Από τον καιρό που άρχισε η εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία, τα αμερικανικά πυρηνοκίνητα αεροπλανοφόρα δεν λείπουν από τις ελληνικές θάλασσες.
Δεν έχουμε παράπονο, οι Αμερικανοί μας στέλνουν ό,τι καλύτερο σε αεροπλανοφόρο κυκλοφορεί με τα ονόματα πρώην Αμερικανών προέδρων. Την αρχή έκανε πριν από δύο χρόνια το «Αινζεχάουερ», το οποίο μάλιστα ήρθε κοντά στην Κρήτη κατά τη διάρκεια της κρίσης του Oruc Reis.
Εν συνεχεία ήρθε το «Τρούμαν», αργότερα, το «Μπους» και τώρα βρίσκεται σε ελληνικές θάλασσες το πιο σύγχρονο με τρομακτική δύναμη πυρός αεροπλανοφόρο, το «Φορντ». Ακριβώς λόγω του πολέμου στην Ουκρανία οι Αμερικανοί θέλουν να έχουν στη Μεσόγειο πάντα ένα πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο (με πυραύλους Τόμαχωκ), το οποίο αποτελεί και την ναυαρχίδα όχι μόνον των αμερικανικών πλοίων (του 6ου Στόλου ας πούμε), αλλά όλων των συμμαχικών πλοίων στην περιοχή.
Άλλωστε οι Αμερικανοί έχουν και την βάση τους στην Κρήτη με το περιβόητο κρηπίδωμα Κ-14,που είναι και το μοναδικό σημείο όπου μπορούν να ελλιμενισθούν αυτές οι κινούμενες πολεμικές μηχανές. Η παρουσία των αεροπλανοφόρων δείχνει την στρατιωτική συνεργασία που έχουν οι δύο χώρες, αποτέλεσμα της αμυντικής συμφωνίας που υπέγραψαν.
Τώρα λοιπόν που στο Αιγαίο καταγράφεται καθημερινά μηδενική τουρκική πτητική δραστηριότητα, μην νομίζετε πως δεν γίνονται ασκήσεις αναχαιτίσεων και εικονικές αερομαχίες. Με ποιους; Πιθανόν να πείτε. Με τους… Αμερικανούς, καμιά φορά των αεροπλανοφόρων: Ασκήσεις «διαδραστικότητας», όπως τις ονομάζουν γιατί, όπως λένε Αμερικανοί και Έλληνες επιτελείς μπορεί να χρειαστεί, κάποια στιγμή «να πολεμήσουμε μαζί».
Έτσι δύο Mirage 2000-5 της 331 Μοίρας απογειώθηκαν από την Τανάγρα για να συναντήσουν δύο F-18 που απονηώθηκαν από το αεροπλανοφόρο Ford σε μια εντυπωσιακή άσκηση αναχαίτισης που εξελίχθηκε σε άσκηση dogfight (εικονική αερομαχία). Στην αρχή, όπως με πληροφορούν στρατιωτικές πηγές, άρχισαν την αερομαχία από μακριά, όταν έβλεπε ο ένας τον άλλον μόνον στα ραντάρ και με πυραύλους Αmraams (οι Αμερικανοί πιλότοι) και με Mica (οι Έλληνες πιλότοι). Εάν ρωτάτε ποιοι κέρδισαν κανείς δεν λέει, αλλά συνήθως σε ασκήσεις συμμαχικών αεροπλάνων το αποτέλεσμα είναι win-win.
Η δεύτερη άσκηση εικονικής αερομαχίας έγινε ανάμεσα σε τέσσερα ελληνικά F-16 (που απογειώθηκαν από Κρήτη και Άραξο) με τέσσερα F-18 της αεροπορικής δύναμης του αεροπλανοφόρου. Ήταν πιο δύσκολη η άσκηση αυτή γιατί οι δικοί μας έπρεπε να αντιμετωπίσουν περισσότερους Αμερικανούς. Και κάτι ακόμα στις ασκήσεις με αεροπλανοφόρα ένα πράγμα δεν επιτρέπεται (δεν το επιτρέπουν δηλαδή οι Αμερικανοί) να υπάρξει επίθεση, έστω και εικονική εναντίον του ίδιου του αεροπλανοφόρου.
Πηγή: tovima.gr