Η Ελλάδα έχει μείνει πίσω στον τομέα των drone, αν όμως είχε πολλά τι θα γινόταν; Αν η Ελλάδα είχε 100 στρατιωτικά drones, θα μπορούσε να επωφεληθεί από μια σειρά στρατηγικών και επιχειρησιακών πλεονεκτημάτων.
Κατ’ αρχάς, η αυξημένη παρουσία μη επανδρωμένων αεροσκαφών θα ενίσχυε τη δυνατότητα επιτήρησης και αναγνώρισης, επιτρέποντας τη συλλογή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο σε ευρείες γεωγραφικές περιοχές, γεγονός που θα βελτίωνε την ικανότητα λήψης αποφάσεων για τις ένοπλες δυνάμεις.
Επιπλέον, η χρήση drones θα μπορούσε να επαυξήσει τις επιχειρησιακές δυνατότητες της Ελλάδας στην αναγνώριση και τον καθορισμό στόχων, καθώς τα σύγχρονα στρατιωτικά drones είναι εξοπλισμένα με προηγμένα συστήματα αισθητήρων και όπλων, επιτρέποντας έτσι στρατηγικές επιθέσεις με μεγαλύτερη ακρίβεια και λιγότερες απώλειες.
Η ανάπτυξη των drones θα έδινε στα ελληνικά στρατεύματα τη δυνατότητα για καλύτερη διατλαντική συνεργασία, καθώς τα drones μπορούν να ενταχθούν σε κοινά στρατηγικά δίκτυα όπως αυτά του ΝΑΤΟ, προάγοντας τη συνεργασία με άλλες χώρες.
H στρατηγική απόκτηση και ανάπτυξη drones θα μπορούσε να καταστήσει την Ελλάδα πιο ικανή να εγγυηθεί καλύτερα την εθνική της ασφάλεια και να ανταγωνιστεί σε ένα περίπλοκο γεωπολιτικό περιβάλλον.
Τονίζεται ότι τα τουρκικά drones, ειδικά το Bayraktar TB2, έχουν κερδίσει ευρεία αναγνώριση και χρήση σε διάφορες συγκρούσεις, και η Τουρκία προγραμματίζει τη συνέχεια της ανάπτυξης και παραγωγής στρατιωτικών drones σε μεγαλύτερους αριθμούς.
H Ελλάδα έχει να αντιπαραθέσει την προσπάθεια για την ανάπτυξη του drone Aρχύτας, μια κίνηση που αντικατοπτρίζει τη στρατηγική της Ελλάδας να επενδύσει στην αμυντική τεχνολογία και να αξιοποιήσει την καινοτομία στην εγχώρια βιομηχανία.
Το Αρχύτας θα έχει δυνατότητα κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (VTOL), η οποία θα του επιτρέπει να λειτουργεί σε περιοχές με περιορισμένο χώρο, όπως φρεγάτες και απομονωμένα νησιά, διευρύνοντας έτσι τις δυνατότητές του για διάφορες αποστολές.
Το drone θα μπορεί να επιχειρεί σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων ισχυρών ανέμων, κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στην περιοχή του Αιγαίου.
Θα είναι ικανό να συντονίζει δραστηριότητες στο έδαφος, ενισχύοντας τις διαδικασίες επιτήρησης και τις επιχειρησιακές αποστολές ενώ λέγεται ότι θα χρησιμοποιεί κορυφαίες τεχνολογικές λύσεις που έχουν επιλεχθεί για προηγμένα πολεμικά συστήματα, όπως το F-35B, γεγονός που προσφέρει και υψηλή ποιότητα κατασκευής.
Πηγή: Enoplos