Ολοκληρώθηκε πριν από μερικές ημέρες, μέσα σε διάστημα περίπου δύο μηνών ο καθαρισμός ενός μεγάλου τμήματος του δάσους του Σέιχ Σου από τα υπολείμματα της εξυγιαντικής υλοτόμησης που γίνεται τα τελευταία δύο χρόνια προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις από τη δράση του καταστροφικού φλοιοφάγου εντόμου, το οποίο είχε προσβάλει χιλιάδες δέντρα.
Ο εντατικός καθαρισμός του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε στα μέσα Ιουνίου και λίγο πριν από το τέλος Αυγούστου μια έκταση περίπου 7,5 χιλιάδων στρεμμάτων καθαρίστηκε από ό,τι ήταν διασκορπισμένο εκεί, κατά βάση υπολείμματα υλοτομίας τα οποία ήταν εξαιρετικά επικίνδυνα για την πυρασφάλεια του δάσους.
Στο πλαίσιο των εργασιών καθαρισμού αρκετές χιλιάδες τόνοι υπολειμμάτων θρυμματίστηκαν ενώ μαζεύτηκαν περίπου έξι με επτά χιλιάδες τόνοι από μπάζα, ογκώδη και σκουπίδια τα οποία έχουν διοχετευθεί σε εταιρεία διαχείρισης του ανάδοχου του έργου. Χαρακτηριστικό της επικινδυνότητας που υπήρχε για πρόκληση πυρκαγιάς ήταν ότι εντοπίστηκαν και συλλέχθηκαν μπάζα, σκουπίδια ακόμη και ελαστικά αυτοκινήτου τα οποία οι επιτήδειοι τα είχαν πετάξει στο δάσος και μάλιστα τα είχαν σκεπάσει και με κλαδιά. Στη διάρκεια αυτού του διμήνου, εντός του Σέιχ Σου επιχειρούσαν περισσότεροι από εξήντα εργαζόμενοι (δασεργάτες, χειριστές, οδηγοί κ.λπ.) οι οποίοι με τη βοήθεια άνω των 25 μηχανημάτων έργου, φορτηγών, μηχανημάτων θρυμματισμού κ.ά., συνέλεξαν, θρυμμάτισαν και απομάκρυναν τα ξερά δέντρα τα οποία είχαν υλοτομηθεί το προηγούμενο διάστημα.
Όλο το προηγούμενο διάστημα οι αρμόδιες αρχές είχαν εστιάσει τις προσπάθειές τους στην αποψίλωση όλων των δέντρων τα οποία είχαν προσβληθεί από το φλοιοφάγο έντομο και είχε περάσει σε δεύτερη μοίρα η απομάκρυνση των άρρωστων δέντρων που είχαν υλοτομηθεί, καθώς και των υπολοίπων υπολειμμάτων της εξυγιαντικής υλοτόμησης. Την ολιγωρία αυτή είχαν επισημάνει αρκετές φορές με δηλώσεις τους δήμαρχοι του πολεοδομικού συγκροτήματος. Παράλληλα, το θέμα είχε προκαλέσει προστριβές ανάμεσα στην τοπική αυτοδιοίκηση και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης, με ανταλλαγή ανακοινώσεων σχετικά με το ποιος είχε την ευθύνη για τον καθαρισμό του δάσους.
Μπρος σε αυτό το αδιέξοδο και προκειμένου να προστατευτεί το δάσος από τον κίνδυνο πυρκαγιάς, παρενέβη ο τότε υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία για τον καθαρισμό του Σέιχ Σου από τα υπολείμματα της εξυγιαντικής υλοτόμησης. Έτσι, μόλις τρεις μέρες μετά την αυτοψία την οποία έκανε ο ίδιος στο δάσος, στις 12 Ιουνίου, ξεκίνησαν με ιδιαίτερα εντατικούς ρυθμούς οι εργασίες απομάκρυνσης των υπολειμμάτων της εξυγιαντικής υλοτόμησης. Μετά τη σύσκεψη με τη συμμετοχή του Νίκου Χαρδαλιά, του υφυπουργού Μακεδονίας Θράκης Σταύρου Καλαφάτη, του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Αμυρά και του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, η οποία είχε γίνει στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Κεδρηνού Λόφου Σέιχ Σου, ο κ. Χαρδιαλιάς είχε πει ότι “το δόγμα μας είναι, όπου υπάρχει κίνδυνος εμείς παρεμβαίνουμε, διότι η ανθρώπινη ζωή, η ανθρώπινη περιουσία και το φυσικό περιβάλλον είναι πάνω από οποιαδήποτε διαδικασία συζήτηση ή ανάλυση», προσθέτοντας ότι “η πολλή ανάλυση φέρνει παράλυση». Ο κ. Χαρδαλιάς είχε επισημάνει ότι «έπειτα από τρία χρόνια επιστολών, ενημερώσεων, κραυγών και αναθεμάτων, οι δύο φορείς που δεν έχουν καμία αρμοδιότητα για το Σειχ Σου, η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Πολιτική Προστασία και σε συνεργασία με το υφυπουργείο Περιβάλλοντος, αποφασίσαμε να δώσουμε λύση”.
Έτσι, με άμεση πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, διατέθηκε κονδύλι ύψους 1,5 εκατ, ευρώ με εντολή του πρωθυπουργού για τις συγκεκριμένες εργασίες, ενώ, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, αν χρειαστεί να ενισχυθεί, αυτό θα γίνει το φθινόπωρο.
Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου κατά την αυτοψία που έκανε στο δάσος, με την ολοκλήρωση των εργασιών, μαζί με κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, δήλωσε ότι “ολοκληρώσαμε τον καθαρισμό του μεγαλύτερου κομματιού του δάσους, που ήταν επιβεβλημένο να γίνει σε συνεργασία με την πυροσβεστική και το δασαρχείο”. Παράλληλα έκανε έκκληση στους πολίτες να σέβονται και να προστατεύουν το περιαστικό δάσος "να το σεβόμαστε και να το αγαπάμε σαν το σπίτι μας" τόνισε. Από την πλευρά του ο διευθυντής Πολιτική Προστασίας της ΠΚΜ Χαράλαμπος Στεργιάδης επισήμανε ότι ολοκληρώνονται οι εργασίες καθαρισμού από την ανάδοχο εταιρεία βάση της σύμβασης που είχε με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. «Μιλάμε για ένα δάσος 30.000 στρεμμάτων το οποίο περπατήθηκε σπιθαμή προς σπιθαμή ώστε να καθαριστούν όλα τα σημεία του από το φλοιοφάγο έντομο, από ξερά δέντρα και χόρτα», τόνισε ο ίδιος.
Ανέφερε ακόμη ότι συμβολή της Πολιτικής Προστασίας και του κ. Νίκου Χαρδαλιά σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία ήταν πάρα πολύ μεγάλη έτσι ώστε να χρηματοδοτήσει το έργο. Σημείωσε δε ότι «το δάσος θα παραδοθεί καθαρό στους πολίτες και σε συνεργασία με τη δασική υπηρεσία να έχουμε ένα δάσος, σωστό, διαχειρίσιμο, χωρίς να έχουμε προβλήματα πυρκαγιών ή φαινόμενα όπως του φλοιοφάγου».