«Αρχιτέκτονα της ένταξης της χώρας στο ευρώ», τονίζει το άρθρο του Guardian για τον θάνατο του Κώστα Σημίτη και στη συνέχεια αναφέρει: «Ένας χαμηλών τόνων πραγματιστής, ήταν επίσης αφοσιωμένος φιλοευρωπαίος, ενώ ο Παπανδρέου πόνταρε στην έντονη αντίθεση του στην ένταξη της Ελλάδας στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα τη δεκαετία του 1970, προτού αλλάξει ρότα, αφού έγινε πρωθυπουργός».
Το Bloomberg αναφέρει: «ο Σημίτης θεώρησε την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, τον Ιανουάριο του 2001, ως το σημαντικότερο επίτευγμα της πρωθυπουργίας του. Βοήθησε επίσης να “κλειδώσουν” οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 για την Αθήνα και ηγήθηκε ενός τεράστιου προγράμματος κατασκευής υποδομών, για να βοηθήσει στη φιλοξενία των αγώνων. Βοήθησε επίσης την Κύπρο να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2004».
«Ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης, που θεωρήθηκε ο ‘εκσυγχρονιστής’ στην πολιτική σκηνή της χώρας, πέθανε την Κυριακή σε ηλικία 88 ετών», τονίζει το AFP.
Αναφορές στη ζωή και την πολιτική παρακαταθήκη του Κώστα Σημίτη φιλοξενεί τόσο η Deutsche Welle, όσο και η γαλλική Le Monde.
Με τη σειρά του και το CNN Turk κάνει ειδική αναφορά στη ζωή του πρώην πρωθυπουργού.
«Ο Σημίτης εγκατέλειψε το ελληνικό κοινοβούλιο το 2009, όχι όμως πριν εκδώσει μια προφητική προειδοποίηση, ότι η οικονομική κακοδιαχείριση θα έφερνε τη χώρα υπό την κηδεμονία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο θα επέβαλε σκληρή λιτότητα. Τελικά, ήταν το ΔΝΤ, από κοινού με την Ε.Ε., που επέβαλε ένα σκληρό καθεστώς στην χρεοκοπημένη χώρα, το 2010», αναφέρει μεταξύ άλλων το Associated Press.
Το ιταλικό Rai Radio1 αναφέρει σε ανάρτησή του: «Πέθανε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Με θητεία από το 1996 έως το 2004, ήταν μεταξύ των ιδρυτών του ΠΑΣΟΚ (Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα) το 1974. Καθοριστική φυσιογνωμία για την υιοθέτηση του ευρώ στην Ελλάδα το 2001, ήταν 88 ετών».