Αναβαθμίζεται σημαντικά η ικανότητα επιτήρησης και συλλογής πληροφοριών του Στρατού Ξηράς και συνολικά των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με την προσθήκη των γαλλικών UAV Patroller που θα αγοραστούν μέσω της υπηρεσίας προμηθειών του ΝΑΤΟ (NSPA).
Το ΓΕΣ θα αποκτήσει τέσσερα αεροχήματα και τρεις επίγειους σταθμούς ελέγχου που αναμένεται να παραδοθούν στα τέλη του 2024 και να τεθούν άμεσα σε υπηρεσία αντικαθιστώντας ορισμένα από τα παλαιότερα συστήματα SPERWER που διαθέτει ο Στρατός Ξηράς.
Τα συγκεκριμένα UAV μπήκαν το 2019 στο «στόχαστρο» του ελληνικού Στρατού και μόλις την περασμένη Τετάρτη η αρμόδια υπηρεσία του ΝΑΤΟ και η κατασκευάστρια Safran ανακοίνωσαν την υπογραφή της σύμβασης.
«Καλωσορίζω την απόφαση της Ελλάδας να παραγγείλει τέσσερα τακτικά UAV Patroller από τη Safran. Αυτή η πρώτη παραγγελία, αποτελεί αναγνώριση της γαλλικής τεχνογνωσίας. Για μια Ευρώπη που υπερασπίζεται την Ευρώπη» ανέφερε ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνύ.
«Μάτια» στον Έβρο
Κύρια αποστολή των Patroller θα είναι η επιτήρηση των χερσαίων ελληνοτουρκικών συνόρων και αυτός είναι ο λόγος που εξετάζεται η εγκατάσταση τους σε αεροδρόμιο εντός της περιοχής ευθύνης του Δ’ Σώματος Στρατού. Η παρακολούθηση των μεταναστευτικών ροών στον Έβρο και η συλλογή πληροφοριών για τις κινήσεις της Άγκυρας στην ελληνοτουρκική μεθόριο καθιστούν επιτακτική τη χρήση αεροχημάτων με προηγμένες δυνατότητες επιτήρησης, ένα πεδίο στο οποίο η Τουρκία έχει κάνει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια.
Τα Patroller θα αποτελούν τα «μάτια» των Ενόπλων Δυνάμεων στην ευαίσθητη περιοχή του Έβρου. Ανήκουν στην κατηγορία MALE (Medium Altitude Long Endurance) με δυνατότητα πτήσης στα 16.000 πόδια για έως 20 ώρες με ωφέλιμο φορτίο 210 κιλών και εμβέλεια που αγγίζει τα 200 χιλιόμετρα. Διαθέτουν προηγμένους αισθητήρες, ραντάρ και ατρακτίδιο πολυφασματικού αισθητήρα Euroflir 410 που επιτρέπει τον εντοπισμό κινούμενων στόχων από μεγάλες αποστάσεις. Σε επόμενη έκδοση, το Patroller θα μπορεί να φέρει και οπλισμό με κατευθυνόμενες ρουκέτες ενώ θα χρησιμοποιεί καταδείκτη laser.
Κλείνει η ψαλίδα
Το ΓΕΕΘΑ έχει ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία ώστε τα Patroller να ενταχθούν στον σχεδιασμό του, ο οποίος περιλαμβάνει μια πληθώρα μέσων διαφορετικών ικανοτήτων για να καλυφθεί άμεσα το χαμένο έδαφος σε σχέση με την Τουρκία.
Ο σχεδιασμός αυτός περιλαμβάνει και την περαιτέρω αξιοποίηση των ισραηλινών UAV HERON που ήδη επιχειρούν από την 135 Σμηναρχία Μάχης της Σκύρου, καλύπτοντας ολόκληρο το Αιγαίο και τμήματα της Ανατολικής Μεσογείου. Το ΓΕΕΘΑ εξετάζει την αγορά των HERON όταν ολοκληρωθεί η περίοδος leasing ενώ στο «μικροσκόπιο» έχει μπει και η οπλισμένη έκδοση του συγκεκριμένου UAV, τα HERON TP. Οι επαφές Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου με τους ισραηλινούς έχουν φέρει αποτελέσματα και σύμφωνα με πληροφορίες, το Τελ Αβίβ είναι θετικό στην αποδέσμευση του συστήματος για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Παράλληλα εξετάζεται και η απόκτηση τριών αμερικανικών MQ-9 Sea Guardian, της ναυτικής έκδοσης του δημοφιλούς Reaper, η οποία εγκρίθηκε τον Ιούλιο του 2022 από την Επιτροπή Εξοπλιστικών της Βουλής. Τα Sea Guardian θεωρούνται ιδανικά για την ανάληψη αποστολών επιτήρησης, αναγνώρισης και κατάδειξης στόχων σε ναυτικό περιβάλλον και με την ένταξη τους στο ελληνικό οπλοστάσιο θα αποτελούν τους «φύλακες» των περιοχών εθνικού ενδιαφέροντος στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
πηγή: enoplos
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook