Αγωνία για ενδεχόμενη κατάρρευση του συστήματος υγείας προκαλεί στη Θεσσαλονίκη η εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων που έχει προκαλέσει η παραλλαγή Όμικρον.
Μπορεί ο πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων μέσα σε λίγες μέρες να μην έχει μέχρι στιγμής επιπτώσεις στον αριθμό των ημερήσιων εισαγωγών ασθενών και στις διασωληνώσεις, ωστόσο, με δεδομένο ότι ήδη οι συνθήκες στα νοσοκομεία και ιδιαίτερα στις μονάδες εντατικής θεραπείας είναι ασφυκτικές, εκτιμάται ότι μία αύξηση των νοσηλειών θα επιδεινώσει δραματικά την κατάσταση.
Οι προγνώσεις, εξάλλου, των μαθηματικών μοντέλων εξέλιξης της πανδημίας δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, καθώς, παρότι η νέα μετάλλαξη προκαλεί μικρότερης βαρύτητας νόσηση, σύμφωνα τουλάχιστον με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η ευκολία με την οποία μεταδίδεται προδιαγράφει περαιτέρω εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, εκ των οποίων κάποια μοιραία θα οδηγηθούν σε ΜΕΘ.
«Εμείς περιμέναμε την αύξηση των κρουσμάτων. Άλλωστε είχαμε στείλει και τα σχετικά στοιχεία και στο Μαξίμου. Τα περίπου 30.000 κρούσματα είναι λογικά γιατί αυξήθηκε ο ρυθμός αναπαραγωγής, ο οποίος έχει φτάσει στο 1,6, πράγμα που σημαίνει ότι δύο φορείς κολλάνε τρεις. Υπάρχει επιτάχυνση της διασποράς λόγω Χριστουγέννων και θα έχουμε περαιτέρω μεγάλη αύξηση, γιατί τα μέτρα θα αρχίσουν να έχουν αποτέλεσμα μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες.
Το ζήτημα είναι ότι δυστυχώς θα έχουμε πρόβλημα και στο ΕΣΥ, αφού δεν έχουμε αποσυμφορήσει τις ΜΕΘ. Η αύξηση δεν θα είναι τόσο μεγάλη, όσο αν τα κρούσματα ήταν της Δέλτα, αλλά όταν έχεις διαθέσιμες στη χώρα περίπου 150 κλίνες μέχρι τις 800, τα περιθώρια δεν είναι πολύ μεγάλα. Προφανώς δεν θα είναι συγκριτικά πολλοί που θα οδηγηθούν σε διασωλήνωση, μοιραία όμως κάποιοι θα καταλήξουν στις ΜΕΘ. Επιπλέον, μελέτη των κυρίων Τσιόδρα – Λύτρα έδειξε αυτό που στην πραγματικότητα έδειχναν και τα μοντέλα μας, ότι αλλάζει ο συντελεστής θνητότητας στις ΜΕΘ, όσο ανέβαινε ο αριθμός.
Έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση με ένα συγκεκριμένο σύστημα, που έχει πεπερασμένα όρια. Και ειδικά στη Θεσσαλονίκη, όπου, όπως φάνηκε και από τη μελέτη και ήδη γνωρίζαμε, το σύστημα υγείας είναι χειρότερο», είπε στη Voria.gr ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Στάση αναμονής, πάντως, κρατούν οι υγειονομικές αρχές της πόλης, προκειμένου να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη αύξηση των νοσηλειών. Στέλεχος του υπουργείου Υγείας ανέφερε στη Voria.gr ότι προς το παρόν η εικόνα στα νοσοκομεία δεν επιβάλλει αλλαγές, ωστόσο ήδη υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης, το οποίο θα εφαρμοστεί όταν και εφόσον χρειαστεί.
Μέτρα στα μέσα μαζικής μεταφοράς
Σύμφωνα, πάντως, με τον κ. Σαρηγιάννη, επιβάλλεται να ληφθούν και επιπλέον μέτρα κυρίως σε σημεία υπερμετάδοσης, όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς. «Αυτό που με απογοητεύει στη Θεσσαλονίκη είναι ότι υπάρχουν πράγματα που θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει, αλλά δεν τα κάναμε. Για παράδειγμα, το να βάλουμε στα λεωφορεία παράθυρα και συσκευές απολύμανσης του αέρα. Είναι μία παρέμβαση, το κόστος της οποίας υπολογίσαμε σε ένα εκατομμύριο.
Η αερογενής μετάδοση είναι η δεύτερη πιο σημαντική. Η μάσκα FPP2 προφυλάσσει κατά 95%, όταν όμως είσαι σε απόσταση δύο μέτρων. Όταν είναι ο ένας πάνω στον άλλο, δεν είναι στο ίδιο ποσοστό η ασφάλεια. Δεν είναι θέμα ιατρικής, είναι θέμα μηχανικής. Θα έκανε διαφορά, αν υπήρχε απολύμανση. Στο ΑΠΘ ήταν μικρότερα τα ποσοστά των κρουσμάτων σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό στην ίδια ηλικιακή ομάδα. Ένας από τους λόγους είναι ότι γίνονται οι έλεγχοι όταν μπαίνουμε στα κτήρια, κάτι που μειώνει την έκθεση και ο άλλος είναι ότι βάλαμε αρκετές συσκευές απολύμανσης στις σχολές.
Πέρα από τα πειράματα τα δικά μας, πέρα από τις μετρήσεις που κάνουμε στα εργαστήρια, υπάρχουν και εμπειρικά δεδομένα σε μεγάλη κλίμακα με διαφορετικές τεχνολογίες που καταφέρνουν να κρατήσουν χαμηλά τα κρούσματα σε συνδυασμό βέβαια και με άλλα μέτρα. Και μάλιστα έχουν και μικρό κόστος. Μιλάμε για το αθηνοκεντρικό κράτος, όμως στην περίπτωση αυτή δεν μας φταίει η Αθήνα», τόνισε ο καθηγητής.
Ο κ. Σαρηγγιάννης τόνισε ότι την κατάσταση επιδεινώνει και η σημαντική αύξηση των αιωρούμενων σωματιδίων το τελευταίο διάστημα στη Θεσσαλονίκη, που δημιουργεί πρόσθετους κινδύνους για την υγεία ευάλωτων ομάδων πληθυσμού που θα προσβληθούν από κορωνοϊό.
«Υπάρχει διασύνδεση αυξημένης θνητότητας από κορωνοϊό σε ανθρώπους που είναι ευάλωτοι, όταν αυτοί εκτεθούν σε αιωρούμενα σωματίδια. Γιατί ο μηχανισμός δημιουργίας φλεγμονής στους πνεύμονες είναι ο ίδιος», σημείωσε και πρόσθεσε: «Τα σωματίδια από τις μεταφορές κατ’ εξοχήν μεταφέρονται μέσα στα λεωφορεία. Αυτές οι συσκευές και να μην σκότωναν τον κορωνοϊό -που τον σκοτώνουν- σίγουρα φιλτράρουν τα σωματίδια. Η Θεσσαλονίκη έχει δηλαδή και άλλον λόγο να τα βάλει».
Πηγή: voria.gr
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news.