Ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Νίκος Γκάλης λένε καθημερινά «καλημέρα» στα παιδιά της Α' τάξης του 20ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου, στη Θεσσαλονίκη. Αντίθετα, τους μαθητές της Β' τάξης υποδέχονται στην αίθουσα ο Πλάτωνας και ο Μάρκος Μπότσαρης, ενώ τα παιδιά της Γ' τάξης, προτού καθίσουν στα θρανία χαιρετούν τον Παύλο Μελά και τον Ελ Γκρέκο. Ανάλογες προσωπικότητες σπουδαίων Ελλήνων από την αρχαιότητα έως τα σύγχρονα χρόνια αλλά και ανθρώπους που έπαιξαν πρωταρχικό ρόλο στην Ελληνική Επανάσταση του 1821 συναντούν και οι μεγαλύτεροι μαθητές, όπως επίσης και οι δάσκαλοι του συγκεκριμένου σχολείου.
Οι φωτογραφίες 16 ανθρώπων που έγραψαν «ιστορία» στο πέρασμα των αιώνων στην Ελλάδα έχουν τοποθετηθεί εδώ και λίγες ημέρες στις πόρτες όλων των τάξεων του 20ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου, μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό, γραμμένο όχι μόνο στα ελληνικά αλλά και στα αγγλικά.
Η τοποθέτησή τους ήταν μία ιδέα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, ενώ σε αγαστή συνεργασία με τον διευθυντή και τους δασκάλους πήρε αμέσως «σάρκα και οστά». Οι φωτογραφίες τοποθετήθηκαν στις πόρτες των αιθουσών το διάστημα που τα δημοτικά σχολεία ήταν κλειστά, λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό και με την επιστροφή στα διά ζώσης μαθήματα, τα παιδιά είχαν μια ευχάριστη έκπληξη να τους περιμένει.
«Δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε ασυγκίνητοι από την επέτειο της Επανάστασης και αποφασίσαμε να βάλουμε 16 αυτοκόλλητες φωτογραφίες στις πόρτες των αιθουσών, στο γραφείο των δασκάλων και την αίθουσα των υπολογιστών, εκ των οποίων οι εννέα απεικονίζουν μεγάλους Ελληνες από την αρχαιότητα έως τα σύγχρονα χρόνια και οι υπόλοιπες ανθρώπους που έπαιξαν μεγάλο ρόλο στην Ελληνική Επανάσταση», δήλωσε γι αυτή την πρωτοβουλία στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 20ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου, Θεολόγης Χριστοφορίδης.
Σύμφωνα με τον κ. Χριστοφορίδη, η επιλογή των προσωπικοτήτων ήταν σχετικά εύκολη υπόθεση καθώς στο τραπέζι των συζητήσεων έπεσαν δεκάδες ονόματα και το τελικό «ok» δόθηκε μέσω ψηφοφορίας. «Τα παιδιά χάρηκαν πάρα πολύ, καθώς με την επιστροφή τους αντί για την άσπρη πόρτα της τάξης, είδαν μια ωραία εικόνα. Εκτός από την αισθητική παρέμβαση, άρχισαν να αναζητούν πληροφορίες για τα συγκεκριμένα πρόσωπα», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Συλλόγου.
Στην πόρτα της Δ' τάξης έχουν τοποθετηθεί οι φωτογραφίες του Γεωργίου Παπανικολάου και του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, της Ε' ο Παπαφλέσσας και ο Οδυσσέας Ελύτης, της ΣΤ' η Μαρία Κάλλας και η Μαντώ Μαυρογένους, ενώ στο γραφείο του διευθυντή έχει πάρει θέση ο Ιωάννης Καποδίστριας και στην αίθουσα υπολογιστών ο Αριστοτέλης, ο Καραϊσκάκης και η Μπουμπουλίνα.
Ο διευθυντής του σχολείου, Αριστείδης Πατεράκης, που συμφώνησε μαζί με τους συναδέλφους του εκπαιδευτικούς σε αυτή την πρωτοβουλία, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως τα παιδιά, ύστερα από αρκετό καιρό παραμονής στο σπίτι λόγω της πανδημίας, χάρηκαν ιδιαίτερα με την επιστροφή στο σχολείο, ενώ άρχισαν να ρωτούν τόσο τους δασκάλους όσο και τους γονείς τους περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τις προσωπικότητες που τοποθετήθηκαν στις πόρτες των τάξεών τους.
Πέρα από την παραπάνω δράση, ο Σύλλογος σε μικρό χρονικό διάστημα έχει κάνει αρκετές παρεμβάσεις είτε με ιδίους πόρους, είτε με χορηγίες για βελτίωση της εικόνας του σχολείου και ενίσχυσης του τρόπου μαθήματος. Αυτό το οποίο ζητούν διαχρονικά από τη δημοτική αρχή Κορδελιού Ευόσμου είναι η δημιουργία εξόδου κινδύνου και στεγάστρου στην είσοδο του σχολείου.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