Το κουνουπίδι δεν χρειάζεται συστάσεις, αν και πολλοί απλά δεν θα ήθελαν το γνωρίζουν λόγω μυρωδιάς. Με τα κατάλληλα μαγειρικά κόλπα ωστόσο, το ζήτημα της μυρωδιάς λύνεται – ανάμεσα στα κόλπα η προσθήκη μπαγιάτικου ψωμιού ή μιας λεμονόκουπας στήν κατσαρόλα που βράζει το νερό.
Εναλλακτικά μπορούμε να μην το βράσουμε, αλλά να το ψήσουμε ή να το σοτάρουμε στο τηγάνι. Έχοντας λύσει το ζήτημα της μυρωδιάς μπορούμε να επικεντρωθούμε στα οφέλη που κρύβει για την υγεία αυτό το σταυρανθές λαχανικό που ανήκει στην ίδια οικογένεια με το μπρόκολο και το λάχανο.
Τα οφέλη του λευκού σταυρανθούς λαχανικού μας θυμίζει η Kerry Torrens διατροφολόγος και μέλος της BANT (British Association for Nutrition and Lifestyle Medicine). Σημειώνουμε ότι μια κούπα ωμό κουνουπίδι (80γρ) παρέχει 24 θερμίδες, 2γρ πρωτείνης, 3,5γρ υδατανθράκων, 1,4γρ φυτικών ινών, 202mg καλίου, 14mg ασβεστίου, 44mcg φυλλικού οξέος και 45,g βιταμίνης C.
Τα πέντε οφέλη
Πηγή αντιοξειδωτικών. Το κουνουπίδι περιέχει σουλφοραφάνη, μια φυτική ένωση φιλική με την καρδιά. Λειτουργώντας ως αντιοξειδωτικό, η σουλφοραφάνη μειώνει τη φλεγμονώδη βλάβη που προκαλείται από το οξειδωτικό στρες, μια διαδικασία που παίζει κεντρικό ρόλο στη διαδικασία της γήρανσης και των καρδιαγγεικών παθήσεων. Μέσω αυτού του μηχανισμού συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της αθηροσκλήρωσης.
Πηγή χολίνης. Το κουνουπίδι είναι πηγή χολίνης, μιας θρεπτικής ουσίας που επηρεάζει τη λειτουργία του ήπατος, του εγκεφάλου, την κίνηση των μυών, το νευρικό σύστημα και το μεταβολισμό. Αποτελεί βασικό δομικό στοιχείο της ακετυλοχολίνης, ενός χημικού αγγελιοφόρου που εμπλέκεται στη σηματοδότηση του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Πλούσιο σε σουλφοραφάνη. Όπως το μπρόκολο και το λάχανο έτσι και το κουνουπίδι περιέχει σουλφοραφάνη στην οποία έχουν αποδοθεί πλήθος ιδιοτήτων με κυριότερη την αντικαρκινική δράση.
Ρυθμιστής ορμονών. Τα σταυρανθή λαχανικά περιέχουν ινδολο-3-καρβινόλη (I3C) μια ένωση που θεωρείται φυτοοιστρογόνο και μπορεί να εξισορροπήσει τα επίπεδα των οιστρογόνων στον οργανισμό, αν και απαιτούνται περισσότερες έρευνες σε αυτό τον τομέα. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Το κουνουπίδι περιέχει ενώσεις του θείου και γι’ αυτό θεωρείται προστάτης της υγείας του εντέρου, ως εκ τούτου και της γενικότερης άμυνας του οργανισμού έναντι των λοιμώξεων. Το θείο υποστηρίζει την παραγωγή γλουταθειόνης, η οποία θωρακίζει την επένδυση του στομάχου και συμβάλλει στην αναγέννηση των κυττάρων. Ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, η γλουταθειόνη δρα σε όλο το σώμα προστατεύοντας τα κύτταρα από φλεγμονώδεις βλάβες.
πηγή: ygeiamou
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook