Πρέπει να το πάρουμε απόφαση: Τα δύο επαγγελματικά ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα θ' αρχίσουν με σκιές.
Η ελληνική εκδοχή του διεθνούς κυκλώματος παράνομου στοιχηματισμού είναι αδύνατον να διερευνηθεί ποινικά πριν πιάσουμε Οκτώβρη. Ο εισαγγελέας που διενεργεί την προκαταρκτική έχει δώσει πέντε διαφορετικές παραγγελίες, καθώς το εύρος της υπόθεσης είναι πολύ μεγαλύτερο από την αρχική εκτίμηση που έγινε στη Χάγη τον Απρίλη του 2023.
Δυστυχώς η κύρωση της σύμβασης Macolin στη Βουλή των Ελλήνων δεν συνοδεύτηκε από τα κατάλληλα εργαλεία εντοπισμού της στοιχηματικής απάτης. Η κυβέρνηση αρκέστηκε στο μόρφωμα "Ε.Π.ΑΘΛ.Α." (Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας), το οποίο αποδείχτηκε αναποτελεσματικό.
Όμως αυτό συμβαίνει όταν οι πολιτικοί άνδρες (βλέπε Λ. Αυγενάκης) ενδιαφέρονται για το «φαίνεσθαι» και όχι για το «είναι». Η πλατφόρμα υπάρχει και σε άλλες 17 ευρωπαϊκές χώρες, αλλά εκεί έχουν διαμορφωθεί μηχανισμοί στενής συνεργασίας ανάμεσα στις αρχές.
Με αυτό τον τρόπο αξιοποιούνται οι καταγγελίες, τα ευρήματα, οι εκθέσεις της Sportradar και οι μαρτυρίες. Τίποτα δεν πάει χαμένο γιατί εισαγγελείς και αστυνομικοί έχουν δημιουργήσει κρίκους που σχηματίζουν την προστατευτική αλυσίδα έναντι της μάστιγας των χειραγωγημένων αγώνων.
Όλα ξεκινούν από την πολιτεία. Το έχει αποδεχτεί και η FIFA, η οποία πάντα ζητάει τη συνδρομή των ελεγκτικών αρχών. Ξέρει ότι μόνη της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τους απατεώνες του στοιχήματος.
Στην Ελλάδα ούτε η ΕΠΟ συγκινήθηκε όταν οι φάκελοι των ύποπτων ματς κατέφθαναν με...φορτηγό. Τα δικαιοδοτικά όργανα βολεύτηκαν στη θεωρία του δυσαπόδεικτου. Αρνήθηκαν να χρησιμοποιήσουν πραγματογνώμονες και απέφυγαν την ενδελεχή ερευνητική διαδικασία.
Το θέμα έπαψε να «πουλάει» και η φίλαθλη κοινή γνώμη πείστηκε ότι στη χώρα ποτέ δεν αλλάζει τίποτα. Όπως και τώρα. Οι περισσότεροι πιστεύουν πως πάλι οι πονηροί θα τη γλιτώσουν! Αυτό είναι και το κυρίαρχο πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας: Η σιωπηρή αποδοχή της ατιμωρησίας.