Το δεύτερο Διεθνές Συνέδριο για τη Στρατιωτική Ιστορία της Μεσογείου ξεκίνησε σήμερα στην Θεσσαλονίκη και θα διαρκέσει έως τις 18 Σεπτεμβρίου 2021.
Το συνέδριο αυτό στοχεύει να προσφέρει μια μάλλον κάθετη ιστορία του πολέμου στη Μεσόγειο από τον Μεσαίωνα έως την πρώιμη Νεότερη περίοδο (περίπου 1700 μ.Χ.), δίδοντας έμφαση στο μεταβαλλόμενο πρόσωπο πολλών πλευρών και πλαισίων του πολέμου με την πάροδο του χρόνου, αναφέρει στην σελίδα της η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (AMKE) «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη» που συνδιοργανώνει το συνέδριο με το πανεπιστήμιο IBN Haldun της Θεσσαλονίκης.
Το IBN Haldun δεν είναι καθόλου τυχαίο πανεπιστήμιο. Έχει ιδρυθεί από τη ΜΚΟ TÜRGEV (Turkey Youth and Education Service Foundation) την οποία έχει ιδρύσει ο ίδιος ο Ερντογάν το 1996, όταν ήταν δήμαρχος στην Κωνσταντινούπολη.
Στόχος της ΜΚΟ TÜRGEV όπως ξεκάθαρα αναφέρεται είναι «να εκπαιδεύσει νέους επιχειρηματίες να γνωρίζουν την ιστορία τους και τον εαυτό τους».
Η Ημερίδα περιλαμβάνεται άραγε και στο πρόγραμμα των ΜΟΕ;
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο επιστημονικός υπεύθυνος του συνεδρίου είναι ο Έλληνας επισκέπτης καθηγητής στο τουρκικό πανεπιστήμιο Γεώργιος Θεοτόκης.
Το συνέδριο θα προσεγγίσει συνολικά την ιστορία του πολέμου στη Μεσόγειο από την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, δηλαδή από τον Μεσαίωνα και τα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, έως το τέλος του 17ου αιώνα, με έμφαση στο μεταβαλλόμενο πρόσωπο πολλών πλευρών και πλαισίων του πολέμου με την πάροδο του χρόνου.
Τα σημεία συζήτησης περιλαμβάνουν:
- τα κοινωνικά στρώματα των στρατιωτικών ηγετών / διοικητών
- ο ρόλος των στρατιωτικών ιδεωδών και πρακτικών σε διαφορετικούς «στρατιωτικούς πολιτισμούς» στη διαμόρφωση ενός στρατιωτικού ηγέτη
- Τι θα μπορούσε να κάνει ή να σπάσει έναν στρατιωτικό ηγέτη
την αποτελεσματικότητα των ηγετών / διοικητών στο πεδίο της μάχης - η «ιδανική» ηγεσία και ο «ηρωικός ατομικισμός»
Συμμετοχή στο συνέδριο έχουν δηλώσει επιστήμονες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι όπως πληροφορούμαστε, έχουν να αντιμετωπίσουν και τα προβλήματα δυσλειτουργιών που πηγάζουν από τη νοοτροπία που διέπει το Πολεμικό Μουσείο. Κλειστές πόρτες, δεν βρίσκουν κάπου να παρκάρουν και κυρίως δεν βρίσκουν κάποιον να τους εξυπηρετήσει.
Η κατάσταση αυτή είχε περιέλθει στην αντίληψή μας και νωρίτερα, καθώς πολλοί ήταν αυτοί που μας είχαν αναφέρει ότι υπάρχουν προβλήματα στην λειτουργία του Μουσείου και δεν ανταποκρίνεται σε όσα προσδοκά ένας επισκέπτης από ένα κανονικό Μουσείο. Θα έπρεπε η ηγεσία του ΓΕΕΘΑ που εποπτεύει το Πολεμικό Μουσείο να δείξει ενδιαφέρον για τον τρόπο λειτουργίας του.
πηγή: armyvoice
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.
Κάντε like στη σελίδα μας στο Facebook