Μεγάλη δράση καθαρισμού στην περιοχή των Λαχανόκηπων που έχει μετατραπεί σε απέραντο «μπαζότοπο» ξεκίνησε από την ΑΝΑΚΕΜ με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης και υπό την αιγίδα της ΠΚΜ.
Η δράση απομάκρυνσης μπαζών και των λοιπών αποβλήτων ξεκίνησε με ενημερωτική εκδήλωση κάτω από τη γέφυρα της ΠΑΘΕ.
Οι εργασίες απομάκρυνσης των αποβλήτων θα διαρκέσουν κάποιες μέρες καθώς οι ποσότητες οι οποίες έχουν συγκεντρωθεί ανέρχονται σε χιλιάδες τόνους (υπολογίζεται ότι η ποσότητα είναι μεγαλύτερη των 6-7 χιλ. τόνων) όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που ακολουθούν. Τα απόβλητα αποτελούνται από ΑΕΚΚ με προσμίξεις από ξύλα, πλαστικές και μεταλλικές συσκευασίες, ογκώδη απόβλητα κ.ο.κ.
Σύμφωνα με την ΑΝΑΚΕΜ, μετά τη συλλογή τους τα απόβλητα θα οδηγηθούν προς επεξεργασία σε κατάλληλα αδειοδοτημένες μονάδες ανακύκλωσης οι οποίες βρίσκονται στην περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των αποβλήτων πρόκειται να μετατραπεί σε δευτερογενές υλικό, κατάλληλο προς χρήση. Θα διατεθεί, δε, σε συγκεκριμένα έργα, μετά από συνεννόηση με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Δήμο Θεσσαλονίκης.
Μετά τους Λαχανόκηπους, ανάλογες πιλοτικές δράσεις θα υλοποιήσει η ΑΝΑΚΕΜ σε δύο προστατευόμενες περιοχές του Θερμαϊκού κόλπου ενταγμένες στο δίκτυο NATURA 2000, στο Δέλτα Αξιού και στη λιμνοθάλασσα του Αγγελοχωρίου ενώ ήδη έχει πραγματοποιηθεί καθαρισμός στα πρανή του ποταμού Χαβρία, στην Ορμύλια της Χαλκιδικής.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΝΑΚΕΜ ΑΕ κ. Ηλίας Δημητριάδης τόνισε ότι οι δράσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος. Για την περιοχή των Λαχανόκηπων είπε ότι υπάρχει ανεξέλεγκτη απόθεση σκουπιδιών. «Τα μπάζα είναι ο μεγάλος μας βραχνάς, το ισχυρότερο ρεύμα αποβλήτων στον κόσμο. Στην Ευρώπη 900 εκατ. τόνοι παράγονται ετησίως. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι παράγονται 10-15 εκατ. τόνοι ετησίως», τόνισε. Όπως είπε στη χώρα μας οι ανεξέλεγκτες αποθέσεις, όπως στην περιοχή των Λαχανόκηπων, υπολογίζονται σε 50 εκατ. τόνους. Όπως είπε, 10 εκατ. τόνοι σημαίνει περίπου 250 μεγάλα γήπεδα ποδοσφαίρου καλυμμένα σε ύψος 2 μέτρων με μπάζα.
Στο περιθώριο της σημερινής εκδήλωσης o υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Στ. Καλαφάτης τόνισε ότι δράσεις και πρωτοβουλίες που είτε ευαισθητοποιούν το κοινό είτε στοχεύουν στην συστηματική συλλογή, αποθήκευση και επεξεργασία σκουπιδιών και μετατροπή τους σε ανακυκλωμένα υλικά που θα επιστρέψουν στην αγορά είναι πολύ σημαντικές για ένα πράσινο περιβάλλον.
Ο περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας στο πλαίσιο της εκδήλωσης μίλησε για τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στη δυτική Θεσσαλονίκη "για να μπει ένα τέλος σε αυτές τις εικόνες που δεν τιμούν αυτήν την πανέμορφη πόλη". Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεψουμε το περιβάλλον και να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών και να επενδύσουμε στην κυκλική οικονομία, είπε ακόμα ο Περιφερειάρχης ενώ συνεχάρη την ΑΝΑΚΕΜ.
«Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ενώ δεν υπάρχει νερό “φυτρώνουν” παντού οι μπλε σακούλες. Για αυτό ακριβώς μπαίνουμε στη διαδικασία να βρούμε έναν τρόπο διαχείρισης αυτής της απίστευτης βρωμιάς, η οποία μπορεί να γίνει δρόμος σε μέρη που δεν έχουν άμεση προσβασιμότητα», ανέφερε από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου σε δηλώσεις της σε δημοσιογράφους.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας τόνισε ότι ο δήμος θέλει να επενδύσει στην περιοχή και έχει κάνει πολλές παρεμβάσεις καθαρισμού στο παρελθόν «αλλά παρόλα αυτά συχνά βλέπουμε ότι ο χώρος αυτός που θα έπρεπε να είναι χώρος προς αξιοποίηση είναι ένας ατέλειωτος σκουπιδότοπος». Συνεχάρη την εταιρία για την πρωτοβουλία της που αποτελεί και πρωτοβουλία αξιοποίησης αυτών των υλικών. Υπογράμμισε τη σημασία του να υπάρχουν σαφείς κανόνες, αστυνόμευση και πρόστιμα «για όλους αυτούς που θεωρούν ότι οποιαδήποτε μπάζα από οποιαδήποτε ανακαίνιση μπορούν να τα πετάξουν όπου βρουν» αλλά και κίνητρα ώστε τα υλικά αυτά να αξιοποιούνται.
Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μανώλης Γραφάκος, ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης Νίκος Χιωτάκης, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Γεράνης, Δήμαρχοι της Π.Ε. Θεσσαλονίκης, ο μητροπολίτης Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως Βαρνάβας κ.ά.