Ο Άρης μετρά απώλειες από τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό έχει όμως και τρία κέρδη τα οποία αφορούν την απόδοση ισάριθμων ποδοσφαιριστών τους οποίους μάλλον δεν περίμενε κανείς…
Στα διδάγματα της φετινής (σύντομης) ευρωπαϊκής πορείας του Άρη προφανώς κυριαρχεί η ανάγκη επίσπευσης διαδικασιών στη δημιουργία ομάδας, πολλώ δε μάλλον όταν υλοποιείται σχέδιο ριζοσπαστικών αλλαγών όπως έγινε φέτος. Απαιτούνται ταχύτερες ενέργειες από την πλευρά της διοίκησης, μεγαλύτερος χρόνος προσαρμογής στους νέους παίκτες και καλύτερες συνθήκες (για το τεχνικό επιτελείο) στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας ούτως ώστε να έχει τη δυνατότητα μονταρίσματος της ομάδας.
Αυτό ενδεχομένως να προϋποθέτει προσαρμογή του μοντέλου διοίκηση σε κάτι πιο σύγχρονο με την πρόσληψη τεχνικού διευθυντή. Επί αυτού του μοντέλου, η άποψη που έχει διατυπώσει ο Θόδωρος Καρυπίδης είναι ότι αποδείχθηκε μη λειτουργικό με βασικό επιχείρημα ότι ακόμη και όταν υπήρχε τεχνικός διευθυντής στην ΠΑΕ, η ομάδα δεν απέφυγε ευρωπαϊκούς αποκλεισμούς και μάλιστα με υποδεέστερες χαμηλότερου βεληνεκούς συγκριτικά με τη Μακάμπι.
Η αλήθεια είναι ότι φέτος, ο Άρης πλήρωσε σε μικρότερο βαθμό το (μέτριο) επίπεδο ετοιμότητάς του και τις καθυστερήσεις που υπήρξαν στη στελέχωση του αγωνιστικού τμήματος. Τα λάθη στη διαχείριση υλικού έδειξαν πιο σημαντικά. Για παράδειγμα, στα πολλά που έχασε ο Άρης μέσα από τον αποκλεισμό από τη Μακάμπι υπάρχουν και κάποια οφέλη.
Σε αυτά είναι ο Μόουζες Οντουμπάτζο του οποίου η αγωνιστική εικόνα τόσο στο πρώτο παιχνίδι με την Γκόμελ όσο και στο δεύτερο με τη Μακάμπι έδειξαν ότι ποδοσφαιρικά είναι ένα επίπεδο πιο ψηλά από τον Σαλέμ Εμπακατά. Κι έτσι αιωρείται το τι θα μπορούσε να συμβεί αν στον πρώτο αγώνα στο Τελ Αβίβ είχε επιλεγεί στο αρχικό σχήμα.
Παίκτης αποκάλυψη του Άρη στους τέσσερις ευρωπαϊκούς αγώνες ήταν ο Λούις Πάλμα. Με την περιορισμένη εμπειρία του και τον ενθουσιασμό που τον κατευθύνει περισσότερο σε σχέση με την ωριμότητα, ο νεαρός επιθετικός από την Ονδούρα έδειξε ότι αντέχει το επίπεδο και διαθέτει προοπτική. Δεν είναι τυχαίο το ενδιαφέρον που εισέπραξε από τις Η.Π.Α. και η πρόταση αγοράς για την αγορά των δικαιωμάτων του.
Τρίτο κέρδος είναι ο Σέικ Ντουκουρέ. Ο Ιβοριανός έκανε προετοιμασία έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια, έδειξε ότι δεν του αξίζει ο ρόλος του «χαμάλη» στον άξονα της μεσαίας γραμμής του Άρη την οποία κράτησε ολομόναχος στο δεύτερο παιχνίδι με τη Μακάμπι.