Δυσεύρετα τα διαμερίσματα για μίσθωση, σε ποιες περιοχές καταγράφονται τα εντονότερα προβλήματα - Οι ακραίες απαιτήσεις των ιδιοκτητών
«Κάποτε πήγαινες σε έναν μεσίτη και σου έδειχνε 15 διαμερίσματα, πλέον πηγαίνεις σε δεκαπέντε μεσίτες και σου δείχνουν ένα διαμέρισμα». Με τα λόγια αυτά περιγράφει μεσίτης την κατάσταση που επικρατεί στην κτηματαγορά της Θεσσαλονίκης, όπου τα διαμερίσματα ανεξαρτήτως μεγέθους μοιάζουν με είδος προς εξαφάνιση.
Μάλιστα δεν λείπουν και ακραίες περιπτώσεις, που ιδιοκτήτες γνωρίζοντας πως δεν υπάρχει διαθεσιμότητα σε διαμερίσματα για ενοικίαση προβαίνουν σε ακραίες απαιτήσεις.
Δεν είναι τυχαίο πως ιδιοκτήτης διαμερίσματος, θέλοντας να ενημερωθεί από…πρώτο χέρι για την οικονομική κατάσταση των εν δυνάμει ενοικιαστών, ζήτησε το Ε1 (!), «μόνο για να το δει και όχι για να το κρατήσει», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.
Επιπλέον δεν λείπουν περιπτώσεις ιδιοκτητών που ζητούν να τους προκαταβληθεί ένα εξάμηνο ή ένας χρόνος ενοικίων προκειμένου να μειώσουν έως και 25% το αρχικό ενοίκιο.
Με το κιάλι τα ελεύθερα διαμερίσματα
Η κατάσταση για την εύρεση ελεύθερου διαμερίσματος δυσκολεύει περισσότερο στην περίπτωση που ο εν δυνάμει μισθωτής ενδιαφέρεται για συγκεκριμένη περιοχή και θέτει προϋποθέσεις (πχ τμ, όροφος, μη ύπαρξη εντοιχισμένων οικιακών συσκευών, κάτι που είναι σύνηθες σε διαμερίσματα που έχουν πρόσφατα ανακαινιστεί).
Είναι χαρακτηριστικό πως κάνοντας μια βόλτα σε μια κεντρική αρτηρία της πόλης, την οδό Βασιλίσσης Όλγας, τα ενοικιαστήρια είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού, με την πλειονότητα αυτών να αφορά μικρά διαμερίσματα των 25-30 τμ που απευθύνονται σε συγκεκριμένη ομάδα εν δυνάμει μισθωτών.
Αντίστοιχη είναι η εικόνα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, που τα ακίνητα προς ενοικίαση είναι σχεδόν ανύπαρκτα, προκαλώντας ανησυχία και απόγνωση στους ενδιαφερόμενους, για την περιοχή, μισθωτές.
Το θετικό πάντως είναι πως τα περισσότερα από τα ελάχιστα διαμερίσματα που είναι προς διάθεση, και βρίσκονται στην καρδιά της πόλης, είναι ανακαινισμένα, γεγονός που δημιουργεί ένα περιορισμένο αλλά ποιοτικό απόθεμα. Η στροφή προς την ανακαίνιση έχει αρχίσει να γίνεται εντονότερη στη Θεσσαλονίκη από το 2016 περίπου, όταν μπήκε στη ζωή μας η βραχυχρόνια μίσθωση που ώθησε πολλούς ιδιοκτήτες παλιών διαμερισμάτων στην αναβάθμισή τους προκειμένου να τα κάνουν περισσότερο ελκυστικά για τον ενοικιαστή. Δεδομένου πως η βραχυχρόνια μίσθωση περνά τα σκαμπανεβάσματά της πολλά διαμερίσματα επέστρεψαν στην παραδοσιακή ενοικίαση.
Ποιοι είναι οι λόγοι που τα διαμερίσματα έχουν εξαφανιστεί
Τους λόγους που τα διαμερίσματα προς ενοικίαση έχουν περιοριστεί σημαντικά αναλύει, μιλώντας στη Voria.gr, o μεσίτης, συνιδρυτής της Parthenon Real Estate, πιστοποιημένος εκτιμητής ακίνητης περιουσίας Κώστας Γεωργάκος. «Τα τελευταία 10 - 12 χρόνια δεν υπήρξε ανοικοδόμηση, χιλιάδες ακίνητα είναι στα "συρτάρια" των τραπεζών και δεν έχουν βγει προς διάθεση, το ποσοστό της ιδιοκατοίκησης περιορίστηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια καθώς αρκετοί έχασαν τα ακίνητά τους επειδή δεν μπορούσαν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, ενώ σημαντικός αριθμός οικογενειών που ζούσαν σε περιοχές γύρω από τη Θεσσαλονίκη, πχ Περαία, Τρίλοφο κλπ, επέστρεψαν στο πολεοδομικό συγκρότημα», σημειώνει ο κ. Γεωργάκος υπογραμμίζοντας πως το πρόβλημα της έλλειψης διαμερισμάτων θα αρχίσει να εκτονώνεται εντός του 2023, αρχικά από τα μικρά διαμερίσματα.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως πολλά είναι τα μεγαλύτερα μεγέθους ακίνητα που αγοράστηκαν και συνεχίζουν να αγοράζονται προκειμένου οι νέοι ιδιοκτήτες τους να τα ανακαινίσουν και να τα σπάσουν σε μικρότερα διαμερίσματα.
Για τα μεγαλύτερα διαμερίσματα, σύμφωνα με τον κ. Γεωργάκο, η εικόνα αναμένεται να αλλάξει στα επόμενα δύο-τρία χρόνια. Σε αυτή την κατεύθυνση θα βοηθήσει η ανοικοδόμηση που έχει αρχίσει να τρέχει τα τελευταία χρόνια, το γεγονός πως σταδιακά θα αρχίσουν να βγαίνουν από τις τράπεζες ακίνητα που βρίσκονται στα χέρια των τραπεζών, καθώς επίσης και η ενδεχόμενη επιστροφή κάποιων Θεσσαλονικέων σε περιοχές εκτός του πολεοδομικού συγκροτήματος.
Αναφορικά με τις τιμές ενοικίασης, όπως εξηγεί ο κ. Γεωργάκος, αυτές είναι… τρεις. Μια αυτή που ζητά ανάλογα με τις απαιτήσεις του και την κατάσταση του ακινήτου του (παροχές, περιοχή κλπ) ο ιδιοκτήτης, η οποία είναι μεταξύ 7 έως 15 ευρώ το τμ, η τιμή που είναι διατεθειμένος να δώσει ο ενοικιαστής, που είναι μεταξύ 4-8 ευρώ, και η τιμή στην οποία τελικά κλείνεται το ακίνητο, συχνά κατόπιν σκληρής διαπραγμάτευσης, η οποία εκτιμάται σε 5 έως 9 ευρώ ανά τμ.
Πηγή: voria.gr