Δέος, συγκίνηση και στιγμές ιστορικής Εθνικής υπερηφάνειας επιφύλασσαν τα εγκαίνια της Έκθεσης του ΥΜΑΘ «Επανάσταση 1821: Ο Αγώνας για την Παλιγγενεσία». Στην εκδήλωση που έγινε στη Θεσσαλονίκη παρευρέθηκαν πολιτικοί, δήμαρχοι, στελέχη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αρχιερείς και εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων.
Πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης (19/3) τα εγκαίνια της Έκθεσης «Επανάσταση 1821: Ο Αγώνας για την Παλιγγενεσία».
Ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, δήλωσε χαρακτηριστικά για την εκδήλωση: «Δεν γιορτάζουμε απλά μια επέτειο, αλλά μία μέρα, στην οποία ξανά ζεστάθηκε η ψυχή του έθνους. Ενός γένους, που για αιώνες ολόκληρους βυθισμένου στην σκλαβιά, αποφάσισε ή να ελευθερωθεί ή να πεθάνει. Τέτοιες επετείους έχουμε χρέος να τις γιορτάζουμε με την ανάλογη λαμπρότητα. Έτσι κι εμείς στη Θεσσαλονίκη, στο διοικητήριο της πόλης που το ανοίξαμε και ανήκει στον κόσμο, συνεχίζουμε κάτι που ξεκινήσαμε από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ξεκινήσαμε μια σειρά από ιστορικές εκθέσεις, που δείχνουν ότι η πόλη ξέρει να τιμάει τις εθνικές επετείους και την ίδια της την ιστορία.
Την έκθεση αξίζει να την επισκεφτεί κανείς γιατί έχει μοναδικά κειμήλια, κάποιες ανέκδοτες επιστολές, όπως του Κολοκοτρώνη από τα Δερβενάκια, λίγο πριν χτυπήσει τον Δράμαλη, τον πέλεκυ του Καραϊσκάκη, το γιαταγάνι του Κανάρη, τα όπλα του Εμμανουήλ Παπά. Σημαντικές επιστολές του Καποδίστρια και του Δημητρίου Υψηλάντη. Ελπίζουμε η επισκεψιμότητα της έκθεσης να αποζημιώσει την προσπάθεια που γίνεται».
Παράλληλα ευχαρίστησε όσους συνέδραμαν, καλλιτέχνες και ιδιώτες που πρόσφεραν δωρεές προσωπικών οικογενειακών κειμηλίων, εμπλουτίζοντας το περιεχόμενο της έκθεσης και απηύθυνε πρόσκληση σε σχολεία και μαθητές να επισκεφτούν την έκθεση μέσω οργανωμένων ξεναγήσεων.
Ανάμεσα στα ιστορικά κειμήλια της έκθεσης ξεχωρίζουν οι πρωτότυπες επιστολές του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, ο χειρόγραφος όρκος του Δημητρίου Πλαπούτα, ο πέλεκυς του Γεώργιου Καραϊσκάκη, το γιαταγάνι του Κωνσταντή Κανάρη, το τάσι του Νικηταρά, που προέρχονται από την συλλογή της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος και από ιδιωτικές συλλογές.
Ακολουθήστε τη σελίδα του metrosport.gr και στο google news
Μπείτε στην παρέα μας στο instagram
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook
Εγγραφείτε στο κανάλι του metrosport.gr και του Metropolis 95.5 στο youtube