Με μια δημόσια τοποθέτηση ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής πήρε θέση στα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα για τις παρακολουθήσεις. Ο κ. Καραμανλής μίλησε για ένα θέμα «βαρύ» και «σοβαρό», σημείωσε πως δεν επιτρέπεται να μείνουν σκιές και τόνισε την ανάγκη να ριχθεί άπλετο φως.
Δύο αναφορές του πρώην πρωθυπουργού είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και είναι ενδεικτικές της οπτικής που έχει για τα πράγματα. Πρώτον υπογράμμισε πως σε τέτοιου είδους καταστάσεις η κάθαρση επέρχεται μόνο εφ΄ όσον αποσαφηνιστούν πλήρως. Δεύτερον τόνισε πως «η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου».
Οι αναφορές αυτές έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς είναι σε εξέλιξη μια ευρύτερη πολιτική συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα. Υπενθυμίζεται άλλωστε πως δεν έχει απαντηθεί το ερώτημα για ποιο λόγο αποφασίστηκε η παρακολούθηση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη.
Στη χθεσινή του παρέμβαση ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε πως «το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας, που είναι αδιανόητο».
Για να συμπληρώσει πως είναι επιτακτική η ανάγκη να ξεκαθαριστεί ποιοί και με ποια δικαιολογία ζήτησαν κάτι τέτοιο και ποιοί και πώς το ενέκριναν. Αναφέρθηκε δε και στην επόμενη ημέρα και στην ανάγκη να προχωρήσουν με διακομματική συνεργασία οι διορθώσεις του θεσμικού καθεστώτος που διέπει και την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, αλλά και την εν γένει λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών.
Πρόκειται για μια ομιλία που είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς ο πρώην πρωθυπουργός έχει επιλέξει τα τελευταία χρόνια να κάνει μετρημένες παρεμβάσεις. Η χθεσινή ομιλία έγινε στα Ανώγεια σε εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στον Γιάννη Κεφαλογιάννη. Με τον πρώην πρωθυπουργό να κλείνει την παρέμβαση του με μια μαντινάδα «άλλο το να ‘σαι αητός και άλλο να τον κάνεις, άλλο το να θωρείς κορφές και άλλο να τις φτάνεις»
Τι λένε οι κυβερνητικές πηγές
Κυβερνητικές πηγές αναφερόντουσαν χθες το βράδυ στην τοποθέτηση του πρώην Πρωθυπουργού. Ειδικότερα σημείωναν πως από την πρώτη στιγμή που με πρωτοβουλία της κυβέρνησης ήρθε στο φως η υπόθεση της επισύνδεσης του τηλεφώνου του κ.Ανδρουλάκη τονίστηκε ότι υπάρχει ανάγκη να δοθούν πλήρεις απαντήσεις, με σεβασμό των προβλέψεων του νόμου για το απόρρητο και του κανονισμού της Βουλής. Γι΄αυτό κινήθηκαν άμεσα όλες οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες ενω η υπόθεση ερευνάται και από τη Δικαιοσύνη.
Οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν πως σήμερα συνεδριάζει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και ακολουθούν οι συνεδριάσεις της Εξεταστικής Επιτροπής. Προσέθεταν πως ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει προτάσεις από τα κόμματα προκειμένου να υπάρξουν θεσμικές βελτιώσεις που θα διασφαλίζουν την αποτελεσματική λειτουργία των υπηρεσιών ασφαλείας με πλήρη σεβασμό των δημοκρατικών αρχών.
Το κλίμα στη γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα
Στάση αναμονής επικρατεί στο γαλάζιο στρατόπεδο, καθώς μένει να φανεί ποια θα είναι η συνέχεια στο θέμα των παρακολουθήσεων (σημείωση : σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής). Πάντως η ομιλία του Κώστα Καραμανλή αναμένεται να πυροδοτήσει συζητήσεις στα «πηγαδάκια» της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος, ενώ μένει να φανεί αν θα υπάρξει το προσεχές διάστημα αναφορά στο θέμα από τον πρώην πρωθυπουργό Αν. Σαμαρά.
Να σημειωθεί εδώ πως το τελευταίο διάστημα αυξάνονται οι αιχμηρές παρεμβάσεις βουλευτών για τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Στην ανάγκη να ριχθεί φως στην υπόθεση και να αποκαλυφθούν οι λόγοι που οδήγησαν στην παρακολούθηση του Ν. Ανδρουλάκη αναφέρθηκε ο Θ. Ρουσόπουλος. Μάλιστα σημείωσε χαρακτηριστικά πως το νόμιμο και το ηθικό δεν είναι πάντα ταυτόσημα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η παρέμβαση του Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος με νόημα επεσήμανε « δεν μπορεί να μην έχω το δικαίωμα να μάθω γιατί παρακολουθούμαι και τι κακό έχω κάνει». Εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό την αντίθεσή του αναφορικά με τη διάταξη που στερεί τη δυνατότητα στους πολίτες να ενημερώνονται αν παρακολουθούνται από την ΕΥΠ για λόγους εθνικής ασφαλείας.
Υπενθυμίζεται πως όταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση των παρακολουθήσεων ο βουλευτής Κώστας Τζαβάρας είχε μίλησε για ένα «πολύ σοβαρό θέμα». Μάλιστα είχε επισημανθεί πως «η λειτουργία του πολιτεύματος έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα και ο πρωθυπουργός οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Να δώσει εντολή να αποκαλυφθούν τα πάντα μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας. Θεωρώ πως είναι ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που συνέβησαν στην θητεία του.. »
Μάλιστα είχε υπάρξει και μια σεναριολογία για το κατά πόσο θα υπήρχαν «αντικαταστάσεις» βουλευτών από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και στα πηγαδάκια κυκλοφορούσαν τα ονόματα του Κ. Τζαβάρα και της Ολ. Κεφαλογιάννη. Με την Ολ. Κεφαλογιάννη να κλείνει τη σχετική φημολογία επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως «η συνέχιση της συμμετοχής μου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ιδίως σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο, αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση και επιβεβλημένο κοινοβουλευτικό μου καθήκον». Μάλιστα υπενθύμισε ότι « η αντικατάσταση των βουλευτών σε οποιαδήποτε επιτροπή είναι κοινοβουλευτική πρακτική που γίνεται κατόπιν επιθυμίας του ίδιου του βουλευτή να αντικατασταθεί λόγω προσωπικού κωλύματος, κάτι το οποίο στην περίπτωση μου δεν υφίσταται».
πηγή: ethnos