Νέες ανησυχίες για την κατάσταση της υγείας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πυροδότησε η εμφάνισή του στο τηλεοπτικό διάγγελμα που απηύθυνε στους συμπολίτες του την περασμένη εβδομάδα με αφορμή τη μουσουλμανική εορτή του Κουρμπάν μπαϊράμ.
Στη διάρκεια του διαγγέλματος ο Ερντογάν εμφανίστηκε νωθρός και νυσταλέος να πασχίζει να αρθρώσει τα λόγια του, μιλώντας κάπως ασυνάρτητα. Κάποια στιγμή έβγαλε έναν αναστεναγμό, προτού κλείσει τα βλέφαρά του για ένα δευτερόλεπτο.
Ο Ερντογάν συνήλθε γρήγορα και ολοκλήρωσε την ομιλία του, αλλά το φιτίλι είχε ήδη ανάψει. Το βίντεο πρόβαλε αμοντάριστο το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ενώ το κρατικό δίκτυο TRT έκοψε κάποια δευτερόλεπτα.
«Η μετάδοση αυτών των εικόνων είναι πραγματικά ρεζίλι», σχολίασε την επομένη ο αρθρογράφος του Habertürk Φατίχ Αλταϊλί, ένας από τους γνωστότερους δημοσιογράφους στην Τουρκία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάποιος από το περιβάλλον του Προέδρου προώθησε σκόπιμα αμοντάριστο το υλικό για να αμαυρώσει την εικόνα του.
Όμως το σχόλιό του προκάλεσε την οργή διευθυντή επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, που κατηγόρησε τον Αλταϊλί για «παραπληροφόρηση και ψέματα»…
Οταν ο Ερντογάν ζητούσε έρευνα για την υγεία του Ετσεβίτ
Από την πλευρά του ο βετεράνος δημοσιογράφος Τζαν Ντουντάρ, που ζει αυτοεξόριστος στη Γερμανία, θυμήθηκε ότι ο Ερντογάν είχε ζητήσει τη διεξαγωγή έρευνας για την κατάσταση της υγείας του πρώην πρωθυπουργού του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Αριστερού Κόμματος (DSP) Μπουλέντ Ετσεβίτ το 2002.
«Κανείς δεν θα πεθάνει προτού περάσει αυτά που κατέκρινε», σχολίασε ο Ντουντάρ στο Τwitter επικαλούμενος ένα απόφθεγμα που αποδίδεται στον προφήτη Μωάμεθ.
Ο Ετσεβίτ «πιστεύεται σαφώς ότι είναι σοβαρά άρρωστος και αδυνατεί να εκπληρώσει τα καθήκοντά του», είχε πει ο Ερντογάν τον Μάιο του 2002, λίγο μετά την ίδρυση του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και λίγους μήνες προτού ανέλθει για πρώτη φορά στην εξουσία. Ο Ετσεβίτ έπασχε την περίοδο εκείνη από τη νόσο του Πάρκινσον, αλλά και από τη νευρομυϊκή νόσο myasthenia gravis, σύμφωνα με τον αρθρογράφο Σεντάτ Εργκίν.
Ο Ερντογάν ζήτησε την παραίτηση του Ετσεβίτ και πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.
ADVERTISING
Το περιστατικό της περασμένης εβδομάδας δεν ήταν το πρώτο που πυροδότησε ανησυχίες για την κατάσταση της υγείας του Ερντογάν.
Τα περίεργα περιστατικά με τον Ερντογάν
Προ τετραετίας, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον τότε πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, ο Ερντογάν χασμουρήθηκε και τον κατέλαβε ένα κύμα υπνηλίας αναγκάζοντας τον Ουκρανό ηγέτη να χτυπήσει διακριτικά με το χέρι του το γραφείο για να βοηθήσει τον Ερντογάν να μείνει άγρυπνος.
Eνώ τον περασμένο Φεβρουάριο είχε κάνει τον γύρο του κόσμου ένα βίντεο που έδειχνε τον Ερντογάν να κατεβαίνει σκαλιά υποβασταζόμενος από τη σύζυγό του Εμινέ κι έναν συνεργάτη του, μετά το τέλος του συνεδρίου του κόμματός του στην Κωνσταντινούπολη.
