Αντίστροφη μέτρηση για την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει ξεκινήσει από τις δύο χώρες οι οποίες προετοιμάζονται για πρώτα βήματα προσέγγισης, ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση και να ακολουθήσει ένας καλόπιστος διάλογος χωρίς απειλές από την Άγκυρα.
Χθες, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση δίνοντας το σήμα για την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία που είχαν σταματήσει τον Μάρτιο του 2016.
Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, Αθήνα και Άγκυρα έδωσαν τα χέρια, με τις διερευνητικές επαφές να ξεκινούν το προσεχές διάστημα στην Κωνσταντινούπολη καθώς, σύμφωνα με την εθιμοτυπία, ο επόμενος γύρος πρέπει να πραγματοποιηθεί στην έδρα του έταιρου συνομιλητή (σ.σ. ο προηγούμενος ήταν στην Αθήνα).
Συντηρεί την ένταση η Άγκυρα
Η Άγκυρα λίγες ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (σ.σ θα πραγματοποιηθεί 1-2 Οκτωβρίου λόγω κρούσματος κοροναϊού στην Κομισιόν) – και παρά το γεγονός ότι στο εξωτερικό τούρκοι αξιωματούχοι δείχνουν μία διάθεση να ρίξουν τους τόνους – στο εσωτερικό συνεχίζονται οι εμπρηστικές δηλώσεις και κινήσεις κατά της Ελλάδας.
Χθες το απόγευμα, η Άγκυρα προχώρησε σε έκδοση νέας NAVTEX μέσω της οποίας ζητά την αποστρατιωτικοποίηση της Λήμνου, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζεται η Συνθήκη της Λωζάνης.
«Το καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης της νήσου Λήμνου, όπως ορίζεται από τη Συνθήκη της Λωζάνης το 1923, έχει παραβιαστεί», σημειώνεται στην τουρκική Navtex.
Τα μηνύματα Ερντογάν
Οι κινήσεις σε διπλωματικό επίπεδο προκειμένου να μπει φρένο στις προκλήσεις από την Τουρκία συνεχίζονται. Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ανγκελα Μέρκελ και Σαρλ Μισέλ συζητήθηκαν διεξοδικά οι σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ.
Κατά την τριμερή συζητήθηκαν επίσης και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με την Τουρκία και την Ελλάδα να λένε ότι είναι έτοιμες να ξεκινήσουν διερευνητικές συνομιλίες.
Σύμφωνα με τον Ερντογάν, απαιτούνται αμοιβαία βήματα και από τις δυο πλευρές, ώστε να μειωθούν οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ «η Τουρκία είναι πάντα εκείνη που δίνει έμφαση στον διάλογο και τις διαπραγματεύσεις, παρά τις προκλήσεις που είναι αντίθετες στην κοινή λογική».
Οι κινήσεις της Αθήνας
Η Αθήνα διαμηνύει πως η ατζέντα αφορά στη συζήτηση της βασικής διαφοράς των ελληνοτουρκικών από το 1974 μέχρι σήμερα, δηλαδή τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, και δεν περιλαμβάνει όσα κατά καιρούς ζητά ο Ταγίπ Ερντογάν. Επί τούτου, οι δύο πλευρές θα επιδιώξουν να βρουν κοινό σημείο για τους όρους ενδεχόμενου διαλόγου.
Μάλιστα, το διευκρινίζει και ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος σε δηλώσεις του το βράδυ της Τρίτης διαμήνυσε πως δεν μιλάμε για διαπραγματεύσεις αλλά για συζητήσεις που θα καθορίσουν τους κανόνες βάσει των οποίων θα προκύψουν διαπραγματεύσεις.
Μιλώντας σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής ο κ. Δένδιας εξήγησε ότι η διεξαγωγή συνομιλιών σημαίνει προσπάθεια εξεύρεσης κανόνων με βάση τους οποίους θα πραγματοποιήσουμε διαπραγματεύσεις. «Γιατί είναι τόσο δύσκολο; Γιατί η Τουρκία δεν αποδέχεται το Διεθνές Δίκαιο ως κοινό κανόνα» διερωτήθηκε.
«Θα συμμετάσχουμε σε αυτή την προσπάθεια και θα επιχειρήσουμε να επανεκκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές» ανέφερε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την ελπίδα να αποτελέσει μια ευκαιρία, σημειώνοντας ωστόσο πως είναι πολύ νωρίς ακόμα.