Το «σύνδρομο του λευκού πνεύμονα» έχει ήδη εντοπιστεί σε Ευρώπη, ΗΠΑ και Κίνα. Η νέα πνευμονία που σαρώνει την Κίνα, γεμίζοντας τα παιδιατρικά νοσοκομεία, έχει εγείρει παγκόσμια ανησυχία και έχει σημάνει συναγερμό στα συστήματα υγείας ανά τον κόσμο.
Ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, μίλησε σήμερα στον ΑΝΤ1 για τη νέα ασθένεια, εξηγώντας αναλυτικά τι είναι, πώς κολλάμε και γιατί ανησυχεί η επιστημονική κοινότητα.
Όπως είπε: «Όλοι έχουμε έρθει σε επαφή με το μικρόβιο, αλλά κολλάνε όσοι δεν έχουν ισχυρή ανοσία, λόγω των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό».
Ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε πως «δεν έχει σχέση η πανδημία», αλλά, «έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν έχουμε έρθει σε επαφή με αυτά τα στελέχη».
Τόνισε δε ότι: «Χαρακτηρίζεται περιπατητική πνευμονία ή σύνδρομο του "λευκού πνεύμονα", γιατί στην ακτινογραφία του ασθενούς ο πνεύμονας φαίνεται σαν αν είναι λευκός».
Ο ίδιος επισήμανε, τέλος, ότι «μας ανησυχεί η αύξηση της αντοχής του μικροβίου στα αντιβιοτικά. Δεν είναι σημερινό αποτέλεσμα, αλλά αποτέλεσμα σωρευτικό τα τελευταία χρόνια».
Αγαπηδάκη: Επιτηρούμε το σύνδρομο του λευκού πνεύμονα
«Για να μιλήσουμε για μία νέα πανδημία πρέπει να τηρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε στοιχεία για νέα πανδημία. Είναι ένα εξελισσόμενο φαινόμενο στην Κίνα το οποίο παρακολουθεί και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το ECDC. Από την ενημέρωση που έχουμε και τα στοιχεία δεν προκύπτει κάποια ανησυχία προς το παρόν», τόνισε αρχικά η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας αναφερόμενη στο «σύνδρομο του λευκού πνεύμονα».
«Ωστόσο είμαστε σε μια φάση που το επιτηρούμε, το παρακολουθούμε. Εκδηλώνεται με μια συγκεκριμένη μορφή συμπτωμάτων. Έχουν αναλύσει οι επιστήμονες ποια είναι αυτή. Μετά τον covid έχουμε αυξανόμενη εγρήγορση σε αυτά τα θέματα, που είναι καλό γιατί έχουμε και μια μεγάλη ανταπόκριση στο να προστατευτούμε, όμως δεν θα πρέπει να είμαστε μεταξύ πανικού και εφησυχασμού, έχει σημασία να ενημερωνόμαστε από αξιόπιστες πηγές», συμπλήρωσε.