«Μιλάμε για ένα πρόσωπο που κρατά στα χέρια του τις τύχες μιας μεγάλης χώρας, της Τουρκίας με πληθυσμό 90 εκατ. κατοίκων», σχολίασε σε τηλεοπτικό πάνελ προ ημερών ο ειδικός σε θέματα Δημόσιας Υγείας, Αχμέτ Σαλτίκ. Κι αναφέρθηκε σ’ ένα περιστατικό του 2006, όταν ο Ερντογάν αδυνατούσε να ανοίξει τις κλειδωμένες πόρτες του αυτοκινήτου που τον μετέφερε και οι σωματοφύλακές του αναγκάστηκαν να σπάσουν τα παράθυρα με βαριοπούλα για να τον βγάλουν έξω. Το συμβάν έγινε μπροστά σε νοσοκομείο στην Άγκυρα, όπου μεταφέρθηκε αμέσως μετά για έλεγχο ο Ερντογάν.
Ένας νευρολόγος, ονόματι Σουμέρ Γκιουλάπ, ήταν ο πρώτος που τον εξέτασε, είπε ο Σαλτίκ. «Λίγο αργότερα ο 42χρονος γιατρός πέθανε από γρίπη. Κι αυτό παραμένει ένα αναπάντητο ερώτημα: γιατί πέθανε ο συνάδελφός μας κι αν υπάρχει ιατροδικαστική έκθεση», σχολίασε.
Πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του Ερντογάν, που ασκεί σχεδόν απόλυτο έλεγχο στα ΜΜΕ, δεν είναι διαθέσιμες από επίσημους διαύλους, αλλά ορισμένοι γιατροί έχουν αναφερθεί κατά καιρούς στο ζήτημα. Ο Σαλτίκ ανέφερε ότι κατά τη γνώμη του ψυχιάτρου Χακί Ακαλίν, που ζει στην Ελβετία, η κατάσταση του Ερντογάν παραπέμπει σε επιληψία. Φήμες έχουν κυκλοφορήσει ότι το περιστατικό του 2006 σχετιζόταν με επιληπτικό επεισόδιο, αλλά δεν έχουν επιβεβαιωθεί.
Ωστόσο, ο δημοσιογράφος Ακίφ Μπεκί, που ήταν την περίοδο εκείνη εκπρόσωπος Τύπου του πρωθυπουργικού γραφείου, είπε ότι ο Ερντογάν δεν ήταν άρρωστος, αλλά υπέστη υπογλυκαιμία. Σε τηλεοπτική συζήτηση, στην οποία συμμετείχε προ διετίας, ο Μπεκί παραδέχθηκε ότι κατέσχεσε την φωτογραφική μηχανή ενός δημοσιογράφου την εποχή του περιστατικού, όταν προσπάθησε να φωτογραφίσει τον Ερντογάν μέσα από το παράθυρο του αυτοκινήτου και έβαλε τους σωματοφύλακες του Προέδρου να κρατήσουν τον φωτορεπόρτερ κατά τη διάρκεια του απεγκλωβισμού και της μεταφοράς του στο νοσοκομείο.
«Δεν ξέραμε τι είχε συμβεί κι εκείνος είχε τραβήξει τις πρώτες φωτογραφίες. Δεν ξέραμε καν αν ο πρωθυπουργός θα ανακτούσε την υγεία του. Ζήτησα, λοιπόν, να τον κρατήσουν μέχρι να δούμε τι είχε συμβεί. Και του είπα ότι θα αφεθεί ελεύθερος και θα του επιστραφεί η κάμερα, όπως συνέβη», δικαιολογήθηκε ο Μπεκί.
Όμως ο φωτορεπόρτερ Σερντάρ Εζσόι είπε ότι ο Μπεκί είχε διατάξει τους σωματοφύλακες του Ερντογάν να του επιτεθούν και να του αρπάξουν τη φωτογραφική του μηχανή. «Γιατί να οργιστεί κάποιος για το έννομο ενδιαφέρον για την υγεία του προέδρου ή ενός άλλου κρατικού λειτουργού;», διερωτήθηκε ο δημοσιογράφος Μουράτ Γιετκίν σε άρθρο στον ιστότοπό του. «Ο Αλτούν επικαλείται τις ΗΠΑ ως παράδειγμα περιορισμού της δράσης των ΜΜΕ, αλλά αυτό είναι κάτι άλλο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δημοσιεύει τακτικά τις εκθέσεις για την κατάσταση της υγείας του στην ιστοσελίδα του Λευκού Οίκου».