Εντός του Απριλίου ή το αργότερο στις αρχές Μαΐου αναμένονται οι ανακοινώσεις για το σχήμα συγχρηματοδότησης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο νέο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπως γνωστοποίησε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo AE, Τάσος Τζήκας, από το βήμα του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
«Ελπίζουμε στα επόμενα έξι χρόνια η Θεσσαλονίκη ν' αποκτήσει ένα νέο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο, το πιο βιοκλιματικό στην Ευρώπη, στη μέση ενός υπέροχου πάρκου, το οποίο θα δώσει στην πόλη τη δυνατότητα να γίνει πραγματικά διεθνές εκθεσιακό hub (κόμβος)» σημείωσε ο κ.Τζήκας.
Αναφερόμενος στη δυναμική που έχει η Θεσσαλονίκη, αλλά και ευρύτερα η Ελλάδα, στον χώρο των νέων τεχνολογιών, ο κ.Τζήκας είπε πως θεωρεί δεδομένο ότι στα επόμενα χρόνια οι νέες τεχνολογίες μπορούν να γίνουν ο νέος τουρισμός για τη χώρα.
«Δεν μπορούμε να επενδύουμε μόνο στα φυσικά χαρίσματα της χώρας, πρέπει ν' αναπτύξουμε και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που διαμορφώνουμε οι ίδιοι» είπε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε ότι οι νέες τεχνολογίες δίνουν στις χώρες που δεν έχουν το απαραίτητο βιομηχανικό υπόβαθρο τη δυνατότητα να γίνουν ανταγωνιστικές, γιατί στον συγκεκριμένο κλάδο η πρώτη ύλη είναι ο άνθρωπος και η Ελλάδα έχει πολύ αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό.
«Θα μπορούσαμε ήδη από τη δεκαετία του '90, να είχαμε γίνει παίκτες στον χώρο της τεχνολογίας, όπως το Ισραήλ ή η Ιρλανδία. Χάσαμε πολλές δεκαετίες γιατί η Πολιτεία δεν άκουγε όσα λέγαμε τότε οι άνθρωποι του κλάδου. Στη δεκαετία που διανύουμε φαίνεται ότι μπορούμε να κερδίσουμε το χαμένος έδαφος» είπε και υπενθύμισε τις επενδύσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη από εταιρείες όπως οι Pfizer, Deloitte και Cisco.
«Νομίζω ότι ξένες εταιρείες, πολυεθνικές και funds του εξωτερικού έχουν καταλάβει ότι η Ελλάδα προσφέρει γόνιμο έδαφος, έχει αξιόλογο δυναμικό και μπορεί να γίνει παίκτης στον τομέα των τεχνολογιών» κατέληξε.