημειωθεί ότι στο δημοσίευμα κριτική ασκείται και στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας.
Η έκθεση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας
Υπενθυμίζεται πως τον Ιούλιο η Εθνική Αρχή Διαφάνειας παρέδωσε την έκθεσή της στον δημοσιογράφο, Θανάση Κουκάκη, σχετικά με τη δική του παρακολούθηση με Predator, σημειώνοντας ότι δεν βρήκε κάποια σχέση του Δημοσίου με την Intellexa.
Ο δημοσιογράφος, στην αναφορά που έκανε στην ΕΑΔ τον Μάιο, είχε ζητήσει από την αρχή να προχωρήσει σε άρση τραπεζικού απορρήτου όλων των εμπλεκόμενων στην υπόθεση εταιρειών, δηλαδή των Intellexa, Apollo Technologies, Hermes Technologies, Feroveno και Κρίκελ.
Κάτι, που η αρχή δεν έκανε στον ελλιπή έλεγχό της στις εταιρείες.
Στο θέμα των παρακολουθήσεων, αλλά και στην φονική έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη, αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Δημόσια διαβούλευση
Στο θέμα των υποκλοπών αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για «τοξική» πολιτική.
«Βούλησή μας η πλήρης διαλεύκανση των γεγονότων», είπε μεταξύ άλλων.
Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι η υπόθεση των υποκλοπών πρέπει να διερευνηθεί ταχύτατα και ότι πρέπει υπάρξουν αποτελέσματα το ταχύτερο δυνατό.
Όπως είπε εάν αυτά δεν βασίζονται σε στοιχεία αλλά σε ανώνυμες πηγές περισσότερο συσκοτίζουν, παρά διαφωτίζουν.
«Δεν κόβουμε ταχύτητα»
Στην κυβέρνηση, τόνισε ο εκπρόσωπος, παρά την προσπάθεια της αντιπολίτευσης να σηκώσει σκόνη, «δεν κόβουμε ταχύτητα» και παρουσίασε μια σειρά δράσεων της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτών με αιχμή του δόρατος την ταχύτερη απονομή των συντάξεων.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε, με αφορμή σχετικό δημοσίευμα, ότι η κυβέρνηση αλλά και καμία αρχή ασφαλείας δεν αγόρασε και δεν χρησιμοποίησε το Predator.
Αν κάποιος θέλει να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης αυτής είναι η κυβέρνηση, κατέληξε ο κ. Οικονόμου.
Τέλος αποκάλυψε πως η κυβέρνηση δρομολογεί νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα δοθούν σε δημόσια διαβούλευση μέχρι την Τετάρτη (16/11).