«Εκλογές στο τέλος της τετραετίας», επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία ο Κυριάκος Μητσοτάκης και, όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, «το εννοεί απόλυτα και όχι απλά γιατί έτσι πρέπει να πει, ως κορυφαίος θεσμικός παράγοντας».
Και αυτό, μολονότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έχει δεχθεί εισηγήσεις από συνεργάτες του για επίσπευση των διαδικασιών και στήσιμο της κάλπης (πιθανόν εις διπλούν, αρχικά με απλή αναλογική και στη συνέχεια με ενισχυμένη, ενώ κάποιοι μιλούν ακόμα και για τριπλές κάλπες) εντός του 2022, με σκοπό την ανανέωση της εμπιστοσύνης των πολιτών και τη διασφάλιση μιας ακόμα κυβερνητικής θητείας.
Σημαντικές παράμετροι για τις όποιες πολιτικές εξελίξεις, πάντως, αναμφίβολα θα διαδραματίσουν οι δύο τρέχουσες κρίσεις, η υγειονομική και η ενεργειακή, με τις παρενέργειές τους στην καθημερινότητα των πολιτών.
Είναι οι δύο τομείς στους οποίους η Κυβέρνηση έχει τη μεγαλύτερη φθορά, όπως δείχνουν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, με το πρωθυπουργικό επιτελείο ωστόσο να εμφανίζεται αισιόδοξο ότι εν ευθέτω χρόνω οι κραδασμοί θα απορροφηθούν και το θετικό κλίμα για την Κυβέρνηση θα αποκατασταθεί.
Ένας λόγος, άλλωστε, όπως σημειώνει έμπειρος γαλάζιος κοινοβουλευτικός, για τον οποίο ο πρωθυπουργός επιμένει στην εξάντληση της θητείας του είναι και αυτός ακριβώς: για να έχουν μέχρι τότε αποκλιμακωθεί οι δύο κρίσεις, να έχει επανέλθει η κανονικότητα στην πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου και να έχει προλάβει ο κ. Μητσοτάκης -όπως θα ήθελε- να παρουσιάσει στην ουσία τους βασικά σημεία του μεταρρυθμιστικού προγράμματός του.
Τα διλήμματα
Όπως και να’ χει, ανεξαρτήτως του χρόνου των εκλογών, δεδομένο είναι ότι η Νέα Δημοκρατία και ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα θέσουν στους πολίτες δύο συγκεκριμένα διλήμματα: «Αυτοδυναμία ή ακυβερνησία» και «Μητσοτάκης ή Τσίπρας».
Για το πρώτο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δημόσια δηλώσει ότι είναι υπέρμαχος των σταθερών κυβερνήσεων που εξασφαλίζει το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, χαρακτηρίζοντας «απολύτως λογικό και δικαιολογημένο» ένα κόμμα που πάρει 38% να μπορεί να κυβερνά μόνο του. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις θέσεις των αρχηγών των άλλων κομμάτων, στην κυβερνώσα παράταξη διαμηνύουν ότι «η μόνη πρόταση διακυβέρνησης του τόπου είναι η αυτοδυναμία».
Υπενθυμίζουν πως ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει αρνηθεί την πιθανότητα κυβερνητικής σύμπραξης του ΚΙΝΑΛ με τη Νέα Δημοκρατία και ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει μιλήσει για την ανάγκη «προοδευτικής διακυβέρνησης» του τόπου.
«Ουσιαστικά του έχει απομείνει μόνο ο Βαρουφάκης -και αν», σημειώνουν οι ίδιες πηγές και σχολιάζουν την πρωτοβουλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογή του αρχηγού από τα μέλη του κόμματος: «Η κίνηση Τσίπρα τη συγκεκριμένη στιγμή είναι μια ένδειξη αγωνίας για την επόμενη μέρα και τη διαχείριση της ήττας του. Θέλει να εκλεγεί με αυτόν τον τρόπο και πριν από τις εθνικές κάλπες, ώστε να μπορεί να διεκδικήσει την παραμονή στη θέση του και μετά την ήττα του. Μόνο ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν έχει αποχωρήσει μετά από ήττα».
Όσον αφορά το δίλημμα που θα επιδιώξει η Νέα Δημοκρατία επί προσωπικού μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει πει: «Στο τέλος της τετραετίας οι πολίτες θα αποφασίσουν και θα συγκρίνουν την τετραετία Κυριάκου Μητσοτάκη με την προηγούμενη τετραετία Αλέξη Τσίπρα», εμφανιζόμενος σίγουρος για την επικράτησή του. «Πλέον οι πολίτες γνωρίζουν, έχουν δει και τους δύο και κρίνουν.
Όλες ανεξαιρέτως οι δημοσκοπικές έρευνες δείχνουν το δρόμο», αναφέρει σχετικά στενός συνομιλητής του πρωθυπουργού.
Οικονομικοί στόχοι
Μέχρι τις εκλογές, το Μέγαρο Μαξίμου προσδοκά ότι θα έχουν διαφανεί και εμπράκτως τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης και εστιάζουν σε έξι σημεία – άμεσους στόχους που θα συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια:
1. Στην ανάπτυξη της οικονομίας που έχει υπολογιστεί γύρω στο 5% για φέτος και επίσης υψηλή και για το επόμενο έτος.
2. Στην καλύτερη τουριστική σεζόν σε σχέση με πέρυσι. Παραπέμπουν στην πρόσφατη τοποθέτηση του διευθύνοντος συμβούλου του TUI Group, Fritz Joussen ότι οι επισκέπτες που θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα μέσω του ομίλου μπορούν να φτάσουν τα 3 εκατομμύρια (από 1,5 εκατομμύριο το 2021).
3. Στην περαιτέρω μείωση της ανεργίας, με την προσέλκυση επενδύσεων.
πηγή: euro2day