Για μία ακόμη φορά, σήμερα, το Μετρό Θεσσαλονίκης, θα απασχολήσει το Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ το «blame game» για τον τρόπο διαχείρισης των αρχαιοτήτων του Σταθμού Βενιζέλου, συνεχίζεται, με τους προσφεύγοντες να επιμένουν ότι η απόσπαση των ευρημάτων είναι καταστροφική για τις αρχαιότητες, ενώ η κυβέρνηση απαντά πως οι «λυσσαλέες αντιδράσεις» στο έργο, δεν εξυπηρετούν την πόλη που θέλει να πάει μπροστά.
Σήμερα, στις 9 το πρωί, σε εμβόλιμη συνεδρίαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, θα συνεκδικαστούν οι δύο αιτήσεις ακυρώσεως της υπουργικής απόφασης με την οποία εγκρίθηκε η μελέτη για την απόσπαση και την επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων του Σταθμού Βενιζέλου, που έχει εκπονήσει ο μελετητής κ. Δημήτρης Κορρές.
Από τη μία πλευρά είναι σωματεία και φυσικά πρόσωπα που βάλουν κατά της μελέτης, ουσιαστικά τα σωματεία και τα άτομα που είχαν προσφύγει στο ΣτΕ κατά της τεχνικής λύσης της απόσπασης, αίτηση που ως γνωστόν απορρίφθηκε. Από την άλλη πλευρά είναι η Αττικό Μετρό Α.Ε., ο Δήμος Θεσσαλονίκης, τα Επιμελητήρια της πόλης, ο Εμπορικός Σύλλογος, ο ανάδοχος του έργου ΑΚΤΩΡ, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, φορείς που θα παρέμβουν στη διαδικασία υπέρ της συνέχισης εφαρμογής της μελέτης απόσπασης και επανατοποθέτησης.
Όλα θα κριθούν στην έγκριση ή απόρριψη της Αίτησης Αναστολής
Έτσι, αύριο θα διεξαχθεί στο ΣτΕ ένα ακόμη επεισόδιο στο δικαστικό σήριαλ που ξεκίνησε το 2013, το οποίο ενδέχεται να αποδειχθεί τελείως άσκοπο, αν στο μεταξύ απορριφθεί από το Τμήμα Αναστολών του Συμβουλίου, η αίτηση προσωρινής διαταγής για αναστολή των εργασιών απόσπασης.
Η αίτηση για αναστολή των εργασιών συζητήθηκε στις 23 Νοεμβρίου και σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση έχει ήδη βγει αλλά δεν έχει δημοσιευτεί. Αν απορρίπτεται το αίτημα της αναστολής, τότε οι προσφυγές που συζητούνται σήμερα θα πάνε κυριολεκτικώς στα χαμένα, αφού όταν θα βγει η απόφαση επί αυτών, μετά από μήνες δηλαδή, θα έχει ολοκληρωθεί η απόσπαση των αρχαιοτήτων (ήδη στο 52%). Αν όμως το αίτημα γίνεται δεκτό, τότε οι εργασίες στη «Βενιζέλου» θα σταματήσουν και όλοι θα περιμένουν την απόφαση του ΣτΕ επί των αιτήσεων ακυρώσεως της υπουργικής απόφασης με την οποία εγκρίθηκε η μελέτη.
Στη δεύτερη περίπτωση, εννοείται πως το έργο της βασικής γραμμής, πάει πίσω και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει, ποια θα είναι τα επόμενα επεισόδια στο θρίλερ της «Βενιζέλου».
Οι πολέμιοι της λύσης της απόσπασης
Η μία αίτηση ακύρωσης κατατέθηκε από πέντε σωματεία εργαζομένων στο Υπουργείο Πολιτισμού και συγκεκριμένα από τα: Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, Σύλλογο Εκτάκτων Αρχαιολόγων, Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων, Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων Υπ.Πο., Πανελλήνιος Σύλλογος Εκτάκτων Εργαζομένων του Υπουργείου.
Στο ίδιο δικόγραφο συμμετέχει η Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και πολλά φυσικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων ο τέως δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης και πανεπιστημιακοί δάσκαλοι το επιστημονικό αντικείμενο των οποίων είναι συναφές με την υπόθεση.
Η δεύτερη αίτηση, κατατέθηκε από δύο σωματεία, τη Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία και την Ελληνική Εταιρεία Πολιτισμού και Περιβάλλοντος.
Οι αιτούντες προσβάλλουν την απόφαση έγκρισης της μελέτης Κορρέ, ισχυριζόμενοι ότι παραβιάζει τη διοικητική διαδικασία ανάθεσης των μελετών, τι δηλαδή προβλέπει ο νόμος για το ποιος κάνει το διαγωνισμό, πως τον διενεργεί και πως γίνεται η ανάθεση, άρα βάσει της επιχειρηματολογίας που αναπτύσσεται, υποστηρίζεται ότι η ανάθεση είναι μη σύννομη (σ.σ. η ιδιωτική εταιρεία Αktor Korres Engineering έκανε δημόσιο διαγωνισμό). Επίσης, ότι παραβιάζει τους κανόνες εκπόνησης της μελέτης αλλά και τη διαδικασία έγκρισης των μελετών , με την κατάθεση τροποποιητικών.
Όπως είπε η δικηγόρος που εκπροσωπεί τη μία ομάδα αιτούντων, κα. Έφη Μουγκαράκη, «ο επόμενος λόγος ακυρώσεως, είναι η δομική ανεπάρκεια της μελέτης, είναι μελέτη πλημμελής, ανώριμη και ανεφάρμοστη, οπότε παραβιάζει την αρχαιολογική νομοθεσία αλλά και την απόφαση της Υπουργού κας Μενδώνη (4/3/2020) που ζητούσε οριστική μελέτη εφαρμογής».
Σήμερα λοιπόν, πάλι στο ΣτΕ, θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους, οι δύο πλευρές, σε μία συζήτηση που ενδέχεται, να είναι άνευ αντικειμένου, αν η αίτηση αναστολής δεν έχει γίνει δεκτή.
Κι’ εν τω μεταξύ, η πόλη περιμένει να λειτουργήσει το Μετρό και οι υπεύθυνοι της Αττικό Μετρό Α.Ε., σημερινοί και προηγούμενοι, συμφωνούν σε ένα πράγμα, ότι Μετρό χωρίς το Σταθμό Βενιζέλου, δεν νοείται, για λόγους τεχνικούς, λειτουργικούς, χρηματο-οικονομικούς. Κάποια στιγμή η αντιπαράθεση, συνεπώς, πρέπει να λήξει.
πηγή: grtimes
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook